Roditelji 25. srpnja 2023.

9 savjeta za izbjegavanje svađe s partnerom dok ste na obiteljskom putovanju

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Putovanje je stresno. Gotovo uvijek se na putovanju dogode razne neočekivane i nezgodne situacije koje gotovo redovno izazovu iskrice, koje se pretvore u požare… A možda bismo ih mogli spriječiti!

Putovanja su najbolja stvar na svijetu. Obiteljska putovanja su najljepše uspomene na svijetu. Nema divnije stvari nego upoznavati nepoznate krajeve u krugu obitelji i tako ispisivati najljepše stranice obiteljskih dnevnika.

Možda te zanima... Roditeljske prepirke utječu na dječji mozak i više nego što misliš Roditelji

I onda su tu – svađe. Može li  putovanje proći bez svađe? Teško. Nemoguće. Na to se jednostavno navikneš. Čak i djeca počnu očekivati to kao nešto najnormalnije. I, u redu, činjenica je da su to ipak stresne situacije u kojima jednostavno mora zaiskriti. No, možemo li neke od tih svađa ipak preduhitriti i spriječiti?

Možda, uz ovih 9 savjeta kako izbjeći svađe na putovanju.

1. Podijelite uloge prije nego što krenete.

Ako možete odlučiti tko će što raditi prije nego što odete, to će olakšati puno tog u trenutcima kada vam nedostaje vremena. I ne samo to, izbjeći ćete međusobno optuživanje ako nešto pođe po zlu. Unaprijed dogovorite tko vozi koju rutu, tko unosi stvari u apartman, tko daje jelo…

2. Istražite aktivnosti i restorane unaprijed.

Danas je barem lako unaprijed istražiti sve restorane u nekom mjestu. Budući da možete saznati sve o restoranu, kao i kritike i mišljenja, unaprijed dogovorite gdje ćete jesti koji dan. Takav plan može uštedjeti mnogo vremena. Osim toga, manje je šanse za svađu pred djecom i više vremena za zajedničku zabavu.

3. Odredite proračun za dnevne troškove.

Ovo je vrlo važna stavka i čest izvor svađa na odmoru. Kad znate koji vam je dnevni budžet, onda možete odlučiti točno gdje ćete i što jesti, te koliko možete potrošiti pored tog. Dogovorite ima li korištenja taksija, možete li svaki dan pojesti sladoled ili što god. Određivanje proračuna uvelike eliminira one živčane trenutke koji često uzrokuju svađe.

4. Predvidite što bi moglo poći po zlu i pripremite se.

Prognoza je kiša? Kabanice ne zauzimaju puno mjesta, a mogu stajati u autu. Što ako se pokvari auto? Odvojena prtljaga za hitne slučajeve. Jedan 10-minutni razgovor vas dvoje odraslih noć prije odlaska mogao bi biti sve što vam treba. Osim toga, tako možete izbjeći ono "Rekao/la sam ti!" ili "Zar nisi spakirao/la...?".

5. Uračunajte malo vremena za odmor.

Divno je vidjeti – sve, posebno kad dođemo u neko mjesto ili zemlju kamo nećemo više dolaziti. Divno je imati fotografiju pored svake znamenitosti. No, premorenost ni je dobar dio odmora niti obiteljskog putovanja. Uračunajte u sve vrijeme koje ćete samo provesti zajedno, u nekoj zabavnoj aktivnosti.

6. Budite fleksibilni ako stvari krenu po zlu.

Ponekad je teško dobro spavati u stranom krevetu. Ponekad hrana u nepoznatim kuhinjama uzrokuje nelagodu u želudcu. Budite spremni i na takve situacije. Svakom se može dogoditi viroza, hitni slučaj ili slično, što za sobom povlači otkazivanje obveza ili preskakanje nekih dogovorenih odredišta. Ali i to je dio putovanja. Budite spremni na to kako biste izbjegli svađe.

7. Kompromis o aktivnostima.

S vama su djeca, a i vi možda imate različite ukuse. Dogovorite unaprijed aktivnosti koje ćete isprobati, ali tako da sve bude ravnopravno podijeljeno i da nitko ne bude zakinut. Prijepodne za kratko pješačenje, poslijepodne za razgledavanje grada. I možda neka sitnica za uspomenu za svako dijete ili igraonica.

8. Spavajte dovoljno.

Svi znamo koliko je san važan za izbjegavanje svađa na odmoru (ili bilo gdje drugdje). Popijte vi odrasli piće nakon što djeca odu spavati, ali pripazite da ne pretjerate. Isto tako, unaprijed pripazite na kvalitetu sna u odredištu – je li u blizini željezničke pruge, je li na prometnoj ulici…

9. Budite spremni ispričati se.

To je tako važno! I nije lako, ali vas oboje ponovno potiče na razgovor. I sprječava provođenje vremena na odmoru namrštena lica. I stvara puno bolje uspomene!

Možda te zanima... Djeca utječu na važne odluke u obitelji, a odlučuju o obrocima, putovanjima... Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.