Beba Zdravlje i njega bebe 21. listopada 2018.

Važna pravila kod intimne higijene muške i ženske bebe

beba, pelene, mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Veliku pozornost posveti higijeni intimnog područja bebe, a saznaj na što trebaš paziti prilikom čišćenja i njege spolovila kod djevojčica te dječaka

Jednokratne pelene trljaju se o bebinu kožu i sprječavaju pravilno disanje genitalne zone, stoga se stvara topao i vlažan prostor u kojem se zadržavaju stolica i mokraća te izazivaju crvenilo i pečenje. Zato u njezi bebe veliku pozornost trebaš posvetiti higijeni intimnog područja.

kupanje beba Možda te zanima... Kupanje bebe: koliko često, kojim sredstvima i u kakvoj kadi? Beba

Pelenu mijenjaj svaka tri do četiri sata i nastoj da koža nije dugo u dodiru sa stolicom i mokraćom. Dok mijenjaš pelenu, ostavi djetetovu guzu nekoliko minuta na zraku. Guzu isperi samo vodom, a ako u vodi ima puno vapnenca, daj prednost uljima i mlijeku za čišćenje. Nanesi kremu s umirujućim djelovanjem, poput kreme s cinkovim oksidom ili kreme na bazi nevena. 

Mame savjetuju: Što najbolje liječi pelenski osip?

Na što treba obratiti pozornost kod njege intimnog područja ženske, odnosno muške bebe?

Djevojčice briši od naprijed prema natrag

"Za higijenu ženskog spolovila u novorođenačkom i dojenačkom razdoblju važno je često presvlačenje pelena, što preporučujemo redovito svaka tri sata, a svakako odmah nakon evakuacije stolice. Kod previjanja bitno je nježno blazinicom ili krpicom gaze namočenom u čistu toplu vodu obrisati područje malih usana kako bi uklonili stare naslage kreme i stolice. To treba uvijek činiti kretnjama odozgo prema dolje, tj. od spolovila prema analnoj regiji", kaže pedijatrica Iva Palčić, uži specijalist pedijatrijske nefrologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena.

Zbog osjetljivosti tog područja unatoč svemu, katkad se može razviti crvenilo, maceracije, iscjedak i slično kada je najbolje potražiti savjet liječnika, jer se može raditi o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji kada se primjenjuje specifično lokalno liječenje.

beba, higijena Možda te zanima... Intimna higijena djevojčica od pelena do puberteta Beba

beba, pelene, mama | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Treba li dječacima povlačiti prepucij?

"Muško spolovilo u dojenačkoj dobi treba prati kao i svaki drugi dio tijela i obavezno paziti da se ispere nakon sapunanja. Preporučuju se blaga sredstva za pranje prilagođena dječjoj koži i topla voda. S vrška glavića samo lagano gazicom ili blazinicom očistiti sekret ako postoji. Nikako se ne smije na silu prevlačiti prepucij preko glavića jer može doći do krvarenja, ožiljaka i ozlijede penisa te sekundarne infekcije. Kako bi prevenirali upalu između ostalog treba češće mijenjati pelene, imati dulje periode bez pelena, izbjegavati iritirajuće sapune i pudere, piti više da urin nije koncentriran", savjetuje dr. Palčić.

Nefrologinja kaže kako je osnovna zadaća prepucija da prekriva i štiti vrh penisa – glans te da omogućava da je površina glansa meka, vlažna i osjetljiva što je osobito važno kada je dijete u pelenama jer bakterije iz stolice reagiraju s urinom te stvaraju amonijak koji može dovesti do upale glansa kao i pelenskog osipa.

"Kod rođenja je prepucij povezan s glavićem penisa što je potpuno normalno i kako beba raste, dolazi do spontanog odvajanja prepucija od glavića. Kod neke se djece to događa brzo po rođenju, no kod neke puno kasnije", objašnjava dr. Palčić.

dječak poslije kupanja Možda te zanima... Treba li se muškim bebama prevlačiti kožica? Vrtić

Kada se prepucij odvaja, ponekad se vide bjelkaste naslage po glaviću i bjelkasto žućkaste nakupine ispod prepucija, a te se naslage nazivaju smegma i to su zapravo odumrle stanice koje su povezivale prepucij s glavićem.

"Te naslage s glavića možemo kod kupanja očistiti vodom ili dječjim uljem. Kada se prepucij može normalno prevući dječaci se trebaju naučiti sami oprati glavić, uvijek dobro isprati nakon sapunanja i prevući prepucij natrag. Nije preporučljivo koristiti antiseptička sredstva i agresivne losione za čišćenje penisa", kaže nefrologinja.

dječak toalet tuta odvikavanje Možda te zanima... Što kad se dječaku ne može prevući kožica na penisu? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.