Roditelji Zanimljivosti 04. srpnja 2017.

Što novi roditelji cijene više od vremena, novca i seksa?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje otkrilo je da novim roditeljima, više od vremena, novca i seksa, nedostaje san. Naime, čak 78 posto roditelja izjavilo je da se osjeća umorno i iscrpljeno, a 3/4 roditelja nije spavalo osam sati u komadu mjesecima

Ako ste novi roditelj i mijenjali biste većinu dana za kvalitetnih osam sati sna, niste jedini. Prema novom istraživanju koju je provela internetska stranica Baby Center i dr. Harvey Karp, autor knjige 'Najsretnija beba u kvartu', nedostatak sna je na vrhu izazova za čak 62 posto obitelji.

48 posto izjasnilo se da im je najveći problem manjak vremena, 34 posto izabralo je novac, a samo 26 posto seks. To je vjerojatno zato jer roditelji prosječno spavaju 5.7 sati tijekom noći, a oko 3/4 roditelja nije spavalo osam sati u komadu mjesecima. Zbog svega navedenog, nije ni čudno da je 78 posto roditelja izjavilo kako se osjeća iscrpljeno i umorno

roditelji, umor, krevet Možda te zanima... Koliko sati sna gubimo u prvoj godini s bebom? Beba

Iako je istina da se većina roditelja diljem svijeta osjeća umorno, postoji i svjetla točka u ovom istraživanju: novi mame i tate osjećaju se uglavnom pozitivno i sretno oko svoje nove uloge roditelja, unatoč problemima sa spavanjem

"Roditelji, više nego ikad, dijele brigu oko bebe ravnomjerno", rekla je Linda Murray, jedna od autorica istraživanja. "Iako timski rad ne pomaže spavanju, roditelji koji ravnopravno brinu za bebu, manje su ljuti jedno na drugo zbog neispavanosti nego što su bili pet godina prije."

Možda te zanima... Tko manje spava i još 5 tipičnih svađa novopečenih roditelja Roditelji

Ipak, nedostatak sna sa sobom povlači i druge probleme, uključujući tjeskobu (54 posto) i frustraciju (44 posto). Roditelji koji su bili najviše umorni izjavili su kako se osjećali udaljeno od partnera i više se svađali nego prije. 

"Iscrpljenost je ozbiljan problem", rekao je dr. Karp. "Dovodi do istog mentalnog oštećenja kao i kad ste u alkoholiziranom stanju. U nekom obiteljima, zbog iscrpljenosti može doći do bračnog stresa, postporođajne depresije, problema s dojenjem, prekomjerne težine, pa čak i do smrti novorođenčeta zbog toga jer roditelj može zaspati s bebom na nesigurnom mjestu."

roditelji, beba, krevet, spavanje Možda te zanima... 'Otkad imam dijete, san mi nedostaje više nego seks' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.