Trudnoća Planiranje trudnoće 16. lipnja 2018.

Vodič kroz kontracepciju za mame poslije poroda

krevet
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina mladih majki želi kontracepciju koja je pouzdana i učinkovita, a bez negativnih utjecaja na dojenje i dijete. Saznajte sve o metodama koje su sigurne i dolaze u obzir u raznim situacijama

Za početak, postavlja se pitanje kakvo je stanje s ovulacijom nakon poroda. Prva ovulacija, odnosno menstruacija, nakon poroda je vrlo individualna. Pri tome glavnu ulogu ima dojenje. Ukoliko žena ne doji, prva ovulacija može se pojaviti najranije 25 dana nakon poroda, a prva menstruacija obično dolazi 45 +/- 10 dana nakon. Dakle, ako ne dojite, plodni možete biti gotovo pa odmah.

Dojenje kao zaštita od trudnoće

Dojenje, s druge strane, samo po sebi predstavlja određenu zaštitu od trudnoće, s obzirom da se oslobađa prolaktin, koji smanjuje mogućnost ovulacije (oslobađanja jajne stanice) i time sprečava trudnoću. Statistički gledano, vjerojatnost da ćete zatrudnjeti 5 - 6 mjeseci tijekom kojih dojite jest mala, ali postoji. Već i same pauze pri dojenju koje traju duže od četiri sata mogu toliko smanjiti razinu prolaktina, da dođe do ovulacije. Zaključak bi bio da se, ako zaista trenutno ne želite drugo dijete, ne smijete oslanjati na dojenje kao potpuno sigurnu metodu, već razmislite o drugim kontraceptivnim metodama.

dojenje Možda te zanima... Mogu li ostati trudna dok dojim? Beba

Pilule i dojenje

Najpoznatije kontraceptivno sredstvo žena je oralna hormonska kontracepcija, odnosno kombinirane pilule, koje sadrže estrogen i progesteron. No, postavlja se pitanje jesu li sigurne za mladu majku? Dokazano je da korištenje tableta koje sadrže estrogen i progesteron u određenoj mjeri smanjuje količinu mlijeka iz dojki kod oko 30% rodilja. Ustvari, ne samo da može utjecati na smanjenje proizvodnje mlijeka, već može i povisiti rizik tromboembolije, a i postoji rizik da se hormoni putem mlijeka prenesu na dijete. Stoga, ako dojite, ne preporučuje se uzimanje oralne hormonske kontracepcije.

Ako ne dojite, rizik ne postoji, a pilula postaje vrlo praktično sredstvo kontracepcije, jer je jednostavna za upotrebu, nije skupa i učinkovita je. Prednost se ipak daje niskodoziranim kontraceptivima. S obzirom da je trudnoća stanje u kojem postoji povišeni rizik tromboze, s oralnom kontracepcijom se ne bi trebalo započeti prije navršenih 28 dana (4 tjedna) nakon porođaja.

10 činjenica o piluli koje sigurno niste znali

Prednost dajte progesteronskim pilulama

Mini pilula je definitivno pogodnija za razdoblje nakon poroda. Ona za razliku od kombinirane, sadrži samo progesteron, bez estrogena, pa ju bez straha možete koristiti dok dojite. Ona neće izmijeniti kvalitetu ni količinu vašeg mlijeka, niti će ikako utjecati na zdravlje vašeg djeteta. Funkcionira tako da sprečava zadebljanje stijenke maternice i povećava količinu sluzi između grlića maternice i same maternice pa spermiji teže prodiru. Može se početi uzimati već 21 dan nakon poroda, svaki dan u isto vrijeme i odmah je učinkovita. Ona, s druge strane, ne regulira mjesečnicu (pa ona neće postati manje obilna, redovitija ili manje bolna) jer sadrži puno manju razinu hormona.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Spirala za idućih pet godina

Vrlo popularna metoda nakon poroda jest spirala. To je intrauterini sustav koji otpušta male količine progestogena i tako sprječava povećanje sluznice maternice pa se oplođena stanica nema za što uhvatiti. Može se umetnuti najranije šest do osam tjedana nakon poroda. Ne predstavlja rizik za dojilje, a zbog male količine hormona popratne pojave su minimalne. Usto, maternica je nakon porođaja podatnija za spiralu, a usađivanje je manje bolno. Osim što je barem 99% učinkovita, o trudnoći ne trebate brinuti čak pet godina. Ako želite, možete je ukloniti bilo kada i plodnost će se odmah vratiti. Dodatna prednost jest da će s njom mjesečnice postati oskudnije i kraće.

mama, beba Možda te zanima... Kad mogu staviti spiralu nakon poroda? Beba

Dijafragma i kondomi

U takozvane metode barijere ubrajaju se kondom i dijafragma. Nemaju nikakve opasnosti po dojilje. Dijafragma je silikonsko ili gumeno zaštitno sredstvo koje se stavlja preko grlića materice i mehanički sprečava prolaz spermija do materice. Žene koje doje mogu je bez problema koristiti. Ako ste ju koristili prije, nakon porođaja dijafragmu trebate nanovo prilagoditi, jer su se vagina i cerviks promijenili, a to je moguće otprilike tri mjeseca nakon porođaja kad se sve potpuno vrati u svoj položaj. Dijafragma je ipak manje pouzdana od kondoma i često se kombinira sa spermicidnim pastama. Kondomi, osim što imaju gotovo 100-postotnu učinkovitost (kada ne puknu), su i najbolji odabir odmah nakon porođaja kad je još prisutan iscjedak iz maternice. Nemaju nikakvih popratnih pojava i odlični su za žene koje ne žele unositi nikakve hormonske preparate u tijelo.

Donošenje odluke

Ako ste uistinu sigurni da više ne želite imati djecu, sterilizacija jajovoda i vazektomija su također opcije, ali s tom odlukom samo oprezno, promišljeno i u dogovoru s partnerom.

seks Možda te zanima... Sve popularnije prirodne metode kontracepcije Trudnoća

Prije donošenja bilo kakve odluke obavezno se posavjetujte sa svojim ginekologom koji će vam dati detaljnije informacije o svakom kontraceptivnom sredstvu, pomoći vam u odabiru te vas voditi dalje.

Posjetite stranicu JGL obitelj!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.