Trudnoća 01. prosinca 2023.

Vježbanjem se može ne samo liječiti, nego i spriječiti postporođajna depresija, kaže studija

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaka mama i trudnica sigurno je čula za izraz postporođajna depresija, što je dijagnoza koja se daje osobi koja doživi depresivnu epizodu u godini nakon poroda. Iako se o tom rijetko govori, postporođajna depresija je zapravo prilično često stanje, a čini se da vježbanje pomaže.

Svaka trudnica misli da se njoj neće dogoditi postporođajna depresija. Da je to neki pojam s kojim se ne može poistovjetiti. Sve je idilično, stiže beba, svi su presretni, jedva čekaju, a ponajviše ona sama. i kako bi itko mogao biti depresivan pored nečeg što toliko želi, pored jednog malog bića koje je plod ljubavi… Ne želimo rušiti idilične snove, ali možeš odmah zaboraviti na ovakav stav, jer on – nije na mjestu. Postporođajna depresija se može dogoditi svakom. No, čini se da ju možeš spriječiti!

Možda te zanima... Vraćanje u formu nakon poroda: 3 ključna koraka kako se riješiti kilograma Beba

Nova studija Kineskog sveučilišta Geoznanosti pokazuje da je jedna metoda osobito vrijedna ne samo za liječenje, već i kao preventivna mjera: vježbanje. I da, iako se nekad tako teško nagovorimo na to da vježbamo, zapravo nam se to čini kao jako jednostavan način za spriječiti nešto vrlo loše i naporno kao što je postporođajna depresija.

Vježbanje je ionako poznata metoda liječenja

Unatoč tom što je postporođajna depresija uistinu česta, mnoge osobe koje razviju poremećaj ne traže pomoć i ne liječe se iz različitih razloga. Dok neke žene nemaju pristup promptnim psihoterapijskim uslugama bez plaćanja, a ne mogu si priuštiti one uz plaćanje, tu je i strah od mogućih nuspojava lijekova ili, pak, „samo“ opći sram zbog stigme koja dolazi s dijagnozom depresije u bilo kojem obliku.

Iako se često spominje tjelovježba kao sredstvo za liječenje ili prevenciju depresije u bilo kojem obliku, to je ujedno i metoda koja dolazi s određenom dozom skepticizma i uz kolutanje očima. Jer ako nekome tko je potišten i depresivan kažemo da se pokrene i vježba, ne samo da nećemo baš biti  dobro prihvaćeni, nego ćemo se osjećati i malo blesavo. Osobi koja je u depresivnoj fazi može se činiti da je gotovo nemoguće pokrenuti se.

No, razmisli ovako: aerobne vježbe, na primjer, u svom nazivu se vežu uz kisik. Kod aerobne vježbe pokrećemo sve dijelove tijela, zbog čega nam srce brže kuca, pumpajući krv kroz tijelo i u pluća kako bismo uzeli više kisika. Ako dišemo više, tada više kisika ulazi u našu krv, a zatim u naše mišiće.

Bavljenje takvom tjelesnom aktivnošću aktivira druge dijelove tijela, uključujući endorfine u mozgu koji pomažu u poboljšanju raspoloženja. S vremenom se stvaraju nove neuronske veze koje omogućuju bolje funkcioniranje mozga zbog čega se možemo osjećati manje depresivno. Ovo također može biti od pomoći kada poželimo pokušati spriječiti pojavu depresije u razdoblju nakon porođaja, posebno ako nam se učini da bi se ona mogla javiti.

Vježbanje kao sredstvo prevencije

Iako se puno istraživanja temeljilo na vježbanju kao pomoći u depresiji, nije se puno pažnje posvećivalo učinku vježbanja na postporođajnu depresiju. Zato su istraživači s Kineskog sveučilišta željeli shvatiti je li tjelesna aktivnost ne samo učinkovita opcija liječenja, već i je li korisna kao preventivna mjera, posebno zato što se pokazalo da se postporođajna depresija može razviti u trudnoći.

Istraživači su zaključke donijeli na temelju dvadeset i šest studija koje su podijelili u tri podskupine: vježbanje za prevenciju naspram liječenja, individualna aktivnost naspram timske i nadzirani treninzi naspram nenadziranih. Na kraju su ustanovili da je općenito vježbanje dovelo do boljih ishoda mentalnog zdravlja kod upravljanja postporođajnom depresijom.

"Vježbanje 3 do 4 puta tjedno, s umjerenim intenzitetom vježbanja i trajanjem od 35 do 45 minuta, predstavlja optimalniji, precizniji i učinkovitiji planirani raspon volumena vježbanja", kaže studija.

Međutim, glavni i najvažniji zaključak istraživanja je da je podskupina s najznačajnijim rezultatima bila ona koja je vježbala preventivno naspram liječenja. Istraživači su otkrili da kada se vježba koristila kao preventivna mjera protiv postporođajne depresije, imala je veći učinak na mentalno zdravlje ispitanika.

Osim fizičkih prednosti kretanja tijela tijekom trudnoće i nakon nje, studija je također pokazala da su određeni aspekti tjelovježbe pomogli ublažiti ili spriječiti simptome postporođajne depresije. Jedan od primjera toga je jednostavan čin druženja s drugima s ciljem vježbanja.

Sve u svemu, ne može biti loše vježbati! No, svakako se prvo valja savjetovati s liječnikom i odraditi pregled kod ginekologa.

Možda te zanima... Ples tijekom trudnoće smanjuje postporođajnu depresiju Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.