Beba Mama poslije poroda 16. svibnja 2017.

Mama pokazala dvije stvarnosti postporođajne depresije

Foto: Facebook/DanielleFantisPhotography
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako uobičajena i posljednjih godina često zastupljena tema u medijima, postporođajna depresija je i dalje relativno tabu tema. Ipak, mama iz Ohia, jedna je od onih koje iskreno i otvoreno govore o psihičkom zdravlju nakon poroda, a potiče i ostale da čine isto

Kathy DiVencenzo - majka gotovo četverogodišnje kćeri i 3 mjeseca staroga sina, odlučila je više ne skrivati 'neugodan' dio svoje stvarnosti. Ona je nedavno podijelila fotografije na društvenoj mreži, zajedno s važnom porukom.

Prva fotografija je ona koju majke, i ona sama, obično dijele na društvenim mrežama: savršena kosa i odjeća, uredna dječja soba i euforična mama. Druga fotografija prikazuje potpuno drugačiju stvarnost: neuredna kosa, stara odjeća, neuredna dječja soba i očito izmučena mama. Međutim, stvar je u tome da obje fotografije prikazuju njezinu stvarnost. Neke dane, Kathy je vesela i puna energije, nasmiješena mama dvoje djece, a druge dane njezina postporođajna depresija izlazi na vidjelo, kao i anksioznost, bezvoljnost i OKP. 

Možda te zanima... Što mama s postporođajnom depresijom želi da znaš Beba

"Istina je da obje fotografije predstavljaju moj život ovisno o danu", napisala je iskrena mama na Facebooku. "Uvijek bih prije dijelila samo jednu od tih stvarnosti i u tome je problem. Jedina stvar koja je više iscrpljujuća od ove podijeljene svakodnevice je pretvaranje da ju nemam. Dvostruko više se trudim sakriti ovu stvarnost od drugih jer se bojim nelagode koja će utjecati na druge ako ju vide. Bojim se da će misliti da sam slaba, luda, grozna majka i milijun drugih stvari u koje me um uvjerava, a znam da nisam sama u tim mislima." 

Možda te zanima... Svaka deseta majka u Hrvatskoj pati od postporođajne depresije Beba

Njezina poruka definitivno je došla do drugih roditelja i u samo nekoloiko dana, ovaj post podijeljen je više od 60 000 puta. "Shvatila sam da prolazim kroz tako mračno razdoblje, ali moj Facebook bio je pun nasmiješenih i veselih fotografija moje djece i zato sam željela snimiti ove fotografije, iako sam bila prestavljena objaviti ih, ali, ako ću pomoći samo jednoj mami da se ne osjeća samom, onda će biti vrijedno svega."

Za Kathy, pomoć za njezino zdravlje nakon poroda, dolazi u brojnim oblicima, te se ona protiv postporođajne depresije bori vježbanjem, pravilnom prehranom, pomoći prijatelja i obitelji, psihijatrom, ali i lijekovima te vitaminima i raznim dodacima prehrani.

tužna žena beba Možda te zanima... Kako prepoznati razliku između postporođajne tuge i depresije? Beba

"Mislim da je moć ovih fotografija što sam ja još uvijek u tom problemu. Želim samo da žene znaju da nije važno je li to njihovo prvo dijete ili njihovo dvadeseto. Nije važno je li dijete tek rođeno ili je godinu dana staro. Ti uvjeti mogu utjecati na bilo koga i potičem svaku trudnicu ili novu majku, partnera, članova obitelji i prijatelje da upoznaju znakove, simptome i čimbenike rizika te bolesti. Ako mislite da nešto nije u redu, nemojte slegnuti ramenima i pretpostaviti da je to normalno za razdoblje nakon poroda i misliti kako ćete se jednostavno 'izvući' iz toga, kaon što sam ja mislila, Nema sramote u dobivanju pomoći, vrijedni ste toga!"

mama, beba, depresija, žena Možda te zanima... Mrzila sam trudnoću i nisam se zaljubila na prvi pogled u dijete. Kakva sam ja to majka? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.