Beba Zdravlje i njega bebe 26. lipnja 2015.

Zbog neutješnog plača, roditelji postaju nervozni i iscrpljeni

beba plač
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanja su pokazala da je bebin plač jedan od glavnih uzroka sindroma tresenog djeteta. Roditelji koji su na rubu snaga, ponekad nasilno tresu bebu kako bi ju smirili, a zbog iscrpljenosti čine i neke stvari koje povećavaju rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti

Bebin prvi plač nakon poroda je nešto što svaki roditelj s nestrpljenjem očekuje i što mu izmami osmijeh na lice. Međutim, kada roditelji s bebom dođu kući, plač i kolike često postanu prava noćna mora, a iscrpljeni roditelji ne znaju kako ih zaustaviti. A zapravo sve što treba napraviti je pružiti bebi osjećaj sigurnosti i ugode koji je imala punih devet mjeseci u maminom trbuhu. Naš svijet joj je pretih, premiran, blještav i hladan. 

Isrpljeni roditelji teže brinu o svojoj bebi

Roditelji koji ne znaju kako smiriti plač postaju iscrpljeni, neispavani, nervozni, ljutiti i vode puno manje brige o sigurnosti bebe. Tako recimo, neispavani roditelji često zaspu s bebom na neodgovarajućem mjestu (kauč, fotelja), stavljaju je spavati na trbuh kako bi bila mirnija ili joj u snu nehotice prekriju glavu s prekrivačem. Upravo su to jedni od najčešćih uzroka iznenadne dojenačke smrti.

Istraživanja su pokazala da je bebin plač jedan od glavnih uzroka sindroma tresenog djeteta. Roditelji koji su na rubu snaga, ponekad nasilno tresu bebu kako bi ju smirili. Čak 89% tih roditelja je nekoliko puta tražilo pomoć pedijatara, ali nažalost ni oni im nisu znali pomoći. Znanje kako gotovo odmah smiriti plač postoji, no mnogi roditelji i zdravstveni djelatnici to jednostavno nisu imali gdje naučiti.

Sjećanje na maternicu daje sigurnost

Nažalost, često se zaboravlja da bebe potpuno drukčije doživljavaju naš svijet i da im je u početku iznimno neugodan. Slabo vide, jedva da nešto čuju, ne mogu kontrolirati svoje udove i nisu ih svjesne. Baš zato pokušaj da stavi palac u usta obično završava ogrebotinama i udarcima po licu, što, nakon cijelog dana upijanja pregršt informacija iz njima novog svijeta, može biti okidač za kolike.

Tada bebi možemo pomoći da se smiri uz drevne tehnike koje su se s vremenom nekako izgubile, a ponovno ih je popularizirao američki pedijatar dr. Harvey Karp, autor knjige 'Najsretnija beba u kvartu'. Radi se o povijanju, bok/trbuh poziciji, ljuljuškanju, bijelim šumovima/zvukovima maternice i sisanju koji bebi oponašaju ono što je imala prije rođenja. 

Proučite korak po korak upute za povijanje bebe

Seminar za roditelje

Program Najsretnija beba kroz seminare s praktičnim vježbama uči polaznike drevnim tehnikama i modernim saznanjima, koji čine savršeno oruđe za smirivanje plača u par minuta ili čak sekundi. Jedan takav seminar održat će se u subotu 4. srpnja od 10 do 12 sati, u Derenčinovoj 1 u Zagrebu. Kao bonus svaki polaznik dobiva i poklon paket sa stvarima neophodnim za provođenje naučenih tehnika. Više info: najsretnijabeba@gmail.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.