Beba Zdravlje i njega bebe 15. listopada 2016.

Što je to rodin ugriz?

beba mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama tromjesečne bebe pita se hoće li njezinom sinu proći crvene točkice na koži, a pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš objašnjava da se radi o rodinom ugrizu i koji obično nestaje do djetetove prve godine života

Moj sin je star skoro tri mjeseca, a od rođenja ima na čelu u predjelu obrva neke crvene točkice kao i na desnom kapku. Zanima me što je to i hoće li proći?

Nisam vidjela dijete, ali pretpostavljam o čemu je riječ. Radi se o bezazlenoj i prolaznoj pojavi koju primjećujemo gotovo kod svakog drugog novorođenčeta. To je neopasno proširenje najsitnijih žilica, tzv. kapilara. Promjena je jače izražena kada dijete plače jer u naporu se te krvne žilice bolje napune krvlju pa boja postaje intenzivnija i promjena izraženija.

U narodu se to crvenilo  zgodno naziva "poljupcem anđela" ili "rodinim ugrizom". Promjene izblijede obično do godinu dana života, kod nekih traju do treće ili četvrte godine. Rijetko kome su vidljive i kasnije, ali u puno blažem obliku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.