Beba 08. svibnja 2024.

Postporođajna depresija: nevidljivi teret osjetljivog razdoblja

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prvi dani, tjedni, mjeseci s bebom su stresni, u to nema sumnje, ali zapravo svi smatramo da su nekako lijepi i ispunjeni veseljem. Upravo zato se tako lako došulja i ono drugo - neželjena postporođajna depresija... Za portal missMAMA pišu doule Hrvatske udruge doula

"Rodila se beba, mama ju je stavila na dojku i oko njih procvalo je cvijeće." ...i nije baš tako čest scenarij. Postporođajna depresija pogađa milijune majki širom svijeta, ne birajući dob, socijalni status ili njihovu prošlost.

Možda te zanima... Boli, ne boli, kratak je, dug… Kakav god bio, porod je uvijek intenzivan. Mora li biti tako? Trudnoća

Dok se okolina veseli rođenju novog života, sretno skakuću oko bebe i obasipaju je poklonima, nerijetko zaboravljajući na mamu jer "važno da je beba dobro", realnost kroz postpartum kod nekih žena može biti daleko složenija. Da, naravno da je i majka sretna što se beba rodila i da je voli najviše na svijetu, ali postporođajna depresija tiho i neočekivano ulazi u živote i neke žene ostavlja u borbi.

Ni očevi nisu lišeni šansi za postporođajnom - paternalnom depresijom koja ima jednako negativan učinak kao i depresija kod majki.
Trenutci koji bi trebali biti ispunjeni srećom i ljubavlju postaju tamni i iscrpljujući. Žena se osjeća izgubljeno i zbunjeno, nekontrolirano plače i teže se povezuje s bebom, a često se javlja i problem s prejedanjem ili gubitkom apetita. I drugi simptomi poput problematične nesanice, velike tuge, izolacije od okoline, osjećaja krivnje mogu se javiti nakon poroda, ali i u kasnijim mjesecima.

Samo iskustvo poroda, ali i dojenje mogu imati raznolik utjecaj na depresiju. Već znamo da se dojenjem oslobađaju hormoni poput oksitocina koji potiče bliskost i povezanost s bebom, te donosi osjećaj zadovoljstva. S druge strane medalje, mnoge žene nailaze na prepreke prilikom dojenja pa to može biti stresno i izazvati dodatan pritisak.

Ako "tuga" potraje...

Važno je naglasiti i kako stanje "baby blues-a" nije isto što i postporođajna depresija iako dijele neke simptome. Depresija se dijagnosticira ukoliko simptomi potraju duže vrijeme. 

Važno je razbijati stigmu koja okružuje postporođajnu depresiju. Takvo stanje nikako nije znak slabosti, već je rezultat nagle hormonalne promijene i mnogo složenih faktora koji utiču na emocionalno stanje oko 10-15% žena nakon porođaja i zahtjeva terapijsko liječenje kako bi se izbjegle dodatne komplikacije.

Postporođajna depresija je nevidljivi teret koji ne bira svoje žrtve, ali možemo pružiti podršku i razumijevanje majkama koje se bore s ovim izazovom. Nijedna žena ne bi kroz to trebala prolaziti sama. Zajedno, s puno ljubavi možemo osigurati da svaka majka dobije podršku koja joj je potrebna. Ove žene moraju znati da nisu same i zaslužuju razumijevanje, ljubav i podršku dok prolaze ovaj izazovan period života. Otvorenim razgovorom o mentalnom zdravlju ohrabrimo žene da potraže adekvatnu, profesionalnu pomoć koja im je zaista potrebna.

Doulu Kristinu potraži na doula.hr.


Možda te zanima... Halle Bailey priznala: "Imam postporođajnu depresiju. Osjećam se kao druga osoba kad se pogledam u ogledalo" Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.