Beba Zdravlje i njega bebe 14. lipnja 2016.

Je li novorođenačka žutica opasna?

žutica novorođenče beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novorođenačka žutica nije rijetka pojava i u većini slučajeva je bezopasna. Obično se povlači sama od sebe. Ukoliko je izražena, beba će u rodilištu biti podvrgnuta fototerapiji

Ukoliko primijetite da je koža vaše bebe požutjela nekoliko dana poslije rođenja, to može ukazati na žuticu. Novorođenačka žutica nije rijetka pojava i u većini slučajeva je bezopasna. Obično se povlači sama od sebe, iako beba mora biti pod nadzorom liječnika sve dok se ne potvrdi potpuni nestanak bolesti. S obzirom na to da njena jetra još nije dovoljno "zrela" razgradnja se ne odvija u potpunosti. 

Najčešći razlozi za dulji ostanak u rodilištu

'Izbrišite' žutilo kože

Ukoliko je žutica izražena, beba će još u rodilištu biti podvrgnuta fototerapiji. Ako se ne povuče do odlaska kući, izlažite je dnevnoj svjetlosti koliko je moguće, i to bez odjeće. Ipak, vodite računa da je ne treba izlagati direktno sunčevim zrakama zbog rizika od opeklina i sunčanice. Hranite je kada god zatraži (najbolje vašim mlijekom) jer će to ubrzati izmjenu tvari u organizmu i izlučivanje mokraće i stolice. Na ovaj način organizam se čisti od nagomilanog toksina što rezultira postupnim povlačenjem žutice.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.