Beba Zdravlje i njega bebe 09. travnja 2014.

Kako se pripremiti za dolazak nedonoščeta kući?

novorođenče
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razmišljanje roditelja je vrlo jednostavno i razumljivo jer se oni pitaju kako će se skrbiti za svoje dijete koje je je bilo tako bolesno da je trebalo stručnu pomoć? U svakom slučaju ne treba paničariti, već valja pristupiti detaljnim pripremama za dolazak djeteta kući

Kako su prošli oni najkritičniji dani liječenja nedonoščeta u jedinici intenzivnog liječenja, počinje se polako razmišljati o odlasku kući. Taj dan kao da ne možete dočekati i čini se tako dalek, tako da s liječnicima i sestrama koji skrbe za vaše dijete sve češće o tome razgovarate. Iako ste kao roditelji često ispunjeni nestrpljenjem i željom da dijete što prije stigne kući, ponekad vas zbog toga uhvati strah i nesigurnost.

Razmišljanje roditelja je vrlo jednostavno i razumljivo jer se oni pitaju kako će se skrbiti za svoje dijete koje je je bilo tako bolesno da je trebalo stručnu pomoć? Također su tjeskobni jer ne znaju kakvi se novi zdravstveni problemi mogu pojaviti i da li će ih oni biti kadri prepoznati na vrijeme i riješiti. U svakom slučaju ne treba paničariti, već valja pristupiti detaljnim pripremama za dolazak djeteta kući.

Otac sa sinovima Možda te zanima... Tata i sin brinu o prerano rođenim blizancima 'klokan njegom' Beba

Priprema za nenadane događaje

Nedonoščad, koja je liječena u jedinicama novorođenačke intenzivne skrbi u usporedbi s djecom koja nisu iziskivala intenzivno liječenje, češće završi ponovno u bolnici. Najčešći razlozi za ponovni prijem djeteta u bolnicu su nesnalaženje roditelja, dehidracija, povraćanje, proljev, infekcije gornjih dišnih putova, poremećaji prehrane, uklještenje preponske kile, prestanci disanja – apneje te komplikacije nakon operacijskih zahvata.

Stoga se je važno pripremiti za nenadani događaj prije nego on nastupi. Dobro je dobiti informacije o tome u koju bolnicu bi dijete trebalo odvesti u slučaju potrebe, odnosno kome se valja javiti. Osim toga potrebno je naći najkraći put od doma do bolnice, a nije nevažno odrediti i način transporta. Dobra obaviještenost i pripremljenost za takve slučajeve smanjit će strah i paniku u trenutcima kada su oni najmanje potrebni i predstavljaju veliku prepreku u osiguravanju potrebne skrbi za prijevremeno rođeno dijete. Memoriranje telefona kao što su hitna pomoć, centrala bolnice u koju bi dijete trebalo ići, katkada dobro dođu i povećavaju učinkovitost djelovanja. Dobro je odmah uspostaviti kontakt s patronažnom sestrom i nadležnim liječnikom kako biste bili sigurni kada su oni dostupni ako vam budu potrebni. Za patronažnu sestru i za liječnika također je važno znati kakve je zdravstvene poteškoće vaše dijete imalo tijekom boravka u bolnici.

mama, beba, novorođenče, patronažna Možda te zanima... Kako patronažna sestra može pomoći mami nakon poroda? Beba

Čišćenje i pospremanje stana

Mnogi roditelji smatraju da stan treba "sterilizirati" prije dolaska djeteta kući tako da temeljito čiste kuću nastojeći svim sredstvima ukloniti što više bakterija, gljivica i ostalih mikroorganizama. Neki se roditelji boje da će kućni ljubimac biti štetan i potencijalno opasan za tek pristiglo dijete koje je imalo različite zdravstvene probleme liječene u jedinici novorođenačke intenzivne terapije. Stoga razmišljaju o "izopćavanju" kućnog ljubimca i njegovom micanju iz stana ili čak trajno davanje ljubimca novim vlasnicima.

