Beba Dojenje 05. srpnja 2019.

U prvoj hrvatskoj banci majčinog mlijeka prikupljat će se višak mlijeka za nedonoščad

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prva banka humanog mlijeka u Hrvatskoj otvara se najesen, a u njoj će se s terena, od žena koje doje svoju djecu, prikupljati viškovi mlijeka kojim će zatim biti hranjena nedonoščad na svim odjelima intenzivne skrbi

Hrvatska najesen otvara svoju prvu banku humanog, majčinog mlijeka, kakvih je drugdje u Europi već preko 230. U njoj će se s terena, od žena koje doje svoju djecu, prikupljati viškovi mlijeka kojim će zatim biti hranjena nedonoščad na svim odjelima intenzivne skrbi. Majčino je mlijeko najbolja hrana za svako dijete, no za djecu koja na svijet dolaze s težinom manjom od 1.500 grama, ono je i lijek.  

"U prvom tjednu kolovoza započet će kampanja kojom ćemo nastojati senzibilizirati dojilje da postanu donorice svoga mlijeka. Namjera nam je do jeseni stvoriti mrežu od četrdesetak žena u ciklusu dojenja, čije bi mlijeko bilo dostatno za prehranu nedonoščadi. Godišnje se u Hrvatskoj rodi oko 380 takve djece", otkriva doc. dr. sc. Branka Golubić Ćepulić, predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju pri KBC-u Zagreb.

Možda te zanima... Nevjerojatna fotka pokazuje da je majčino mlijeko lijek Beba

Dojilja mjesečno može izdojiti do dvije litre viška mlijeka

Žena koja doji svoje dijete, kaže liječnica, mjesečno može izdojiti i do dvije litre viška mlijeka. 

"Prva naša banka majčinog mlijeka otvorena je trebala biti već krajem prošle godine, no njeno je pokretanje usporila javna nabava opreme, kao i manjak građevinaraca na tržištu. Kasnilo se s adaptacijom prostorija u kojima će se Banka nalaziti, 160 četvornih metara pored rodilišta u Petrovoj u Zagrebu", dodaje.

Napokon uređena Banka zapošljavat će tri stručnjaka, i u njoj će mlijeko biti mikrobiološki testirano te pasterizirano. Donorice će prethodno morati proći testiranja na zarazne bolesti, dok će izdojeno mlijeko kod kuće pohranjivati u bočice te ih zamrzavati.

Dostavno će vozilo dojilje obilaziti onda kad prikupe po dvije litre mlijeka te ga odvoziti u Banku na obradu. Za svu je nedonoščad u Hrvatskoj potrebno oko sto litara majčinog mlijeka godišnje, koje osigurati može 40 do 50 dojilja.  

Projekt osnivanja prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj pokrenut je na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju, uz podršku Ministarstva zdravstva i UNICEF-a. 

Najviše banaka humanog mlijeka u Europi ima Italija, njih 37, jednu manje ima Francuska, Finska je svoju prvu banku osnovala davne 1939. godine. U Srbiji su također otvorene tri banke, a Slovenija također priprema vlastitu.

Možda te zanima... Što trebaš znati o dojenju prijevremeno rođene bebe Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.