Trudnoća Porođaj 24. travnja 2013.

Apgar – prva procjena bebe

Novorođenče Apgar porođaj prvi pregled
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Apgar ocjenom procjenuje se pet pokazatelja: boja kože, disanje, napetost mišića, odgovor na podražaj i srčana akcija

Mr. sc. Anita Pavičić Bošnjak, specijalist pedijatar na Odjelu za neonatologiju Klinike za ginekologiju i porodništvo u KB Sveti Duh u Zagrebu objašnjava kako se po porodu procjenjuje vitalnost djeteta.

"Vitalnost novorođenčeta nakon rođenja procjenjuje se metodom po Virginiji Apgar. Apgar ocjenom procjenuje se pet pokazatelja: boja kože, disanje, napetost mišića, odgovor na podražaj i srčana akcija. Svaki pokazatelj ocjenjuje se ocjenom od 0 do 2, ukupno je moguće ostvariti 10 bodova.

Procjena se obavi nakon jedne, zatim nakon pet minuta. U većine novorođenčadi dovoljne su ove dvije procjene Apgar u prvoj i petoj minuti života. Međutim, ako je potrebno (a to je slučaj kod djece koja nisu vitalna i zahtijevaju postupke oživljavanja), procjena se nastavlja nakon 10, 15 i 20 minuta.

Ocjena Apgar ukazuje na brzinu i sposobnost prilagodbe novorođenčeta na izvanmaternične uvjete života. Pritom većina vitalne novorođenčadi ostvaruje ocjenu Apgar od 8 do 10", kaže dr. Anita Pavičić Bošnjak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.