Iako su ovi napori hvalevrijedni, ipak većina ih nije potrebna, a neke je gotovo nemoguće provesti. Uobičajeno čišćenje kuće je posve dostatno. Nisu potrebna nikakva dezinfekcijska sredstva ili insekticidi, jer oni mogu ostati na površinama u stanu pa čak mogu biti štetni za dijete. Dijete treba dom, a ne bolnicu. Stoga su i kućni ljubimci dobro došli i treba ih ostaviti kako bi se dijete na njih priviklo kao i oni na dijete. U pripremi doma za dolazak nedonoščeta valja se rukovoditi prije svega zdravim razumom, a nikakve posebne pripreme što se čistoće ili "sterilnosti" kuće tiče nisu potrebne osim uobičajenih koje se inače koriste u domu.

Izlaganje djeteta dimu cigareta

Nedonoščad koja je imala probleme s dišnim putovima na početku svoga života, a to je velika većina, ima povećan rizik obolijevanja zbog izloženosti dimu cigareta. Računa se da više od 50% nedonoščadi gestacijske dobi od 26 do 28 tjedana ima nezrelost pluća (respiratorni distres), dok je u gestacijskoj dobi od 30 do 31 tjedan njih oko 30% ima nezrela pluća. Mnoga djeca se liječe kisikom ili aparatom za mehaničko disanje (respirator). Nakon otpusta iz bolnice velika većina djece je zdrava, ali ne smiju prebivati na mjestima gdje se puši kako u kući tako niti u automobilu, restoranu, kafiću ili bilo kojem drugom mjestu.

Možda te zanima... Poruka babice koju bi sve nove mame trebale izvjesiti na vrata Beba

Pasivno pušenje ili izloženost duhanskome dimu predstavlja rizik za zdravlje te djece, jer dim usporava rast pluća, utječe nepovoljno na njihovu funkciju, te povećava učestalost upala donjih dišnih puteva. Također se češće javljaju upale srednjeg uha, poremećaji sluha, povećana učestalost ponovnih prijema u bolnicu zbog bronhiolitisa (upala malih bronha) i upale pluća. Također je poznato da se kod te djece koja ionako imaju povećan rizik razvoja sindroma iznenadne dojenačke smrti (tzv. smrt u kolijevci kada se ne nađe uzrok) taj rizik dodatno povećava ako su izložena duhanskome dimu. Dakle nedonoščad se ne smije izlagati duhanskome dimu jer se time povećavaju njihovi zdravstveni rizici. O tome morate obavijestiti svoje prijatelje i zamoliti ih da u nazočnosti djece odnosno u prostoriji u kojoj ona borave ne smiju pušiti.

Kućni ljubimci nisu zabranjeni

Kućni ljubimci su važan sastavni dio obitelji. Izbacivanje kućnog ljubimca iz kuće može izazvati negodovanje kod nekih ukućana. Stoga je potrebno kućnog ljubimca pripremiti na dolazak novoga člana obitelji. Dobro je donijeti dio odjeće iz bolnice prije dolaska djeteta kući kako bi se kućni ljubimac (najčešće pas) naviknuo na miris novoga člana. Starija djeca mogu pomoći posvećujući više vremena kućnom ljubimcu kako se ne bi osjećao zapostavljenim. Neki ljubimci mogu iskazati ljutnju, agresiju ili ljubomoru nakon dolaska novoga člana obitelji koga oni mogu promatrati kao konkurenta.

