Beba Zdravlje i njega bebe 22. listopada 2023.

8 stvari kod novorođenčeta koje bi te mogle iznenaditi

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Možete pročitati sve knjige i sudjelovati na svim satovima trudničkog tečaja, ali svejedno kada stigne vaša beba neke stvari će vas potpuno iznenaditi

Mnogi roditelji koji čekaju prvo dijete mogu doživjeti iznenađenje kada prvi put vide svoju bebu. Možete pročitati sve knjige i sudjelovati na svim satovima trudničkog tečaja, ali svejedno kada stigne vaša beba neke stvari će vas potpuno iznenaditi, možda čak i šokirati. 

1. Bijela sluz ili verniks

Na televiziji ili u časopisima možete vidjeti prekrasne slike novorođenih beba sa savršenom kožom, međutim kada stigne vaše dijete prekriveno bijelom sluzi, mogli biste doživjeti šok. Verniks je masna bijela sluz koja se razvija u posljednjem tromjesečju trudnoće, a štiti djetetovu kožu još u maternici. Prerano rođene bebe imaju puno verniksa, dok ga kod beba koje su rođene nakon predviđenog termina gotovo i nema.

Možda te zanima... Novorođenče ne treba oprati odmah nakon poroda? Beba

2. Duguljasta glava

Oblik glava kod novorođenčadi zna biti često duguljast, može nastati i prilikom izvlačenja tijekom porođaja vakuumskom ekstrakcijom. Ne brinite, oblik glave će se promijeniti nakon nekoliko tjedana, ako ne i za nekoliko dana. 

Porod vakuumom nije štetan ni za majku ni za dijete

3. Velike ružičaste ruke

Jedna od prvih stvari koju ćete primijetiti jesu bebine prsti, koji mogu biti od tamnocrvene do ljubičaste boje. Boja dječje kože je ružičastocrvena jer je vrlo tanka pa se kroz kožu vide žilice. Boja bebine kože promijenit će čim se popravi cirkulacija. 

Možda te zanima... 10 stvari koje niste znali o bebinoj prvoj stolici - mekoniju Beba

4. Crna stolica ili mekonij

Potpuno crna stolica poput katrana normalna je pojava. Prva stolica naziva se mekonij. Tamne je boje, gusta i ljepljiva. Mekonij se nakupi u djetetovom probavnom traktu tijekom trudnoće te dijete prvih nekoliko dana nakon rođenja ima mekonijalnu stolicu. Otprilike trećeg dana stolica počinje mijenjati boju i konzistenciju.

Apgar - prvi test za novorođenče

5. Mekana glavica

Dječja glavica toliko je nježna da vam se čini da će se razdvojiti. Ne brinite se, kada se beba rodi, kosti lubanje su odvojene, a srastanje se odvija postupno kako bi se mozak mogao širiti i rasti. Slobodan prostor između kostiju lubanje ispunjen je vezivnim tkivom. Na mjestima gdje se sastaju kosti koje se još nisu spojile, nalaze se fontanele.

Postoje dvije fontanele – prednja ili velika, koja se nalazi na tjemenu, te mala ili zadnja koja se nalazi na potiljku. Iako ta mjesta, na kojima kosti još nisu srasle, izgledaju vrlo ranjivo, fontanele možete slobodno dirati i time nećete povrijediti svoje dijete. Mala fontanela velika je oko 0.5 centimetara i obično zarasta do šest mjeseci starosti djeteta. Velika fontanela počinje srastati oko šestog mjeseca i zatvara se do druge godine djetetova života.

Možda te zanima... Sindrom zaležane glave kod beba: Kako se prepoznaje i liječi? Beba

6. Pupkovina

Nekoliko minuta nakon poroda pupčana vrpca se reže, a ostatak pupkovine će se nakon nekoliko sati osušiti. Tjedan ili dva nakon poroda pupkovina će otpasti, a u tom periodu treba je svakodnevno njegovati i čistiti.

Kako pravilno njegovati bebin pupak?

7. Natečena prsa i iscjedak

Kod nekih novorođenčeta moguće je primijetiti lagani otok prsiju, a može se pojaviti i bijeli mliječni iscjedak. Ta je pojava prisutna i kod dječaka i kod djevojčica, a uzrokuju je trudnički hormoni majke preostali u djetetovom tijelu. Kod djevojčica može biti prisutan lagani bijeli vaginalni iscjedak ili lagano natečene genitalije. U prvom tjednu života može se javiti i lagano krvarenje koje uzrokuju trudnički hormoni majke zaostali u tijelu. Te pojave su potpuno normalne, ali ako ste zabrinuti odvedite dijete pedijatru. 

Što tijekom porođaja doživljava beba?

8. Erekcija kod dječaka

Potpuna normalna pojava kod tek rođenih dječaka je erekcija. Ponekad je to znak da trebaju mokriti. Nije rijetkost da su genitalije tek rođene djece natečene. Kod dječaka natečene mogu biti mošnje, a a ta je pojava poznata kao vodena hernija. Uzrokuje je tekućina koja okružuje testise, a ta oteklina splasne kroz nekoliko mjeseci. 

dječak poslije kupanja Možda te zanima... Treba li se muškim bebama prevlačiti kožica? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.