Beba Zdravlje i njega bebe 17. studenoga 2018.

Draga mama Palčića: 'Tvoja snaga je duboka i neočekivana'

Foto: Guliver ;Novo istraživanje pokazalo je da prijevremeno rođena beba osjeća manje bola tijekom medicinskog liječenja ako sluša majčin glas!
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Draga mama, ne znam te, ali želim biti ovdje za tebe. Želim ti reći da će sve biti dobro i da će stvari postati bolje. Želim ti reći da će ovo biti jedno od najtežih putovanja u tvom životu, ali znam da ti to možeš i da ćeš izaći odavde snažnija i zahvalnija nego ikada'

Heather Doherty 33-godišnja je psihologinja i mama dvojice dječaka. Njezin mlađi sin rođen je u 30. tjednu trudnoće, a nakon što je postala mama Palčića, odlučila je napisati dirljivo pismo svim drugim mamama prijevremeno rođene djece kako bi im na neki način pružila podršku i utjehu na ovom teškom, ali čudesnom putovanju.

beba novorodjence Možda te zanima... 365 dana u 365 sekundi: Kako se prerano rođena beba izborila za život Beba

Draga mama, 

vidim te kako u kolicima prolaziš kroz odjel intenzivne njege s ocakljenim pogledom u očima koje su kombinacija ljubavi, šoka i neizmjerne emocionalne i fizičke boli, onakve kakvu samo majka može iskusiti. Nosiš sa sobom malenu bočicu za svog Palčića kojeg još zapravo nisi ni službeno upoznala. 

Znam da ti se srce slama jer vidiš svoju bebicu ovdje, ali to je jedino mjesto na kojem ona sada treba biti. Ovdje se događaju čuda!

Tvoja beba možda izgleda puno manje i krhkije nego što si ikad zamišljala. Može biti jako teško vidjeti njezino malo lice jer ima toliko cjevčica pričvršćenih na sebe, koje joj pomažu disati i rasti, koje joj daju podršku koju joj je do nedavno tvoje tijelo davalo. 

Čuješ mnogo medicinske terminologije i riječi za koje isprva ne znaš što sve znače, ali ubrzo ćeš ih sve razumjeti. Naučit ćeš vjerovati svojim liječnicima i sestrama koje će ti ubrzo postati poput druge obitelji. Bit ćeš toliko impresionirana njihovom kompetentnošću i vodstvom, a ponajviše suosjećanjem koje pokazuju za tvoje dijete. Kažem ti, oni su istinski anđeli na Zemlji. 

nedonosce stopalo Možda te zanima... Palčići su mali poput dlana Beba

Draga mama, ne znam te, ali želim biti ovdje za tebe.

Želim te utješiti, ali osjećaje koje trenutno osjećaš (koje sam ja nekada osjećala) gotovo je nemoguće riječima opisati.

Želim da znaš da sam ja s tobom, kao i sve druge mame Palčića koje su bile na tvom mjestu prije tebe. 

Želim ti reći da će sve biti dobro i da će stvari postati bolje. 

Želim ti reći da će ovo biti jedno od najtežih putovanja u tvom životu, ali znam da ti to možeš i da ćeš izaći odavde snažnija i zahvalnija nego ikada

Kada ćeš najmanje očekivati, pronaći ćeš snagu u najneočekivanijim trenucima

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Iskustvo s tvojom dragocjenom bebom puno puta će te slomiti na tisuću komadića, ali obećavam ti da je taj osjećaj samo početak tvoje transformacije u snažniju, mudriju, skromniju verziju sebe. 

Bit će onih jutra kada će ti se činiti poput najveće borbe ustati se iz kreveta. Možda ćeš sjediti i plakati pod tušem ili u svom autu i poželjeti tamo ostati zauvijek. Molim te, nemoj osjećati krivnju. Normalno je iskusiti te osjećaje, i ja sam prošla kroz iste

Tijekom tih mračnih vremena, sjeti se svog malog borca. Sjeti se koliko se hrabro bori, čak i kad je umoran i bolestan. Tvoja beba će ti dati nevjerojatnu snagu, snagu koju trebaš kako bi se ustala iz kreveta, kako bi nahranila svoju bebu i hodala odjelom intenzivne njege dan za danom.

Božena Dolenc Cepanec Možda te zanima... 'Moja curica, rođena sa samo 480 grama, izborila se za život' Beba

Tvoja beba će te inspirirati i pomoći ti da preživiš sve to dok ćeš ti istovremeno biti ovdje uz nju, ovdje na njezinom putovanju da postane najnevjerojatnija osoba koju si ikada upoznala. 

Želim ti reći da će biti i puno lijepih trenutaka. Trenuci zbog kojih će tvoje srce biti ispunjeno najvećom ljubavi. Trenuci u kojima ćeš držati svog Palčića, pogledati u njegove oči i zbog čega će se sve činiti dobro

Gledat ćeš sićušno tijelo svoje bebe kako raste i cijenit ćeš svaki novi gram svim svojim srcem. Na ovom putovanju naučit ćeš sagledati stvari iz objektivne perspektive i to će ti dati jasnoću i osjećaj mira, ali ono najvažnije - zbog toga ćeš se osjećati toliko zahvalno što imaš svog malog borca. 

Ovo iskustvo, koliko god teško bilo, omogućit će ti jasniji osjećaj same sebe i svijeta. Tvoje dijete će te naučiti što je zaista važno u životu, razumjet ćeš ono što mogu samo oni koji su svjedočili takvim čudima. Nikada više nećeš ništa uzimati zdravo za gotovo. Vidjet ćeš važnost i ljepotu zdravlja, obitelji privilegije gledanja svog djeteta kako odrasta. Postat ćeš snažna, postat ćeš ratnica. 

Glavu gore, mama. I zapamti - nikada nisi sama.

Tvoja prijateljica s odjela intenzivne njege i još jedna mama Palčića

palcici Možda te zanima... Mali borci: Prekrasne fotografije koje daju nadu roditeljima beba palčića Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.