Roditelji 06. veljače 2023.

Mallorca nisu samo plaže! To je grad iz kojeg će i mali i veliki ponijeti 'kofer' pun uspomena

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekad nam se čini da je ta Mallorca nešto poput Havaja, a onda malo razmislimo i shvatimo da nam je – tu pod nosom. Dobro, ne baš pod nosom, ali za ovakvu destinaciju isplati se potegnuti do Španjolske. Svoje iskustvo putovanja s obitelji s nama i Putoklincima je podijelila Kristina Bratović Korlević.

Znate ono kad vam neka destinacija nije uopće na listi, a oduševi vas višestruko kad ju posjetite? To je za nas bila Mallorca! Jer Mallorca – nisu samo plaže. Proveli smo tamo prošle jeseni odličnih devet dana. To je prava destinacija ako želite doći kući s dodatnim "koferom" – koferom punim viđenih ljepota, gradova, sela, ljudi…

Možda te zanima... U bajkovitoj Laponiji ne znaš tko više uživa – djeca ili odrasli! Roditelji

Otok odiše poviješću i svaki grad, svako posjećeno mjesto je toliko bogato prekrasnim vizurama zgrada da ne možete ne biti oduševljeni. Baš zbog toga vrlo je teško odabrati fotografije koje bi dočarale sva prekrasna mjesta.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Letjeli smo Ryanairom iz Trevisa i taj nas je let koštao 300€ za nas četvero (dvoje djece), te 4 ruksaka i 1 kofer od 20kg. Tu je još i 39€ za devet dana parkinga nasuprot zračne luke. Rent-a-car je obavezan ako želite obići otok. Najjeftiniji koji smo mi uspjeli naći bio je Mallorca Car Hire: 9 dana 245€, puno osiguranje, dva vozača i jedna AS za dijete od 4 godine. Dobili smo Ford Fiestu i super nas je poslužila!

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Za smještaj smo odabrali Home Exchange (pojednostavljeno – platforma na kojoj dajete na raspolaganje svoj smještaj, u zamjenu za smještaj na nekom drugom mjestu, op. a.), odnosno razmjenu smještaja. Bili smo smješteni u mjestu Son Veri Nou, što je rezidencijalna četvrt vrlo blizu aerodroma i glavnog grada Palme (15 minuta).

Što smo sve posjetili

Palma de Mallorca nikako se ne može zaobići! Katedrala svete Marije od Palme (poznata i pod nazivom La Seu) je toliko veličanstvena da stvarno njezina veličina vlada gradom. Duga “samo” 121 metar i široka 55 metara! Vitraji, ponajviše ruža iznad oltara su stvarno prekrasni. I sam Gaudi je dao svoj doprinos tokom gradnje. Ulicama grada su mnoge predivne lokacije, jedna ljepša od druge. Biblioteka i ukrasi na fasadi, ogromna stoljetna maslina odmah nasuprot, parkovi (S'Hort del Rei, Jardí del Bisbe), trgovi. Možete cijeli dan šetati gradom i nailazit ćete na mnoge zanimljive detalje. Par minuta hoda od katedrale prema izlasku je i veliko dječje igralište, Parc de la Mar, pa dok se djeca igraju možete odmoriti na klupici u hladu uz kuglicu sladoleda. Inače, gdje god smo uzeli sladoled bio je vrlo, vrlo ukusan.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Palma Aquarium nam se jako svidio. Mnogo je veći nego što smo izvana mogli zamisliti. Potrebno je odvojiti barem 4 – 5 sati za njega, a i više ako se zanesete.  Unutra je i restoran, dječje igralište, šetnica kroz vrt. Akvarij nam je bio višestruko zanimljiv jer na mnogim mjestima susrećete osoblje koje objašnjava mnoge zanimljivosti. Mi smo na primjer gledali kako hobotnica dolazi do skrivene hrane, pokazali su nam i objasnili kako hrane životinje, kako rastu školjke, kako se od posidonije stvaraju klupka na plažama…

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Tropski dio nas je oduševio, kao da smo došli u jedan sasvim novi akvarij. Stvarno jako lijep! 3D kino je isto zanimljiv, ništa spektakularno, ali video o kitovima koje imate osjećaj da dodirujete je svakako poseban. Zatvoreni parking je odmah do akvarija i dobro da smo se tu parkirali jer je taj dan sunce stvarno pržilo iako je bio kraj listopada.

Plaže odmah ispod akvarija Ca'n Pastilla i S'Arenal najviše su nam se svidjele i tu smo se najviše kupali. Duga pješčana plaža i još duža šetnica kroz palme! Za djecu raj!

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Banyalbufar, mjesto s terasastim dvorištima i poljima, je vrlo slikovito mjestašce. Valldemossa je nezaobilazno mjesto kojeg valja posjetiti. Oduševljavao nas je svakim sljedećim korakom kroz uličice sve više. Predivne zgrade i ulice. Kad smo ogladnjeli, bilo je teško odabrati restoran jer ih stvarno ima mnogo, pa smo odabrali mali Tapas bar - Sa Cova, s malom terasicom i prekrasnim pogledom. Preporuka i za lokalne proizvode koje nude.

Soller je poznat po povijesnoj električnoj željeznici. Vlak (na koji smo mi zakasnili) prometuje i cijena je oko 8€ u jednom smjeru. Ulice su nas i ovdje oduševile, a i vrlo ukusni domaći sorbeto. Alcudia je stari dio grada okružen zidinama kojima možete prošetati i uživati u pogledu na grad odozgo. Ulice i zgrade isto tako jedna ljepša od druge.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Plaža Poer d'Alcudia na istočnom je dijelu otoka, i to je duga bijela pješčana plaža. Mnogi kažu da su plaže na ovoj strani ljepše, ali nama se ipak više svidjela zapadna obala.

Marineland, park sa životinjama, nije jako velik. Nama se svidio i osjeti se nevjerojatna povezanost edukatora s životinjama. Tu je još i Natura Parc, što je u principu utočište za životinje. Ima mnoge vrste ptica, puno njih nismo nikada vidjeli. Nije nas oduševio, ali niti potpuno razočarao. Budući se radi o udruzi nekako mi se čini da nedostaje sredstava kako bi sve bilo u malo boljem stanju. U ovom parku imate mogućnost pripreme svoje hrane na roštiljima na otvorenom. Naš posjet je trajao oko 2 sata.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Llucmajor je još jedno mjesto koje nas je jednostavno oduševilo. Španjolski trg ima i lijepo dječje igralište s vrlo zanimljivim igrama, neke čak i pričaju. Grad koji je nadaleko poznat po proizvodnji obuće i tome u čast podignut je spomenik postolarima. U Algaidi ćete, pak, pronaći još pokoju obnovljenu vjetrenjaču.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Castell de Bellver morate posjetiti! Nalazi se na brdu iznad glavnog grada tako da s vrha nudi prekrasan pogled na cijelu Palmu! Unutar se nalazi i povijesni muzej pa možete vidjeti kako su osvajali Mallorcu od samih početaka i kako se potom mijenjala.

Susretljivi ljudi

Ljudi su nas oduševili jednako kao i mjesta! Vrlo su dragi i susretljivi. Svi gradovi su povezani jako dobrim cestama koje su u većini autoput (dvije trake). Autoput je potpuno besplatan. Parking na ulicama je besplatan! Plaća se samo u natkrivenim garažama i to smo koristili 2 puta jer je bilo jako toplo i tamo gdje su mjesta označena plavom bojom.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Cijene benzina iste kao kod nas ili jeftinije. Najskuplje je bilo na aerodromu gdje smo prvo natočili tako da je naš savjet ako morate napuniti rezervoar, jer dobijete ga praznog, onda napunite samo za minimalno i onda točite negdje drugdje. Što se tiče, pak, kupovine hrane i namirnica, supermarketi Eroski su jako dobri marketi sa svime i svačime.

Iako smo bili na kraju listopada, te početkom studenog, imali smo odlično vrijeme: temperatura zraka bila je između 27 i 30, a vode 24-25 stupnjeva.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Ostalo nam je još jako puno mjesta na popisu za posjet, recimo špilje kojih ima nekoliko (Caves del Drac - s koncertom na unutarnjem jezeru) i još mnoge prekrasne uvale. Bit će prilike, nadamo se!

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Možda te zanima... Klince oduševi Popeye, a cijela Malta je sjajna i može se obići u nekoliko dana Roditelji Možda te zanima... Šri Lanka te oduševi ili razočara - bučna, prljava i beskrajno simpatična! Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.