Roditelji Sretna mama 02. prosinca 2013.

Najveći strahovi mladih majki

mama beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako će proći porod, hoću li se znati brinuti za bebu, hoće li me njezin plač probuditi, neki su od strahova budućih majki, a nakon poroda na red dolazi pretjerana briga o čistoći, provjeravanje diše li beba, nesigurnost u vlastite majčinske sposobnosti... Pročitajte s kojim se strahovima suočavaju mame s foruma Klokanice

Čak i ako inače niste strašljiva osoba, majčinstvo će vam u život gotovo sigurno donijeti različite brige i strahove. Oni su obično najizraženiji dok još ne znate što vas čeka, ili dok vam je sve novo i nepoznato, u trudnoći i u razdoblju nakon poroda. I na našem forumu trudnice i mlade mame dijele svoju zabrinutost pa se pokazalo da su vrlo često njihovi strahovi vezni uz spavanje, ili pak nespavanje.

"Strah me spavati s bebom - bojim se da bih joj nešto napravila u snu. Neke prijateljice su mi rekle da ionako neću spavati, ali ja ne znam kako bih mogla funkcionirati ako ne bih uopće spavala! Drugi strah mi je da ću doista utonuti u san i da se neću moći probuditi kad me beba bude trebala", piše na forumu buduća mama Tara u raspravi Najveći majčinski strahovi.

Sigurnost dolazi s iskustvom

Iako su se i same suočile sa strahom da se noću neće uspjeti probuditi kada ih beba treba, ili da će ju prilikom zajedničkog spavanja povrijediti, iskusnije mame na forumu pišu kako su, kad je beba bila s njima u krevetu, to podsvjesno i znale i redovito se budile na svaki zvuk ili pokret.

Mama missha imala je takvo iskustvo sa spavanjem, ali je doživjela i neke druge strahove: "Veli moj muž da svaki roditelj ima osjećaj za dijete u krevetu i da ga neće povrijediti i to je istina. I on i ja smo jako nemirno spavali, ali kad smo stavili bebu k nama, nikad joj ništa nije bilo, točno znaš gdje je na krevetu. A ja sam se recimo s prvom bojala da ne diše noću, a s ovom da mi ne ispadne iz ruku, premda mi veća nikad nije pala i opće neznam otkud to."

Naša čitateljica mirta0810 pokušala je ohrabriti zabrinute trudnice na forumu: "Ne treba strahovati. I ja sam se u početku bojala hoću li čuti bebu kako plače po noći, čak sam si i sat navijala, ali nije bilo potrebno. Odmah čim je i malo zaplakao, ja bih čula, jednostavno je naše tijelo tako programirano. Tako je i sa ostalim "brigama", sve je to normalno i kad si u tome vidiš da si bespotrebno brinuo i da nekako sve dođe na svoje mjesto. Buduće mamice, sretno vama i vašim malim bebicama, vidjet ćete kako ćete uživat u vašoj bebici."

'Hoću li znati držati svoju bebu?'

Još jedna buduća mama, Imanni, opisala je neke od svojih, kako sama kaže, "petsto strahova": "Svaku noć imam neki novi strah o kojem sanjam. Porod, dojenje, hoće li sve biti u redu s bebom, što ću s njim kad dođemo doma… Sad sam u šestom mjesecu trudnoće i baš me uhvatilo strahovanje."

Uz strah od samog poroda, mnoge žene strahuju i od toga kako će držati svoju malu, krhu bebu i hoće li se znati dobro brinuti za nju. 

Mama korisničkog imena 1001, piše da je imala takav strah prije svog prvog poroda i pomoglo joj je kad joj je primalja rekla da je to nešto normalno, urođeno u nama. "Kada sam primila kćer u ruke, a, iskreno, u startu sam umirala od straha, nakon sekunde sam imala dojam da sam to radila od uvijek", piše 1001.

Rizik od OKP-a raste nakon poroda

Mama Croheidi podjelila je s drugim čitateljicama na našem forumu kako ponekad ustaje po noći kako bi provjerila diše li njezina beba normalno u snu. To je jedan od češćih strahova novih roditelja, zabilježen i u istraživanju Sveučilišta Northwestern, koje je pokazalo da žene koje su nedavno rodile imaju veći rizik od nastanka simptoma opsesivno-kompulzivnog poremećaja, nego što to imaju drugi ljudi.

Prema rezultatima tog istraživanja, nove majke često pretjerano brinu o prljavštini i bakterijama, boje se da će nenamjerno povrijediti bebu, kompulzivno provjeravaju jesu li možda negdje pogriješile, radi li baby alarm, je li bebin krevetić pravilno pričvršćen i jesu li bočice pravilno sterilizirane. Mame koje inače funkcioniraju normalno može utješiti činjenica da su opsesivno-kompulzivni simptomi česti i kod drugih majki i da su privremeni. 

Pročitajte više o opsesivno-kompulzivnom poromećaju kod žena nakon poroda!

Najčešći strah u drugoj trudnoći

Čak i iskusnije mame, koje su sve ovo već prošle, imaju svoje brige kada čekaju prinovu. Na našem forumu nekoliko njih piše o svom strahu kako će starije dijete prihvatiti novu bebu u kući, ali i hoće li one same moći brinuti o više djece odjednom.

"Joj, mene svega strah. Iako imam jedno dijete, koje će uskoro imati 16 mjeseci, a kad bude imao otprilike dvije godine dobit će bracu ili seku. Strah me kako ću uspjeti s dvoje, jer jedva s jednim izlazim na kraj, pogotovo što se tiče noćnih (ne)spavanja. Stalno se budi, plače, ništa mu nije po volji", zabrinuta je Mamica.

U sličnoj situaciji prilikom rođenja drugog djeteta bila je i mama missha, koja za sebe kaže da je po prirodi neorganizirana: "Bilo me strah da neću moći sve sama s dvoje djece, ali vjeruj mi, brzo se organiziraš i sve uspiješ. Ja sam čak i pekmeze kuhala, spremala zimnicu, a s jednim to nisam stigla", pohvalila se.

Ako i vi imate slične probleme, pročitajte što kažu drugi roditelji i stručnjaci - može li se izbjeći bratska ljubomora zbog rođenja bebe!

Koji su vaši strahovi? Napišite nam na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.