Zbog toga je potrebno vrlo oprezno promatrati reakcije kućnog ljubimca i nikada dijete ne ostavljati samo s kućnim ljubimcem bez obzira koliko vam se čini da ga dobro poznajete. Potrebno je ljubimca priviknuti na novu situaciju i odgojiti ga kako bi se znao ponašati. Obično je potrebno odrediti neke granice i zabrane. Ljubimca ne bi trebalo puštati u prostor u kome dijete spava kako bi se smanjio rizik izlaganja životinjskoj dlaki. Kada dijete bude dovoljno veliko da može boraviti izvan krevetića, na tepih je svakako potrebno staviti čistu dekicu ili prostirač kako bi se što manje izlagalo životinjskoj dlaki, prašini ili vlaknima iz tepiha. U svakom slučaju, ako imate bilo kakvo pitanje ili problem s vašim kućnim ljubimcem, posavjetujte se s djetetovim liječnikom ili ljubimčevim veterinarom. Sonja Golac Palčica Možda te zanima... Najmlađa hrvatska Palčica sada je zdrava beba Roditelji

Posjećivanje bolesnog brata ili sestre

Starija djeca su već bila pripremljena tijekom trudnoće za dolazak mlađeg brata ili sestrice. Za njih je međutim posve nova situacija u kojoj je njihov brat ili sestrica od rođenja bolestan/bolesna, što izaziva dodatnu zabrinutost i strah. Stoga je za vrijeme bolesti potrebno omogućiti posjetu starije djece bolesnoj braći ili sestricama kako bi oni stekli dojam o tome kako izgleda bolesno dijete i kako bi s njime mogli uspostaviti kontakt.

Roditelji u suradnji s liječnikom bolesnog nedonoščeta moraju odlučiti kada je najzgodniji trenutak za takvu posjetu. Nakon toga potrebno je s djetetom redovito razgovarati o tome što se događa s njegovim bolesnim bratom ili sestricom. Svakako je važno izvijestiti starije dijete o trenutku dolaska kući mlađe sestrice ili brata nakon ozdravljenja. Korisno je uključiti starije dijete u taj događaj dajući mu neke jednostavne zadaće koje će ono moći ispuniti osjećajući se korisnim. Nakon dolaska kući nedonošenog djeteta kući potrebno je odvojiti vrijeme za svakodnevni razgovor sa starijom djecom, omogućujući im da izraze svoje mišljenje i osjećaje. Tako će se starija djeca lakše prilagoditi na novonastalu situaciju i lakše će prihvatiti novog člana obitelji.

Napravite plan posjeta

Običaj je u našoj zemlji da nakon dolaska djeteta kući mnogi dođu u posjetu s dobrim namjerama. To se odnosi na širu obitelj, rođake, bliske prijatelje i na susjede. Prije otpusta djeteta iz bolnice i dolaska djeteta kući potrebno je napraviti plan posjeta obavještavajući potencijalne posjetitelje kada ste spremni za posjete. Nije potrebno odbijati dobronamjerne ponude za pomoć. Svakako je potrebno izbjegavati veliki broj posjetitelja odjednom, tako da je potrebno vrlo dobro isplanirati broj posjetitelja i vrijeme posjeta. Potrebno je obavijestiti sve zainteresirane da će vam biti potrebno vrijeme za prilagodbu nakon dolaska djeteta kući, te da će posjete biti dobrodošle tek nakon toga vremena kada za njih budete spremni kao cijela obitelj. Pravi prijatelji i ostali razumjet će vašu potrebu i neće vam to uzeti za zlo, iako su u nas običaji po tome pitanju prilično opterećujući za majku, za dijete i za obitelj.

beba, obitelj, gosti Možda te zanima... Prvi posjet novorođenčetu: pravila za goste Beba

I na kraju...

Nakon što ste podijelili svoju radost zbog dolaska kući s djetetom sa svima do kojima vam je stalo, potrebno je pronaći vlastiti mir i vrijeme za sebe kako individualno tako i kao par i kao obitelj. Umijeće življenja zajedno nije nimalo lako i treba ga savladati kao i sve u životu. Nakon razdoblja prilagodbe nemojte odugovlačiti s odlaskom s prijateljicom na kavu ili zajedničku šetnju. Pri tome ćete možda htjeti povesti i dijete da isprobate kako je to u ovoj posve novoj situaciji. Sitna zadovoljstva poput ovoga zasigurno će za vas značiti mnogo i olakšat će vam odgovornu ulogu koju ste preuzeli nakon dolaska djeteta kući.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.