Beba Mama poslije poroda 07. rujna 2016.

Kad je vrijeme za prvi seks nakon poroda i koja je najbolja kontracepcija?

seks, par, krevet
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznajte što ginekolozi preporučuju kad je najbolje vrijeme za prvi seks nakon poroda i na što moraju paziti mame koje doje pri odabiru kontracepcije

Rođenje djeteta jedna je od najvećih promjena u životu para, i iako je početku normalno da je majka najviše usmjerena na brigu o novorođenčetu, nakon nekog vremena doći će vrijeme i za povratak seksualnim aktivnostima. Parovima koji se pitaju koliko dugo moraju čekati do prvog seksa nakon poroda, ginekolozi preporučuju da pričekaju barem šest tjedana.

"Prvih šest tjedana nakon poroda, za vrijeme trajanja puerperija - babinja, ne preporučujemo spolne odnose kako bismo dozvolili tijelu da se spontano oporavi nakon poroda i eventualne rane da potpuno zacijele. Srećom, tkivo rodnice je prirodno izrazito podložno cijeljenju tako da većina ozljeda ili rana epiziotomije fantastično zaraste već šest tjedana nakon poroda i jedva se mogu kasnije primijetiti, ali naravno to je vrlo individualno i ovisi ponajprije o kvaliteti tkiva", objašnjava ginekologinja dr. med. Petra Podobnik Brlečić, specijalist ginekologije i opstetricije.

Možda te zanima... Seks nakon trudnoće - sve je isto, a ništa nije isto Beba

Nije neobično da žena duže vrijeme ne osjeća potrebu za seksom, a kada će ponovo postata seksualno aktivna, ovisi isključivo o njoj i njenom partneru. A za parove koji ne planiraju uskoro novu trudnoću, važno je da se pobrinu za kontracepciju koja im najviše odgovara.

Dojenje nije sigurna zaštita

Iako dojenje nije sredstvo kontracepcije, kako ono utječe na ovulaciju i menstrualni ciklus, pojašnjava ginekologinja dr.sc. Ulla Marton, specijalist ginekologije i opstetricije.

"Smatra se da ako se doji šest i više puta na dan što uključujući i noćno dojenje i ako dojenje traje dulje od 20 minuta, dolazi do supresije mehanizma pozitivno povratne sprege, odnosno ovulacije i time dojenje ima kontraceptivni učinak, no uvođenjem dohrane i izostankom noćnog dojenja gubi se kontraceptivni učinak", pojašnjava ginekologinja te napominje da je stoga iznimno važno da svaka dojilja ima na umu mogućnost trudnoće.

mama bebe Možda te zanima... Kako dojenje utječe na menstrualni ciklus? Beba

Kad razmišljaju o kontracepciji, mame žele onu koja je pouzdana i učinkovita, a bez negativnih utjecaja na dojenje i dijete. Pilula i spirala ne preporučuju se majkama koje doje i još nisu dobile menstruaciju, odnosno prije nego se uspostavi ciklus.

"Dok žena doji, klasična hormonska kontracepcija nije dobar izbor jer sadrži hormon estrogen koji može zaustaviti dotok mlijeka. Ti se hormoni putem mlijeka prenose na dojenčad, a relativno visoka količina hormona u kontraceptivima može izazvati posljedice u djetetovu razvoju'', rekla je dr. sc. Senka Sabolović Rudman, specijalist ginekologije i opstetricije.

''Postoji i takozvana minipilula koja ne sadrži hormon estrogen, već samo gestagene, koji ne djeluje negativno na laktaciju (dojenje). Iako i ovi hormoni putem mlijeka dolaze u organizam djeteta, nisu opasni za njegov razvoj. Ipak, žene nerado odabiru minipilulu zbog činjenice da hormoni putem mlijeka dolaze u organizam djeteta. Po prestanku dojenja, uspostavljanja redovitog ciklusa i nakon obrade može se opet započeti s primjenom hormonske kontracepcije", objašnjava te za zaštitu tijekom dojenja preporučuje kondom ili dijafragmu.

kontracepcijske pilule žena Možda te zanima... Hormonska kontracepcija uz dojenje - da ili ne? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.