Beba Zdravlje i njega bebe 28. svibnja 2019.

10 stvari koje niste znali o bebinoj prvoj stolici - mekoniju

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

To je tamna, gusta, ljepljiva, a ponekad i opasna masa. Donosimo vam osnovne informacije o mekoniju kako se ne biste preplašili kad ga prvi put vidite

1. To je stolica. Mekonij je naziv za prvu nuždu koje novorođenče obavi.

2. U njoj ima i dlaka. Tek kad beba počne jesti majčino ili adaptirano mlijeko promijenit će se i njezina stolica. Umjesto toga, njezino tijelo je na početku zatrpano različitim stvarima koje je beba progutala u maternici kao što su stanice kože, sluz, amnionska tekućina, žuč, voda, ali i nježne dlačice koje pokrivaju bebino tijelo.

3. Crno zelenkaste je boje. Prva dječja stolica je ljepljiva, gusta i jako, jako tamna. Ustvari izgleda kao zelenkasto crni katran. 

4. Nema smrada. Iako ne izgleda lijepo, neće imati nikakvog popratnog mirisa.

Beba novorođenče porod Možda te zanima... Kako izgleda beba nakon poroda? Trudnoća

5. Teško se skida s bebine kože. Lako se može zalijepiti za dječju kožu, ali uz jednostavan trik neće vam biti problem očistiti. Sa suhe dječje kože skinite ga uz pomoć tankog sloja vazelina.

6. Mekonij je sterilan. Prva stolica nema bakterija jer njezina crijeva još nemaju mikroorganizama u sebi. 

7. Ne traje dugo. Po definiciji, prva bebina kakica u ovakvom obliku brzo prođe. Općenito, mekonij traje prvog dana ili nešto duže. Sljedeća može biti zeleno-smeđa pa kasnije ide prema žutoj i počinje se osjećati smrad, a više nije ni tako gusta. Bebe koje su hranjenje majčinim mlijekom također mogu imati bijele mrlje koje sliče sjemenu.

Možda te zanima... Novorođenče ne treba oprati odmah nakon poroda? Beba

8. Prvu stolicu beba može napraviti i u maminom trbuhu. Čak do 25 posto novorođenčadi jednostavno ne može čekati porod pa svoju prvu nuždu napravi i u maternici ili na izlasku. Ova stolica mijenja boju plodne vode što medicinskom osoblju daje znak da je to beba učinila, a onda dalje prate situaciju kako ne bi došlo do komplikacija.

9. Postoji rizik udisanja mekonija. Kada je stolica obavljena u trbuhu, uvijek postoji mogućnost da ga nerođeno dijete udahne. Prisutnost mekonija u plodnoj vodi naziva se mekonijski aspiracijski sindrom (MAS) i vrlo je rijedak prije 34. tjedna trudnoće. Ali ako je došlo do toga rizik se povećava, a to se može dogoditi prije, tijekom ili poslije poroda, kada beba udahne kombinaciju plodne vode i mekonija.

Možda te zanima... 8 stvari kod novorođenčeta koje bi te mogle iznenaditi Beba

10. Mekonij pokazuje je li buduća mama pila alkohol. Povišene vrijednosti FAEE (etilesteri masnih kiselina) u prvoj stolici novorođenčeta pokazuju je li majka konzumirala alkohol tijekom trudnoće. Pravovremeno otkrivanje prenatalne izloženosti alkoholu može pomoći u ranoj reakciji i smanjenju štetnog učinka na dijete. 

alkohol trudnica trudnoća Možda te zanima... I malo alkohola u trudnoći može umanjiti IQ djeteta Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.