Trudnoća Trudnica 20. lipnja 2016.

Kako smanjiti anksioznost u trudnoći?

Trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako ste navikli brinuti se o drugima ili na poslu davati svoj maksimum, trudnoća je vrijeme kada trebate malo prikočiti i misliti na sebe

Svaka trudnica tijekom ovog najljepšeg stanja prođe kroz fazu anksioznosti u nekom trenutku. Dobro je kada se strah pojavi i uspijete ga se riješiti, ali loše je ako to stanje traje tijekom cijele trudnoće, pa i kasnije.

Strah da će nešto krenuti naopako tijekom trudnoće uvijek je prisutan, ali i drugi strahovi poput onog je li beba dobro, napreduje li kako treba, jedemo li dovoljno i zdravo, jesmo li previše aktivne. Zatim slijede strahovi kakve ćemo biti kao majke, hoćemo li se snaći, hoće li sve na kraju biti kako treba.

Odgovor stručnjaka: Pet savjeta za anksiozne trudnice

Ono što je važno jest to da samoj sebi objasnite kako je strah sastavni dio trudnoće, ali da mu se ne prepustite. Ako on postane toliko jak da počne remetiti vaš dan i da ne možete zbog njega normalno funkcionirati, onda je vrijeme da pronađete najbolji način kako da izađete na kraj s tim.

Razgovarajte s bližnjima

Za početak, podijelite svoje strahove s partnerom, čak i ako se tiču upravo njega. Ako naglas kažete ono što vas zabrinjava, osjećat ćete se bolje.

Podršku možete potražiti i u krugu obitelji (ne postoji nitko tko bi vas bolje razumio nego mama koja je sve to već prošla s vama) ili u krugu najbližih prijatelja. Ako je vaša anksioznost toliko jaka da vam ne mogu pomoći ni najbliži, onda je najbolje da se obratite stručnjaku i riješite problem prije nego što beba stigne.

Kako spriječiti izljeve bijesa i tuge u trudnoći?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.