Beba Razvoj u 1. godini 06. lipnja 2019.

Sindrom zaležane glave kod beba: Kako se prepoznaje i liječi?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako su blaže deformacije glave kod novorođenčeta česta pojava prvih nekoliko dana ili tjedana nakon poroda, ako se na bebinoj glavici formira trajno ulegnuće, na potiljku ili na stranicama, to može biti znak plagiocefalije, odnosno sindroma 'zaležane' glave

Blaže deformacije glave novorođenčeta često su posljedica njegova prolaska kroz porođajni kanal. Budući da se lobije sastoje od nekoliko odvojenih koštica koje se s vremenom nadovezuju, sasvim je normalna pojava da glavica bude malo deformirana prvih nekoliko dana ili tjedana nakon poroda. Međutim, ako primijetite da se na bebinoj glavi formira trajno ulegnuće, na potiljku ili na stranicama, to može biti znak plagiocefalije.

Plagiocefalija je poznata kao sindrom 'zaležane' glave i može biti posljedica spavanja u istom položaju ili problema s vratnim mišićima. Dobra vijest  je da se plagiocefalija obično lako liječi i, uz primjenu odgovarajućih medicinskih mjera, prestaje prije bebinog prvog rođendana.

"Važno je napomenuti da se zaležana glavica ne liječi lako, odnosno poboljšanje oblika glavice zahtijeva vrijeme", objasnila nam je doc.dr.sc. Romana Gjergja Juraški, spec. neuropedijatar, ali postoji nekoliko načina pomoću kojih sindrom zaležane glave možete u potpunosti spriječiti. Neuropedijatrica je također dodala kako se kod težih promjena predlaže nabaviti kacigu za glavicu, a roditeljima savjetuje da ne koriste jastuke kod mlade dojenčadi jer oni mogu pogoršati eventualne promjene na vratu, kao što je tortikolis, pogotovo dok dojenče nije sposobno raditi samostalno okrete ili odizati glavicu.

lukas šoić zaležana glavica Možda te zanima... 'Uz pomoć kacige ispravili smo sinovu zaležanu glavicu' Roditelji

Uzroci plagiocefalije

Najčešći uzrok je mjesto gdje beba spava. Budući da beba provodi u snu brojne sate, izravnavanje glavice je prilično česta pojava. Napetost vratnih mišića (tortikolis) je još jedan od mogućih faktora koji doprinose pojavi plagiocefalije. Zbog prevelike zategnutosti vratnih mišića, neadekvatnog tonusa ili nejednake dužine s obje strane, glavica pada samo na jednu stranu.

Prerano rođene bebe sklonije su kranijalnim deformacijama, jer su njihove glave mekše nego kod beba koje su rodile u predviđenom terminu. Osim toga, moraju, zbog medicinskih razloga, duže boraviti u ležećem položaju (na leđima), obično na neonatološkom odjelu za intenzivnu njegu.

beba, plač Možda te zanima... Opasne posljedice: Streseno dijete ne događa se drugima Beba

Važno je napomenuti da postoji velika razlika između deformacija glave izazvanih plagiocefalijom i onih koji su posljedica kraniostenoze. Druga pojava je mnogo ozbiljnija pojava, koja nastaje zbog preranog srastanja koštanog tkiva, što uzrokuje abnormalne oblike lubanja, a ako se na vrijeme ne korigiraju, vode do moždana oštećenja. Za kraniostenozu karakteristični su deformacije prednjeg dijela glave i koštane ivice oko abnormalnog sržnih kostiju lubanje, što se najčešće ispravlja kirurškim zahvatom.

Kako je prepoznati?

Plagiocefalija je lako vidljiva. Tipično, bebin potiljak i uho sa polegnute strane glave potisnuti su napredak. U težim slučajevima javlja se izbočina na suprotnom dijelu glave u odnosu na polegnuti, a čelo može biti asimetrično. Doduše, ovo se rijetko javlja kod beba koje su rođene u predviđenom terminu. Ako postoji problem s vratnim mišićima (tortikolis), može se pojaviti asimetričnost vrata, vilica i lica.

Beba novorođenče porod Možda te zanima... Kako izgleda beba nakon poroda? Trudnoća

Kako se postavlja dijagnoza?

U najvećem broju slučajeva, liječnik dijagnosticira plagiocefaliju jednostavnim pregledom glave, bez primjene laboratorijskih analiza i rendgenskog snimanja. Također, liječnik treba redovito pratiti razvoj stanja prilikom čestog mijenjanja položaja bebine glavice tijekom sna (u slučaju kraniostenoze, stanje će se pogoršati).

Ukoliko postoji sumnja u dijagnozu, rendgenska ili CT snimka pokazuju jesu li glave kože normalno razdvojene ili su prebrzo srasle. Ako se potvrdi normalno razdvajanje kostiju, liječnik će eliminirati kraniosinostozu i plagiocefaliju.

Terapija plagiocefalije uzrokovane položajem glave pri spavanju obično je laka i bezbolna i liječi se mijenjanjem bebinog položaja. Beba će se tijekom noći često okretati u krevetiću, a mijenjanje strane tijela na kojoj spava veoma je korisno.

beba spavanje san kolijevka Možda te zanima... Koji je najsigurniji položaj za spavanje bebe? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.