Beba Mama poslije poroda 09. ožujka 2016.

Pet savjeta za mlade mame

mama, beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako ste se možda pripremali, čitali knjige i ispitivali sve prijateljice koje već imaju djecu, evo još nekoliko dobrodošlih savjeta za nove mame

Nakon devet mjeseci iščekivanja, napokon u naručju držati svoju bebu. Svijet vam se čini predivan, ne možete vjerovati da je to vaše dijete, osmijeh vam ne silazi s usana, a onda u jednom malom trenutku upitnik vam zasjaji iznad glave. "A što sad?". Iako ste se možda pripremali, čitali knjige, ispitivali prijateljice koje već imaju iskustva s djecom, evo još nekoliko dobrodošlih savjeta za mlade mame. 

1. Stvorite vezu

Iako ste devet mjeseci bili povezani pupčanom vrpcom, dijete je nakon poroda ostavljeno samo istraživati svijet. Treba mu zaštita – vi. Zato često ostvarujte fizički kontakt, stavite njegov obraz na svoj ili uspavljujte dijete tako da vam čuje srce. Tako se ono osjeća sigurno – kao da je još u vašem trbuhu. Kad malo poraste, što više pokušavajte uhvatite pogled svoje bebe kako biste se i na taj način povezali. 

Sedam načina zbližavanja s bebom

2. Spavajte kad i beba

Kako se ne biste potpuno iscrpili, prvih nekoliko mjeseci pokušavajte spavati kad i vaše dijete. Nedostatak sna dovest će do bezvoljnosti, a takvi teško da se kvalitetno možete brinuti o djetetu. Zato se potrudite da priuštite sebi bar malo sna, a peglanje neka malo pričeka. 

Savjeti za preživljavanje za neispavane mame

3. Odvojite vrijeme za sebe

Novorođenče je sada centar vašeg svijeta, ali ipak – morate odvojite koju minutu i za sebe. Neka se tata ili netko od prijatelja ili rodbine pobrine za bebu, a vi svaki dan makar pola sata posvetite sebi. Udovoljite sebi toplom kupkom, vježbanjem ili šetnjom.

Kada uzmem vrijeme za sebe, osjećam se kao lopov

4. Kako najlakše uspavati bebu

Iako ćete vjerojatno otkriti što vašem novorođenčetu odgovara kod hranjenja i ostalih dječjih potreba, jedno od klasičnih načina da uspavate dijete jest da ga naslonite na sebe tako da mu se glava dodiruje dio između vrata i ramena. Laganim tapšanjem rukom po leđima i pjevanjem, beba će se osjetiti zaštićeno, a zvuk vašeg glasa će je smirivati.

Sedam savjeta dr. Searsa da vam dijete duže spava

5. Probajte se držati 'rasporeda'

Ukoliko se radi o djetetu, a ne poslovnom sastanku, planiranje je i dalje dobrodošla radnja. Beba će vas većinom pokušati prilagoditi sebi, a još ako shvati da može manipulirati vama, to će uvelike iskoristiti. Vi zato isplanirajte kad je njegovo vrijeme za hranjenje, spavanje, kupanje i šetnju, te se zajedno pokušajte držati rasporeda. Ipak, dijete je još malo, pa nemojte pretjerivati – ako osjetite da je gladno, naravno nahranite ga te ga stavite na spavanje ako vidite da bi najradije zaklopio okice.

Bebin dnevni raspored: fleksibilan ili dosljedan?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.