Beba Mama poslije poroda 22. svibnja 2013.

Većina žena ne prepozna postporođajnu depresiju

Elizabeta Radonić
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Elizabeta Radonić, psihijatrica iz Centra za zaštitu mentalnog zdravlja Zagreb - Zapad za Klokanicu je objasnila koji su simptomi postporođajne depresije i zašto ju je bitno liječiti

Od oko 40 000 tisuća rodilja u Hrvatskoj godišnje, njih deset posto, to jest čak 4000 pati od postporođajne depresije, no samo petina ih prepoznaje svoje stanje i potraži stručnu pomoć liječnika. To znači da se svake godine oko 3000 žena, koje nakon poroda pogode takve duševne smetnje, ne liječi, što ostavlja nesagledive posljedice ne samo na ženu, nego i na dijete te cijelu obitelj.

Iako je uobičajeno da u prvih dva tjedna nakon poroda raspoloženje majke fluktuira, ako se takvo stanje nastavi i tri mjeseca nakon poroda, to je ozbiljan znak za traženje pomoći. Prema nekim podacima, od 20 do 40 posto rodilja ima neke smetnje, no to još nije za dijagnozu.

"Ako je majka depresivna i utučena, dijete strašno pati, a posljedice se kod takve djece mogu provlačiti kroz cijeli život. Ako djetetu u toj ranoj dobi nedostaje emocionalne topline, odrastat će uz taj nedostatak", objašnjava dr. sc. Elizabeta Radonić, psihijatrica iz Centra za zaštitu mentalnog zdravlja u Domu zdravlja Zagreb - Zapad.

Dvije vrste simptoma

Postoje dvije vrste simptoma po kojima možemo prepoznati postoporađajnu depresiju. Ključni simptomi su depresivno raspoloženje, utučenost i gubitak interesa i to osobito za dijete. Ostali simptomi tog teškog duševnog stanja rodilje, prema kojima se ujedno određuje i težina postporođajne depresije, su poremećaj spavanja, gubitak apetita ili pak prejedanje, poremećena psihomotorna aktivnost, osjećaj krivnje, beznadnost i suicidalnost.

"Velika je greška siliti ženu, kojoj u tom trenutku u glavi nedostaje interesa za dijete, da se brine o njemu. Isto tako, žena se ne bi smjela pokušavati sama izvući iz takvog stanja, već hitno treba potražiti pomoć liječnika", naglašava dr. Elizabeta Radonić.

Liječenje psihoterapijom ili lijekovima

Dva su načina na koja se liječi postporođajna depresija, a samo liječenje ovisi o stupnju depresije. Ako se radi o blagoj ili umjerenoj, najčešće pomaže psihoterapija. No, ako je stanje teže, pacijentice moraju uzimati antidepresive i lijekove za opuštanje, odnosno anksiolitike.

"Neke žene oklijevaju s uzimanjem lijekova jer misle da će tada morati prekinuti dojenje, no to ne mora biti tako. U dogovoru s liječnikom može se pronaći terapija i način korištenja, kako se lijek ne bi previše izlučivao u mlijeku", kaže psihijatrica iz Centra za zaštitu mentalnog zdravlja.

Potpora obitelji vrlo važna

Kod prepoznavanja simptoma postporođajne depresije, osim obitelji, veliku ulogu ima patronažna služba, odnosno sestra koja obilazi bebu i majku nakon poroda. To je osoba koja u obitelj novorođenog djeteta dolazi sa strane pa može prepoznati simptome i kada oni nisu toliko vidljivi.

"Zdravstveno prosvjećivanje igra veliku ulogu i od trenutka kada se uključila patronažna služba znatno se povećao broj žena koje se javljaju s problemom postporođajne depresije. Vrlo je važno da obitelj nema predrasude i da rodilji bude potpora. Postporođajna depresija može zatrovati cijelu obitelj i ženu što prije treba vratiti obitelji, ali i njoj samoj", zaključuje dr. Elizabeta Radonić.

Pročitajte što se događa s razvojem vašeg djeteta u dobi od tri mjeseca.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.