Beba Mama poslije poroda 02. rujna 2019.

Prvi pregled nakon poroda treba pomaknuti na 3, a ne 6 tjedana?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Američko udruženje ginekologa i porodničara (ACOG) objavilo je neke nove smjernice o brizi za majku nakon poroda, a mi smo pitali našu ginekologinju Petru Podobnik Brlečić što se događa tijekom babinja i kako izgleda prvi pregled kod ginekologa nakon poroda

Babinje je iznimno kompleksno razdoblje u životu žene jer tijelo prolazi kroz intenzivno razdoblje burnih promjena.

"Tijekom babinja se tijelo postepeno vraća u stanje kao i prije trudnoće, ozljede rodnice te epiziotomije i rane nakon carskog reza u potpunosti zarastu, maternica se involuira i smanji na prvotnu veličinu, a višak tekućine u tijelu se izmokri. Za pravilnu involuciju maternice i prevenciju 'spuštanja maternice'  savjetujemo da se majka tijekom tog razdoblja poštedi od fizičkih aktivnosti i da više odmara te da se uglavnom posveti samo brizi za dijete, a ostatak obaveza i kućanskih poslova prepusti drugima", kaže Petra Podobnik Brlečić, spec. ginekologije i porodništva. Završetkom babinja, šest tjedana nakon poroda, ginekolozi preporučuju prvi pregled nakon poroda.

"Na prvom pregledu nakon poroda pregledaju se genitalni organi kako bismo utvrdili da je sve uredno zaraslo te se napravi PAPA test i vaginalni ultrazvuk kako bismo vidjeli unutrašnjost maternice i funkciju jajnika. S obzirom da velika većina majki doji, hormonski sustav je još uvijek u fazi 'mirovanja' te uobičajeno još nemaju menstruacije niti ovulacije. Tijekom nekoliko mjeseci nakon poroda (bilo vaginalnog ili carskog reza) su zbog manjka hormona uobičajeno prisutni znakovi suhoće rodnice koji se mogu manifestirati kao neugoda u rodnici i peckanje te bolnost prilikom odnosa. Potrebno je naglasiti majkama da je to potpuno normalno i da samo treba malo vremena da se sve vrati u normalu te im preporučujemo da koriste pripravke s hijaluronskom kiselinom (vaginalete ili vaginalnu kremu) koji im mogu olakšati simptome. Prvi pregled je također vrijeme da ultrazvučno procijenimo izgled maternice i funkciju jajnika te savjetujemo u vezi planiranja daljnjih trudnoća ili kontracepcije", objasnila je ginekologinja.

ginekolog, pregled, liječnik Možda te zanima... Mama nakon poroda - sve što trebaš znati o babinju Beba

Američko udruženje ginekologa i porodničara (ACOG) objavilo je neke nove smjernice o brizi za majku nakon poroda. Prema njima, prvi pregled nakon poroda koji se preporučuje nakon šest tjedana je prekasno, a prvi posjet liječniku trebalo bi obaviti ne kasnije od tri tjedana nakon porođaja. Također, briga o majci trebala bi biti kontinuirana, a ne samo nekoliko posjeta patronažne sestre koje se ponekad ne zadržavaju dugo ili ne posvećuju previše pažnje majčinom stanju. Također, majke bi trebale i u 12 tjedana nakon poroda imati priliku razgovarati sa stručnjakom i o svom emotivnom stanju, brizi o novorođenčetu, hranjenju bebe, spolnom životu, spavanju, umoru, fizičkom oporavku, liječenju kroničnih bolesti ako ih ima...

Babinje u tijeku, ne ometajte!

"Nedostaje kontinuirana briga za ženu nakon poroda. Nadam se da će ove nove smjernice pomoći nadležnima da bolje organiziraju brigu o ženi nakon poroda", izjavila je za Parents Tamika Auguste, ginekologinja iz Bolničkog centra u Washingtonu.

