Trudnoća Porođaj 07. lipnja 2022.

6 stvari koje će ti se dogoditi nakon poroda, a nitko ne govori o njima

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Katie Smith je novinarka na portalu Scary Mommy i majka troje djece koja iskreno progovara o nekim neugodnim stranama majčinstva o kojima se ne govori dovoljno.

Dojila sam svoju kćer dok je moja dvogodišnja djevojčica spavala i u jednom trenutku sam počela osjećati slabost. Jedva sam stigla do krevetića kako bih ju spustila jer sam osjećala hladan znoj. Odjednom sam htjela pojesti staklenku maslaca od kikirikija i kutiju keksa. 

Mjesečnica mi je kasnila, a dva testa na trudnoću koja sam napravila su bili negativni, no osjećala sam potrebu da napravim još jedan. Nisam se ovako osjećala otkako sam bila trudna s prvim djetetom. I da, bila sam trudna. Dobro je što sam još uvijek nosila svoju majčinsku odjeću i što sam ju svu zadržala. U svojoj majčinskoj odjeći osjećala sam se sjajno, i to je bila jedina vrsta odjeće koja mi je pristajala, a o tome nitko ne govori. 

Možda te zanima... 12 neugodnosti nakon poroda na koje te nitko nije upozorio Beba

 

Postoje i druge stvari koje se dogode nakon poroda, a nitko ne govori o njima: 

Tvoje bradavice mogu krvariti

Bradavice će ti biti suhe, popucat će i boljet će te. Uz to, vjerojatno ćeš osjećati bolove kad tvoje dijete odluči sisati. Katie je imala posebno jake bolove tijekom dojenja prvog djeteta, a na to ju nitko nije upozorio. "Nakon što sam počela koristiti kreme za bradavice, nanosila ih prije svakog hranjenja, moje su bradavice očvrsnule, ali za to je trebalo dva tjedna", opisala je Katie. 

Ako je bol jaka i dugo traje, potraži i savjet liječnika. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Osjećat ćeš se ogorčeno

Voljet ćeš svoje dijete, ali ponekad ćeš osjećati da ti moraš sve raditi. Nećeš dobiti pomoć koja ti je potrebna od članova obitelji ili partnera, osim ako si vrlo jasna o tome što želiš i ako nemaš energije to napraviti. Umjesto toga, osjećat ćeš se kao sluga svojoj bebi koja jede i spava i ponekad će ti faliti tvoj stari život. 

To je prilično zbunjujuće jer želiš biti mama, voliš svoje dijete i toliko si dugo čekala na njegov dolazak, a odjednom se želiš maknuti na trenutak kako bi mogla predahnuti

Mrzit ćeš svog partnera

Nisam očekivala da će se ovo dogoditi iako me prijateljica upozorila. Nazvala me kad je saznala da sam trudna i rekla: "Mrzit ćeš svog muža, j***no ćeš ga mrziti!" Nisam joj povjerovala ni na trenutak. Upravo smo se vjenčali i još uvijek smo bili u fazi medenog mjeseca, nije bilo moguće da ću ga mrziti. 

Možda te zanima... Želju za seksom nije imala punih godinu dana od rođenja djeteta Roditelji

Sve dok naš sin nije bio star 24 sata, mi smo se vratili kući iz bolnice i on je pozvao sve svoje prijatelje da vide bebu u 9 sati ujutro nakon neprospavanih nekoliko dana. Nije otkazao kao što sam ga tražila i htjela sam ga prebiti. Također, nisam mogla hodati, grudi su me boljele, a oni su otvorili pivo i jedva pogledali dijete. Htjela sam vikati "izlazite svi van", ali nisam, a mržnja je počela

Hemoroidi

Prva velika nužda nakon porođaja može biti gruba, ali ponekad može biti toliko gruba da ju se bojiš obaviti i može proći deset dana bez nje. Ako imaš problema s nedostatkom velike nužde i osjećaš da nastaju hemoroidi, posjeti svog liječnika. Nema potrebe da trpiš još i to. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Upiškit ćeš se

Mjehur oslabi nakon poroda, a ti ćeš vjerojatno zaboraviti odvojiti vrijeme za odlazak u kupaonicu jer ćeš misliti da tvoj mjehur ima snagu kao nekad. Nema. 

"Jednog poslijepodneva, moja dvotjedna djevojčica je spavala pored mene dok sam prala suđe. Morala sam piškiti, ali sam htjela oprati suđe prije nego se ona probudi. Čim sam dodirnula vodu, popiškila sam se. To nije bilo malo curenja nego ja nisam mogla stati", opisala je Katie Smith. Stoga, kad si u dvojbi, koristi toalet kao mjeru opreza.

Možda te zanima... Masažer za bolne grudi - pomoć majkama dojiljama Beba

Možeš dobiti neke infekcije

Krvariš najmanje mjesec dana nakon porođaja i ništa ne može ući u tvoju vaginu tijekom šest tjedana ako si imala vaginalni porod. Tako da možeš krvariti ili upotrijebiti nešto kako bi zaštitila svoju odjeću, a to ne daje tvojoj vagini puno prostora za disanje. Možda ćeš dobiti infekciju ili osip od vlage bez obzira na to koliko često mijenjaš donje rublje ili uloške

Nakon vaginalnog rođenja, teško je reći što bi trebalo biti normalno tamo dolje jer ti je cijelo vrijeme neugodno. "Na moj šestotjedni zakazani pregled, imala sam strašnu infekciju i osip zbog korištenja uložaka toliko dugo i doslovno nisam imala pojma. Mislila sam da je sve to dio procesa izlječenja. Ipak nije", rekla je Katie Smith. 

Ljudi ne govore o ovim neugodnim istinama dovoljno, a pripreme za ovo mogu napraviti veliku razliku za tebe i za tvoju obitelj. 

Nakon poroda: Mamin trik s ulošcima za ublažavanje bolova

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.