Beba Mama poslije poroda 20. ožujka 2018.

Tjeskoba nakon rođenja bebe: Problem o kojem se ne govori

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije postporođajna tuga i nije postporođajna depresija - što je onda? Ako se ne osjećate dobro nakon poroda, možda je u pitanju tjeskoba koja se očituje kao neprestana briga

Dolaskom trećeg djeteta, majka Katie Kavulla očekivala je da će biti fizički i psihički iscrpljena. Uostalom, koja se nova majka barem malo ne osjeća umorno? Katie je čak bila i bila upoznata sa znakovima postporođajne depresije jer je neke od simptoma iskusila nakon rođenja svog drugog djeteta. No, ovoga puta je bilo drugačije. "Moja razina tjeskobe bila je neopisiva. Svako malo bih se znojila, bila iziritirana i počela imati probleme sa spavanjem. Kao da je odjednom postojao popis briga u mojoj glavi, kojem nije bilo kraja. Ne bi bilo ništa čudno da sam i inače takva, ali nikada u životu nisam imala slične probleme", rekla je.

Zbog toga jer se nije osjećala depresivno, Katie nije znala što se događa. "Htjela sam nekako etiketirati ono što sam osjećala, a nisam mogla, što je samo bio dodatak mojoj, ionako velikoj frustraciji", objašnjava mama. Napokon, nakon što je tijekom pregleda bebe razgovarala s pedijatricom, shvatila je da pati od poremećaja postporođajne tjeskobe, koji prema istraživanjima pogađa oko 10 posto novih mama.

tužna žena beba Možda te zanima... Kako prepoznati razliku između postporođajne tuge i depresije? Beba

Neprestana zabrinutost

Za razliku od postporođajne depresije zbog koje majke imaju ekstremnu tugu, čak i nezainteresiranost zbog svoje novorođene bebe, simptomi postporođajne tjeskobe pokazuju se u obliku brige. "Konstantno se brinete i osjećate se kao da hodate po rubu, a ne znate zašto. Postporođajna tjeskoba je zapravo gubitak normalnog osjećaja ravnoteže i smirenosti, dok o postporođajnoj depresiji uvijek razmišljam kao o svojevrsnom gubitku srca", rekla je ginekologinja i autorica brojnih knjiga, Sarah Gottfried. 

Novopečene mame imaju veći rizik za nastanak opsesivno-kompulzivnog poremećaja

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Češća je nego postporođajna depresija

"Kao i postporođajna depresija, zbog koje se žene osjećaje umorno cijelo vrijeme, postporođajna tjeskoba također može uključivati fizičke simptome. Promjene u apetitu, problemi sa spavanjem, vrtoglavica, znojenje, ubrzano kucanje srca i mučnina - sve to mogu biti znakovi postporođajne tjeskobe, kao i nesposobnost mirnog sjedenja ili koncentracije", govori edukacijska psihologinja Ann Smith i dodaje kako od 25 do 35 posto postporođajne tjeskobe započinje već tijekom trudnoće. Ona naglašava kako se većina žena počinje osjećati tjeskobno odmah nakon poroda, ali bilo kakav stresan događaj mjesecima kasnije može biti okidač postporođajne tjeskobe

mama beba Možda te zanima... Najveći strahovi mladih majki Roditelji

Nažalost, postporođajna depresija je problem o kojem se najviše govori, zbog čega majke poput Katie nisu sigurne u što da misle. "Postporođajnu tjeskobu zovemo skrivenim poremećajem jer jako malo mama prepoznaje taj poremećaj te on najčešće ostaje nedijagnosticiran", objašnjava klinički psiholog Jonathan Abramowitz i dodaje da, iako se o postporođajnoj tjeskobi ne govori puno i nema mnogo istraživanja - ona je zapravo učestalija nego postporođajna depresija

Pročitajte odgovor Line Đulvat, geštalt psihoterapeutkinje, koja objašnjava kako se boriti s tjeskobom nakon poroda

Kada brige i tjeskoba postaju problem?

Određena briga i tjeskoba su prirodna reakcija gotovo svih novih roditelja, a prema istraživanju neprofitne organizacije Mayo Clinic, 89 posto novih roditelja ima tjeskobne misli i brine se zbog novorođene bebe. No, za većinu roditelja, to je samo mentalna buka, oni nauče odbaciti takve misli, stoga se one sve manje i manje pojavljuju. 

Problem je kada su brige iracionalne i ne možete ih nikako izbaciti iz glave: ako napadaji panike dolaze iz vedra neba ili se brige i tjeskoba upliću u vašu sposobnost svakodnevnog funkcioniranja. "Tjeskoba postaje problem kada 'premašuje' stvarnost", govori psiholog Abramowitz. 

beba spava, mama, poljubac Možda te zanima... Stalno provjeravate diše li beba? Beba

Stanje se često javlja zbog raznih pokretača, kažu stručnjaci. "Za početak, postoji velika hormonska promjena, primjerice razine estrogena i progesterona povećavaju 10 do 100 puta tijekom trudnoće, a zatim padaju na nulu tijekom 24 sata od poroda", objašnjava ginekologinja Elizabeth Fitelson. 

Pročitajte iskustva mama s Klokanice o najvećim majčinskim strahovima

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U sljedećim danima počinjete imati problema nedostatkom sna, promjenama u odnosu, nosite se s novim rasporedima, novim odgovornostima te brinete o novorođenčetu cijeli dan. Pritom možete dodati društvena očekivanja da ovo treba biti jedno od najsretnijih razdoblja u vašem životu i da biste trebali znati što učiniti instinktivno, stoga nije ni čudo da se mnoge majke počinju tako osjećati. 

Osjećaj nesposobnosti - jedan od glavnih uzroka depresije nakon poroda

Opcije liječenja postporođajne tjeskobe

Za razliku od baby bluesa koji traje otprilike dva tjedna, postporođajna tjeskoba ne nestaje uvijek sama od sebe. Jako je važno potražiti pomoć ukoliko tjeskoba utječe na vaš san ili ste konstantno preokupirano brigama. "O kojem god postporođajnom poremećaju je riječ, prva stvar koju treba napraviti je tražiti pomoć i podršku. Ponekad i samo razgovor s nekime ili pomoć oko brige za bebu čini veliku razliku", govori psihologinja Smith. 

Uz to, stručnjaci mogu naučiti majke raznim tehnikama koje će im pomoći smiriti i opustiti se, poput meditacije ili treninga usredotočene svjesnosti. Tjelovježba je još jedan način kojim možete smanjiti tjeskobu i osjećati se fizički, ali i psihički snažnijima.

Možda te zanima... 'Ova fotografija dokaz je da je moja najveća borba iza mene' Beba

Za ozbiljnije slučajeve postporođajne tjeskobe - terapija, podrška i lijekovi najčešće se preporučuju majkama, čak i ako doje. "Korištenje lijekova treba biti određeno od slučaja do slučaja", kaže dr. Fitelson i dodaje kako su mentalno zdravlje i sposobnost da se brige i povezivanja s djetetom toliko važni da u nekom trenutku imaju prednost nad malim ili teorijskim rizikom zbog uzimanja antidepresiva.

Bez obzira radi li se o više ili manje ozbiljnoj tjeskobi, bolje je potražiti pomoć prije nego kasnije. "Razmišljajte o tome na ovaj način: Briga o sebi je briga o bebi", zaključuje dr. Fitelson.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.