Smjernice su donesene u SAD-u gdje je u porastu smrtnost majki na porodu, tijekom trudnoće i nakon poroda. "Znamo i da se problemi poput poslijeporođajne depresije i poteškoće s dojenjem lakše mogu riješiti ako majke dobiju podršku u prvim tjednima nakon poroda, nego da se muče kroz šest tjedana babinja", rekla je dr. Alison Stuebe s Medicinskog fakulteta na Sveučilištu Sjeverne Karoline.

porod Možda te zanima... Oporavak od vaginalnog i carskog porođaja: 10 najčešćih pitanja i odgovora Beba

Iako ginekolozi kod nas preporučuju prvi pregled po završetku babinja, znači 6 do 8 tjedana nakon poroda, a mnoge mame ne obave pregled ni tad, pitali smo našu ginekologinju što misli o novim smjernicama, je li šest tjedana nakon poroda prekasno za prvi pregled i bi li ga trebalo obaviti ranije.

Raniji pregled ne isključuje još jedan pregled i nakon babinja

"Prednosti ranijeg pregleda, npr. 3 tjedna nakon poroda, možda ima smisla u sustavima gdje se rodilju otpušta kući iz bolnice neposredno nakon poroda (u nekim zemljama već 6-12 sati nakon poroda) te je tad ranije potrebno pregledati da li su rane zarasle i količinu krvarenja iz maternice. Ali s obzirom da je u tijeku babinja široki spektar normalnih lohija iz maternice te je potpuni oporavak vrlo individualan i teče različitom brzinom, ovaj raniji pregled često ne isključuje da će ipak biti potreban još jedan nakon završetka babinja", rekla nam je ginekologinja Petra Podobnik Brlečić koja smatra da je i dalje prvi pregled najbolje napraviti najranije između 4-6 tjedana nakon poroda, ali je svakako potrebno prije otpusta iz bolnice objasniti rodiljama normalan tijek babinja i oporavka te što sve mogu očekivati i u kojim slučajevima se trebaju ranije javiti na pregled.

12 neugodnosti nakon poroda na koje vas nitko nije upozorio

Dr. Stuebe naglasila je da mame koje su imale komplikacije poput preeklampsije ili gestacijskog dijabetesa, imaju veću šansu za razvoj nekih drugih problema poput srčanih bolesti pa njihovi liječnici trebaju pratiti njihovo stanje.

Možda te zanima... 'Nisu mi rekli da babinje izgleda kao mjesto zločina u hlačama' Beba

U SAD-u imaju još dodatan problem što babinje više ne traje tih 30-40 dana jer većina žena nema plaćeni porodiljni dopust pa se vraćaju jako brzo nakon poroda na posao. Biološki žensko tijelo nije spremno za to. Kako bi preživjela, žena treba pomoć drugih ljudi, koje antropolozi zovu allo-majke, termin koji označava grupu ljudi koji nisu majka ili otac, nešto poput 'sela' koje pomaže u brizi i odgoju djece, a specifično je za sisavce i ptice. 

"Dok imamo 40-dnevno razdoblje u kojem su naše bebe okružene allo-majkama, ima smisla da majka ode bez novorođenčeta na prvi pregled kod liječnika tek nakon šest tjedana. U modernom svijetu majke često imaju samo taj jedan posjet liječniku nakon 40 dana", tvrdi dr. Stuebe.

Možda te zanima... Babinje diljem svijeta: 5 univerzalnih potreba žene nakon poroda Beba

"Žene bi trebale planirati babinje još prije nego se beba rodi, pronaći grupe podrške drugih mama, a ginekolog joj može pomoći formirati njeno 'selo' već tijekom trudnoće i pomoći joj nakon poroda. Ovo je puno bolja varijanta nego čuti što se događa s mamom nakon što je provela sama u divljini i do 42 dana nakon poroda", kaže dr. Stuebe te naglasila da se mi kao društvo moramo bolje brinuti o novim majkama. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci