Beba 22. ožujka 2024.

Ako znaš da nećeš imati dovoljno podrške kad rodiš, ove stvari moraš imati na umu

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razdoblje postpartuma, odnosno razdoblje nakon što rodiš bebu, nije nimalo lako. Važno je, korisno i dobro imati pravu podršku. No, ako takve podrške nema, moraš si sama pomoći... Za portal missMAMA pišu doule Hrvatske udruge doula.

Puno mama osjeća nedostatak podrške. Možda su im partneri u inozemstvu ili jako puno rade, nemaju povjerenja u rodbinu, možda su samohrane majke, možda imaju probleme u braku…

Možda te zanima... Babinje počinje odmah nakon porođaja, a evo koje sve pojmove moraš znati Beba

Nekad si rodilja mora sama pomoći, u trudnoći i samom postpartumu, a što zapravo možeš napraviti?

PRIPREMI SE

Prvo, pripremi se za porod, dobro iskustvo poroda olakšava period postpartuma. Ako znaš da nećeš imati puno podrške nakon što beba stigne, probaj planirati unaprijed.

Male stvari mogu napraviti ogromnu razliku u prvim danima. Zamrzni nekoliko obroka, pripremi se za dostavu hrane, pripremi sve što će ti trebati za tebe i bebu.

IGNORIRAJ NEBITNO

Kuća je neuredna? Hrpetina odjeće bulji u tebe s jedne, a suđe s druge strane… Zaboravi na to trenutno. Ne obaziri se na kućanske poslove, to nije prioritet trenutno. Prioritet ste ti i tvoja beba. Zaposli nekoga da ti pomogne oko toga.

VI I BEBA STE PRIORITET 

Tvoj početni fokus neka bude njegovanje svojeg tijela. Jedi, spavaj, odmaraj, mazi se s bebom - to su zapravo najbitnije stvari. Pored sebe imaš bebu koja u potpunosti ovisi o tebi. Uzmi si vremena da pronađeš ritam i za prilagodbu.

VJERUJ U SEBE

Tvoje misli imaju jako veliku snagu. Način na koji govoriš sama sebi postaje navika. Ako su tvoje misli negativne, to će imati utjecaj na tebe. Vježbaj jednostavne tehnike poput - preoblikovanje i pozitivne afirmacije. Ne govorim da moraš reći da ti je lako kada nije, nego da priznaš svoju stvarnost i prilagodiš način na koji percipiraš stvari.

ZATRAŽI POMOĆ

Kad god je moguće zamoli ili potraži dodatnu pomoć.  Ako nemaš dovoljno podrške oko sebe, ne znači da ju ne možeš potražiti. Pogledaj i razmisli tko bi ti prvi mogao pomoći - susjeda, rođaci, netko od prijatelja ili pak stručnjak. Postoje i grupe za mame na internetu. Preuzmi inicijativu da budeš svoj najveći zagovornik jer ti znaš što ti je najpotrebnije - napravi svoju virtualnu grupu ljudi koji će ti pružiti podršku na kraju krajeva. Pokreni se. Pronađi majke koje prolaze slično i međusobno si pomognite.

Doulu Doru možeš potražiti na doula.hr.

Možda te zanima... Je li wellness tijekom postpartuma - luksuz ili potreba? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.