Beba Dojenje 15. veljače 2019.

Što trebaš znati o dojenju prijevremeno rođene bebe

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je dojenje prijevremeno rođenih beba od velike važnosti, ono isto tako predstavlja velik izazov, kako za majku, tako i za nedonošče. Saznaj kako prijevremeno rođenoj bebi omogućiti prednosti majčinog mlijeka

Tvoj termin je zaokružen na kalendaru i stvari za bebu su više manje spremne. Pakiraš torbu za rodilište i razmišljaš kako će izgledati prvi dani roditeljstva. 

Kada prođeš kroz prijevremeni porod, sve te stvari nekako padnu u drugi plan, a ti se samo pitaš hoće li išta ići po planu. Ipak, neke od stvari ostanu visjeti u zraku, a ti se zbunjeno pitaš jednostavna pitanja poput 'Hoću li moći dojiti prijevremeno rođenu bebu?' Roditi bebu prije termina često može doći s puno izazova stoga je uobičajeno pitati se je li dojenje uopće moguće?

I dok postoje dodatne poteškoće koje dolaze s dojenjem prijevremeno rođene bebe - prednosti je bezbroj

beba dojenje Možda te zanima... Dojenje nedonoščadi pomaže boljem razvoju mozga Beba

U jednom istraživanju objavljenom 2012. godine u časopisu Pediatric Clinics of North America, istraživač Mark Underwood otkrio je da 'mlijeko majki koje su rodile prijevremeno ima više proteina i višu razinu bioaktivnih molekula u usporedbi  s majkama koje su rodile u terminu'

Majčino mlijeko ne samo da poboljšava rast i neurorazvoj - već smanjuje rizik od nekrotizirajućeg enterokolitisa i sepse. Međutim, Underwood objašnjava kako u ovom slučaju majčino mlijeko 'ne osigurava samo optimalnu prehranu'  te mora biti dodatno obogaćeno kako bi zadovoljilo potrebe prijevremeno rođene bebe. 

Kao što mame prijevremeno rođenih beba jako dobro znaju, okolnosti mogu drastično varirati ovisno o tome koliko je prijevremeno beba rođena. "Sve do 32. tjedna, bebe ne mogu dovoljno koordinirati sisanje, gutanje i pravilno disanje kako bi bile dojene ili hranjene bočicom", objašnjava Underwood i dodaje kako bebe rođene prije 37. tjedna nisu dovoljno snažne kako bi primile dovoljno nutrijenata preko ustiju te dobile na težini

Napreduje li nedonošče dovoljno?

Opcije su i izdajanje i donirano majčino mlijeko

Iako dojenje nije opcija za određene majke prijevremeno rođenih beba, ciljevi dojenja ne trebaju se tako olako odbaciti. Primjerice, kroz izdajanje možeš barem privremeno omogućiti bebi svoje mlijeko. 

Naravno, bol kroz koju prolaze žene koje su rodile prijevremeno može utjecati na izdajanje. Važno je da majke prijevremeno rođenih beba znaju da nisu same i da je to teško razdoblje prilagodbe zapravo najnormalnije. "Taj dodatni stres, nelagoda i umor koji dolaze s prijevremenim porodom mogu usporiti proizvodnju mlijeka, ali taj spori početak obično omogućuje adekvatnu opskrbu mlijekom do petog ili šestog dana nakon rođenja", piše na stranici proizvođača izdajalica, tvrtke Medela. 

Njihova stranica potiče nove majke da izdajaju mlijeko osam do deset puta dnevno tijekom prva dva tjedna kako bi stimulirale prolaktin, hormon koji potiče proizvodnju mlijeka. Tvoje mlijeko može biti dano tvojoj bebi na odjelu neonatologije, a ti također možeš skupljati zalihu kod kuće. Savjetnica za dojenje može ti pomoći povećati i zadržati tvoju zalihu mlijeka ili ti pomoći s drugim problemima s dojenjem koji se mogu pojaviti. 

fb Možda te zanima... Dirljiv trenutak prvog dojenja bebe rođene u 28. tjednu Beba

Ipak, za mnoge mame dojenje jednostavno nije izvediva opcija, bez obzira na trud i profesionalnu pomoć. Nakon što je razvila iznenadnu preeklampsiju te samo 24 sata kasnije dijagnosticirana s HELLP sindromom - Charlotte Fraser Smith rodila je svoju bebu u 28. tjednu trudnoće. Za ovu mamu koja je jako htjela dojiti, saznanje da to ne može pogodilo ju je usred ionako teškog i zastrašujućeg razdoblja u životu. "Pokušala sam izdajati. Poticali su me čak da izdajam dok je moja beba bila na meni kako bi pokušali stimulirati bilo što. Kada smo još mislili kako će biti rođena u terminu, planirala sam izdajati kolostrum dok mi mlijeko ne dođe, ali čak ni kolostruma nije bilo", napisala je ova mama na roditeljskom portalu Romper. 

Još uvijek motivirana omogućiti svojoj bebi prednosti majčinog mlijeka, ova mama prijavila se u bolničku banku humanog mlijeka kako bi primila donaciju. "To je bilo ogromno olakšanje za mene. Pao mi je kamen sa srca kad sam saznala da će moja beba dobiti hranu koju može probaviti." Banka humanog mlijeka u njezinoj bolnici nastavljala joj je davati donirano mlijeko sve do 34. tjedna kada su zaključili da je beba izvan opasnosti. 

Možda te zanima... Tati donirali majčino mlijeko za bebu - želja pokojne supruge Roditelji

Kada je beba rođena prijevremeno, njezini prvi dani, tjedni pa čak i mjeseci mogu sa sobom nositi velike izazove i prepreke koje ne možemo ni dokučiti. Za mnoge mame, davanje njihovim Palčićima majčino mlijeko daje im osjećaj proaktivnosti i kontrole u trenucima kada se sve čini kao da je izvan kontrole. I dok svaka mama koja je prošla kroz prijevremeni porod ima drugačiju priču, drugačije sposobnosti i drugačije mogućnosti - jedna stvar vrijedi za sve: Nevjerojatno si snažna, a tvoja hrabra Palčica ili Palčić ima nevjerojatnu sreću što te ima!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.