Beba Dojenje 15. studenoga 2019.

Za nedonoščad i teško bolesne bebe: Otvorena prva Banka humanog mlijeka u Hrvatskoj

1/4
Foto: Marina Knežević Barišić/UNICEF
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Otvaranje Banke humanog mlijeka važno je za osiguravanje najvišeg standarda zdravstvene njege za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake kojima nije dostupno majčino mlijeko

Ususret Međunarodnom danu prijevremeno rođene djece u KBC-u Zagreb otvorena je Banka humanog mlijeka. Riječ je o projektu koji je ostvaren kao rezultat suradnje Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, a na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja. Ukupna vrijednost projekta nešto više je od osam milijuna kuna, od kojih je Ministarstvo zdravstva osiguralo pet milijuna, a UNICEF 3,4 milijuna.

novorođenče Možda te zanima... Kako se pripremiti za dolazak nedonoščeta kući? Beba

Banku su svečano otvorili prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva, Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, i prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

 | Author: Niko Goga/UNICEF Foto: Niko Goga/UNICEF

Danas otvaramo Banku humanog mlijeka pri KBC-u Zagreb na dobrobit prijevremeno rođene djece, kao i novorođenčadi koja nisu u mogućnosti biti hranjena mlijekom svoje majke. Mlijekom dobivenim iz Banke humanoga mlijeka pružit će im se najbolja skrb te doprinijeti smanjenju nastanka dugotrajnih komplikacija, kao i smanjenju stope smrtnih ishoda. Ministarstvo zdravstva prepoznalo je osnivanje Banke humanoga mlijeka kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit naše najmlađe djece te su još 2014. godine pokrenute aktivnosti usmjerene prema osnivanju hrvatske Banke humanoga mlijeka. Ovaj je cilj uvršten i u Strateški plan Ministarstva zdravstva 2018. - 2020. godine te je osiguran i dio sredstava u državnom proračunu. Ovom prigodom posebno zahvaljujem Uredu UNICEF-a za Hrvatsku na financijskoj podršci ovom projektu, KBC-u Zagreb na svim poduzetim aktivnostima u realizaciji projekta, kao i Hrvatskoj udruzi grupa za potporu dojenja na poticaju za pokretanje navedenog projekta, te svima ostalima koji su se uključili i pridonijeli ostvarenju ovog važnog cilja”, kazao je prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Možda te zanima... Što trebaš znati o dojenju prijevremeno rođene bebe Beba

2000 djece godišnje rođeno je prijevremeno u Hrvatskoj 

U Hrvatskoj se svake godine prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu zdravstvenu skrb kako bi preživjelo. Kada prijevremeno rođenim djevojčicama i dječacima nije dostupno mlijeko vlastite majke, najbolji je izbor donirano humano mlijeko. 

 | Author: Marina Knežević Barišić/UNICEF Foto: Marina Knežević Barišić/UNICEF

Ovo je velik dan za Hrvatsku i velik iskorak kada je riječ o brizi za najmlađe djevojčice i dječake u našoj zemlji, one koji su prijevremeno rođeni. Majčino mlijeko za njih je hrana, ali i lijek koji im doslovce može spasiti život. U partnerstvu s Ministarstvom zdravstva, UNICEF je od samog početka podržavao projekt otvaranja Banke humanog mlijeka. To ne bi bilo moguće bez velike podrške naših donatora, Čuvara djetinjstva i tvrtki. Posebno bih istaknula da je od 3,4 milijuna kuna, koliko je UNICEF uložio u Banku humanog mlijeka, jedan milijun osiguran zahvaljujući velikodušnoj oporučnoj donaciji gospođe Hede Dubac Šohaj, liječnice koja je u trajno nasljeđe ostavila bolju budućnost djeci Hrvatske”, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

 | Author: Niko Goga/UNICEF Foto: Niko Goga/UNICEF

Kvalitetan zdravstveni sustav treba omogućiti prehranu novorođenčadi humanim mlijekom

Otvaranje Banke humanog mlijeka važno je za osiguravanje najvišeg standarda zdravstvene njege za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake kojima nije dostupno majčino mlijeko.

Možda te zanima... Mama Željka: 'Moji Palčići sada su odrasli ljudi i zaista smo napravili čudo' Roditelji

Majčino mlijeko ključno za preživljavanje i zdravlje novorođenčeta jer ima jedinstvena imunosna i nutritivna svojstva. U slučajevima u kojima nije dostupno mlijeko djetetove majke za ugroženu novorođenčad treba osigurati mlijeko druge žene. Svaka država koja ima kvalitetan zdravstveni sustav treba omogućiti prehranu novorođenčadi humanim mlijekom pa je i ovo dokaz kvalitete hrvatskog zdravstvenog sustava. Poznato je da prehrana mlijekom iz Banke humanog mlijeka utječe na bolje preživljavanje te vrstu i težinu komplikacija kod prijevremeno rođene djece i novorođenčadi koja iz medicinskih ili drugih razloga nisu imala mogućnost biti hranjena majčinim mlijekom. Banka humanog mlijeka dio je Hrvatske banke tkiva i stanica koja djeluje unutar Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju KBC Zagreb. U sklopu Banke djeluje i Centar za podršku dojenju. Prostor za banku osiguran je u sklopu našeg najvećeg rodilišta, u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb na lokaciji Petrova 13. Za adaptaciju prostora Ministarstvo zdravstva osiguralo je sredstva u Državnom proračunu te posebno zahvaljujemo našem ministru, prof.dr.sc. Milanu Kujundžiću na podršci. Troškovi adaptacije iznosili su oko 5 milijuna kuna. Troškove opremanja Banke humanog mlijeka preuzeo je UNICEF, a sve tehničke i organizacijske poslove uspješno je odradio KBC Zagreb. Današnje svečano otvorenje dokaz je kako dobrom, kvalitetnom suradnjom svi zajedno možemo puno učiniti na dobrobit zajednice i hrvatske djece. Neizmjerno je značajna uloga UNICEF-a, pri čemu posebno moramo istaknuti doajena hrvatske pedijatrije prof. Grgurića, Ministarstva na čelu s prof. Milanom Kujundžićem te svih djelatnika KBC-a Zagreb“, kazao je prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC Zagreb.

Godina u kojoj se obilježava trideseta obljetnica Konvencije o pravima djeteta prilika je da kao društvo uložimo dodatan trud kako bi se ostvarila sva prava djece. Banka humanog mlijeka važan je korak u ostvarivanju prava djece na preživljavanje i zdravstvenu skrb. U Europi trenutačno djeluje 239 banaka humanog mlijeka (uključujući Banku humanog mlijeka u Hrvatskoj), a još ih se 14 planira osnovati. Kada je riječ o zemljama u okruženju, u Italiji djeluje 37 banaka humanog mlijeka, osam u Mađarskoj i tri banke u Srbiji. U Sloveniji se trenutačno radi na otvaranju banke, dok u Bosni i Hercegovini još nema banke humanog mlijeka.

majčino mlijeko, izdajanje Možda te zanima... Nakon gubitka bebe, mama donirala 350 litara majčinog mlijeka Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.