Beba Dojenje 09. studenoga 2018.

Suludo: 'Stručnjak' želi da je formula samo na recept

Nedostatak mlijeka
Foto: Guliver Nedostatak mlijeka nije neuobičajen problem i na njega je u većini slučajeva moguće utjecati već dobro poznatim savjetima,
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Članak objavljen u časopisu The Guardian raspravlja o temi adaptiranog mlijeka i zašto mu nije mjesto u održivoj budućnosti. Pogađaš, autor članka je muškarac i njegov esej s razlogom je naišao na mnoge kritike

Prema članku objavljenom u časopisu The Guardian, jedini ljudi kojima bi trebalo biti dopušteno da hrane svoje bebe s adaptiranim mlijekom su oni 'odabrani' koji su dokazali da je 'iznad razumne sumnje' da je njihova proizvodnja mlijeka toliko slaba da se mogu kvalificirati za recept. A čak i tad, autor članka radije bi volio da djeca piju donirano majčino mlijeko nego adaptirano.

Možda te zanima... 10 stvari koje možda nisi znala o adaptiranom mlijeku Beba

Naime, autor članka nikad nije dojio niti je to mogao jer se radi o, pogađaš, muškarcu. Erik Assadourian istraživač je održivog razvoja s Worldwatch instituta, a njegov esej u prestižnom časopisu naišao je, naravno, na mnoge kritike

On predlaže osnivanje tzv. globalnog sporazuma, a naziva taj sporazum 'Konvencija o nadzoru na formulu', za koju predlaže da bude napravljena po uzoru na 'Konvenciju o nadzoru na duhanu' (da, dobro si pročitala - uspoređuje adaptirano mlijeko s duhanom). Prema tome, adaptirano mlijeko bi trebalo biti dostupno samo na recept, industrija adaptiranog mlijeka trebala bi se 'osušiti kao dojka bez mlijeka' (da, to su njegove riječi).

'Da sam mu dala samo jednu bočicu, još uvijek bi bio živ?'

Bilo koja mama koja je imala problema s dojenjem i okrenula se adaptiranom mlijeku, zna da, činjenica što je adaptirano mlijeko široko dostupno na policama svih trgovina, nije razlog što 20 posto novih majki ne doje niti je razlog što dvije trećine žena koje planiraju dojiti ne nastavljaju s dojenjem nakon trećeg mjeseca.

beba bočica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Neke žene ne žele dojiti i to je njihovo pravo...njihovo tijelo i njihov izbor. Neke žene žele, ali bore se s raznim zdravstvenim problemima, postporođajnom depresijom, prevelikim teretom majčinstva i odgajanja više djece bez puno pomoći. 

Možda te zanima... Hrvatice počinju dojiti, ali broj isključivo dojene djece značajno pada poslije tri mjeseca Beba

Bez obzira jesi li pobornik adaptiranog mlijeka ili ne, majčino mlijeko nije besplatno i dostupno svim majkama. Svi ranije spomenuti problemi koji sprječavaju mame od dojenja stoje i ne mogu samo tako nestati, a članci poput Erikovog samo povećavaju krivnju i sram koji nove majke osjećaju kada trebaju odustati od dojenja zbog brojnih razloga izvan njihove kontrole. 

Ako ovaj 'stručnjak' i njegovi kolege zaista žele pomoći mamama i bebama - trebali bi ostaviti adaptirano mlijeko na miru i prestati objašnjavati ženama kako njihova tijela funkcioniraju te dopustiti nama da odlučimo što je najbolje za naše obitelji

Savjetnica za dojenje: Problemi o kojima se rijetko govori

Jer na kraju dana, ono zaista važno nije doje li mame ili upotrebljavaju li adaptirano mlijeko nego da mogu brinuti o sebi i svojim bebama.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Deleted user

    Pa nisam bas primjetila da se duhan daje na recept kao sto bi on to htio za adaptirano...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci