Roditelji 31. siječnja 2023.

U bajkovitoj Laponiji ne znaš tko više uživa – djeca ili odrasli!

Foto: Instagram, @fam1lytrips
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sviđa nam se uvijek čitati putopise drugih roditelja koji putuju sa svojom djecom. Posebno zato što se mnogi od nas na neki način ne usude krenuti na tako daleka i komplicirana putovanja s malom djecom. No, oni koji se odvaže kažu da to uistinu nije neki veliki problem niti velika drama. Vjerovat ćemo im na riječ i uživati!

Evo još jednog putopisa koji su s nama podijelili Putoklinci! Ovaj put je svoje obiteljsko putovanje s drugim roditeljima podijelila Sandra Milovčević koja je sa suprugom i svoje dvije djevojčice posjetila Laponiju. A ima li boljeg nego na ovaj način doživjeti pravu zimsku bajku? Za djecu zasigurno nema, ali u ovom su podjednako uživali i roditelji.

Možda te zanima... Klince oduševi Popeye, a cijela Malta je sjajna i može se obići u nekoliko dana Roditelji

Ove smo zime posjetili pravi Winter Wonderland - Rovaniemi, u Finskoj. Bila je to prava zimska bajka! Bili smo s djecom od 9 i 11,5 godina i našim prijateljima s djecom iste dobi. Iako je prva asocijacija za Laponiju Djed Mraz i dječje radosti, ne možemo se nikako dogovoriti jesmo li mi odrasli ili ipak djeca više uživali u ovoj zimskoj bajci! Djed Mraz nam je bio u drugom planu naspram fascinantne prirode... Sve u svemu, tamo se definitivno vraćamo!

Budući da smo iz Dubrovnika, najjeftinija opcija za letove nam je bio Ryanair iz Podgorice do Manchestera, a onda Easy Jet iz Manchestera do Rovaniemia. Sve smo sami organizirali, izbjegli najveću gužvu i najviše cijene u prosincu, a opet uživali u blagdanskom ambijentu, predivnoj prirodi i puno snijega – jer zimska sezona u Laponiji traje do travnja. Bili smo smješteni u samom centru Rovaniemia, u Hotelu Santa Claus, a bila je to super lokacija, čisto, uredno i odličan doručak - sve što smo i trebali.

Kupanje u ledu

Jedno od najboljih iskustava u Laponiji nam je bio ice swimming u zaleđenom jezeru nakon saune na 60 stupnjeva i uživanja u hot tub-u, a snijeg svuda oko nas. Totalno nešto izvan naše comfort zone, posebno nekim zimomornima među nama kojima bi to prije bilo nezamislivo. Nakon proučavanja svih dobrobiti ledeno-tople kombinacije za zdravlje i mota - kad si u Finskoj, ponašaj se k'o Finac, upustili smo se u ludu cjelodnevnu avanturu u kupaćim kostimima na snijegu na -11 stupnjeva i kupanja u ledu na 1 stupanj. I to s djecom! Svi smo nakon ovog bili sretni, puni energije, živi i još zdraviji nego prije ledene avanture!

 | Author: Instagram, @fam1lytrips Foto: Instagram, @fam1lytrips

Svakako možemo preporučiti Arctos Lapland. To je drvena kućica sa saunom i hot tubom koja se nalazi na divnom jezeru do kojeg smo se vozili predivnim krajolikom, a dočekala nas je odlična usluga, gostoprimstvo. Nakon svih ledeno-toplih tretmana, uživali smo u drvenoj kućici uz vatru i dobar zalogaj.

 | Author: Instagram, @fam1lytrips Foto: Instagram, @fam1lytrips

Najljepšu prirodu i nezaboravni doživljaj Laponije doživjeli smo na farmi Raitola i tijekom vožnje na sanjkama koje su vukli sobovi. Oko sat vremena lagane vožnje kroz neopisivo lijepu snježnu šumu činilo se kao bajka! Vožnja sanjkama na farmi Raitola koje su vukli haskiji bila je puno kraća i u bržem ritmu. Kombinacija nevjerojatne energije divnih haskija i snježnog ambijenta djelovala je skroz nestvarno.

 | Author: Instagram, @fam1lytrips Foto: Instagram, @fam1lytrips  | Author: Instagram, @fam1lytrips Foto: Instagram, @fam1lytrips

Santa Claus Village, Rovaniemi, Finland mora se vidjeti! Slikovito naselje na temu Djeda Mraza i Božića. Morali smo posjetiti "pravog" Djeda Mraza i slikati se s njim, a posjetili smo i njegov poštanski ured u koji svakodnevno stižu brojna pisma sa željama iz cijelog svijeta, dok vilenjaci pomažu Djedu Mrazu i čitaju ih. Godišnje pristigne oko pola milijuna pisama iz skoro 200 zemalja s oko 20 000 000 želja...

 | Author: Instagram, @fam1lytrips Foto: Instagram, @fam1lytrips

Led na sve načine

U samom Santa Claus Village-u se nalazi granica Arktičkog kruga (na 66°33'42,2" sjeverno od ekvatora). Arktički krug označava granicu područja u kojem najmanje jedan dan tijekom godine sunce uopće na zalazi, tijekom ljetnog solsticija - polarni dan i najmanje jedan dan u kojem sunce uopće ne izlazi, tijekom zimskog solsticija - polarna noć. Sve to i više smo naučili u fascinantnom muzeju Arktikum - Museum and Science Centre.

 | Author: Instagram, @fam1lytrips Foto: Instagram, @fam1lytrips

U okviru Santa Claus Village-a nalazi se i Snowman World - Lumiukkomaailma - cijeli ledeni tematski park s ledenim toboganima, ledenim labirintom, ledenim skulpturama, ice barom i ice restoranom gdje smo u skijaškoj opremi pili iz ledenih čaša i večerali u ledu, okruženi ledenim skulpturama. Hrana je bila ukusna, ali se mora brzo pojesti jer je brrrr!

 | Author: Instagram, @fam1lytrips Foto: Instagram, @fam1lytrips

Hrana u Laponiji je odlična. Probali smo svašta i sve je bilo dobro - od juhe od lososa, juhe od gljiva, tartar od soba, biftek od soba, gulaš od soba, pečenog losa... Posebno smo uživali u vrhunskom gastro iskustvu u restoranu glowingember_dining , gdje je sve pripremljeno od lokalnih sastojaka u posebnom "šumskom" ambijentu.

Uobičajena temperatura u ovo doba godine je i do -30, a nama je bila "samo" do -11. Važno je samo se dobro obući, u nekoliko slojeva i kretati se. Laponci kažu zbog velike zime: "sve što se ne kreće, mrtvo je" 

 | Author: Instagram, @fam1lytrips Foto: Instagram, @fam1lytrips

Ljudi su nas se posebno dojmili. Prva asocijacija je svima vjerojatno da su sjevernjaci hladni, ali nama su svi bili toliko topli, gostoljubivi i dragi da su nam se činili kao da su svi dobri vilenjaci 

Nažalost, nismo bili te sreće da se za vrijeme našeg boravka mogla vidjeti Aurora Borealis, jer je bilo oblačno, što znači da imamo veliki razlog opet otići, a i Laponija nam se baš nekako uvukla pod kožu... 

 | Author: Instagram, @fam1lytrips Foto: Instagram, @fam1lytrips

Možda te zanima... Šri Lanka te oduševi ili razočara - bučna, prljava i beskrajno simpatična! Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.