15. studenoga 2013.

Prijevremeno rođenje najveći uzrok smrti novorođenčadi

nedonošće beba inkubator
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Već četvrtu godinu zaredom Palčići obilježavaju Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju, a ove godine u sedam gradova točno u podne poletjet će ukupno 2500 balona s imenima Palčića. Naime, toliko se godišnje rodi djece prije termina, odnosno prije 37. tjedna trudnoće

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju prvi je put obilježen 17. studenog kao suradnja zaklade March of Dimes (SAD), Europske zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) koja predstavlja roditelje 20 europskih zemalja, zaklade Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne zaklade za prijevremeno rođenu djecu (National Premmie Foundation – NPF, Australija).

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju usmjeravanje je pažnje na globalni problem prijevremenog rođenja, tj. rođenja djeteta prije 37. tjedna trudnoće koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.

Baloni za Palčiće

Već četvrtu godinu za redom Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" ovaj dan obilježava raznim aktivnostima. Ove godine želja nam je obilježiti ga u svim krajevima Lijepe naše, odnosno u svih sedam gradova gdje se nalaze podružnice: Osijek, Rijeka, Pula, Čakovec, Split, Dubrovnik i Zagreb.

Iz svakog grada točno u podne poletjet će baloni s imenima Palčića, ukupno 2500 iz svih sedam gradova, koliko ih se u Hrvatskoj godišnje rodi prijevremeno, a kojima ćemo pokazati kako su naši Palčići, iako krhki po rođenju, dovoljno snažni da se vinu visoko preskačući sve prepreke, poput balona koje ćemo pustiti. Pozivamo sve roditelje da nam se pridruže u što većem broju, od 11 do 13 sati u svih sedam navedenih gradova. Povedite svoje Palčiće da ispišu imena Palčića na balon i da ih puste visoko u nebo i da cijelom svijetu pokažemo koliko nas ima i da je NAŠA SNAGA NJIHOVA HRABROST koja ih nosi visoko do zvijezda! Sve roditelje malenih anđela Palčića koji nam se žele pridružiti, također pozivamo da dođu i ispišu njihova imena na balone.

Lokacije na kojima će se puštati baloni:

  • ZAGREB - Slavka Batušića 7, Špansko – od 11 do 13 sati gdje Vas ujedno i pozivamo da zajedno s gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem otvorimo prostor Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići" na navedenoj adresi u kojem će naši Palčići, već nakon izlaska iz bolnice, uskoro imati priliku, uz educirane terapeute, raditi senzoriku, radnu terapiju i fizioterapiju. Uz prigodni program pjesme i plesa malenih folkloraša iz HSPD "Sljeme" Šestine zabavit ćemo se i točno u podne pustiti balone s imenima naših Palčića. 
  • SPLIT - Riva , 11 do 13 sati, na spoju Marmontove i Rive
  • DUBROVNIK – Srđ, 11 do 13 sati
  • OSIJEK - Portanova, 11 do 13 sati
  • RIJEKA - Korzo, Trg 128. brigade Hrvatske vojske, na platou između Kraša i Tiska
  • ČAKOVEC - 11 do 13 sati, Trg Matice Hrvatske - kod sata
  • PULA - 11 do 13 sati, Gradska tržnica kod fontane

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.