Beba Zdravlje i njega bebe 10. lipnja 2016.

Strašna tragedija: Razrjeđivali majčino mlijeko jer nisu imali novaca za formulu

beba bočica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Malo stvari je više srcedrapajuće od smrti nedužnog djeteta. Iako se u mnogim slučajevima ne može naći pravi odgovor zašto se to dogodilo, u slučaju malene Nevaeh stvari su jasne. Na žalost, tragedija se lako mogla spriječiti

Majka Lauren Fristid bila je zabrinuta da nema dovoljno mlijeka. Par nije imao novaca za kupnju adaptiranog mlijeka pa su ona i tata male djevojčice, Herbert Landell, odlučili vodom razrjeđivati njeno majčino mlijeko. Nisu znali da time također razrjeđuju i hranjive tvari neophodne za rast i razvoj bebe. Ubrzo je Nevaeh počela gubiti na težini.  

Dobiva li dijete dovoljno mlijeka?

Počela je pokazivati znakove bolesti, ali su je odbili voditi liječniku jer se to protivilo njihovim religijskim uvjerenjima. Na kraju je Nevaeh umrla od  gladi i trovanja vodom. Imala je samo 10 tjedana! Ne zna se koliko dugo su je hranili razrijeđenim mlijekom. Preporučuje se da bebe mlađe od šest mjeseci ne piju vodu jer nema hranjivih vrijednosti i kao rezultat razrjeđivanja mlijeka vodom, Nevaehina razina elektrolita i natrija je pala i zbog toga je mozak naotekao

Treba li dojenčetu davati vodu?

Herbertu Landellu i Lauren Fristid iz Georgie u Sjedinjenim Američkim Državama se trenutno sudi zbog ubojstva kćeri.

Dojenoj djeci nije potrebna voda prije uvođenja dohrane

"Kad je dijete na prsima, ne treba mu vode. Dijete koje ima pet kilograma, popije barem 7.5 dcl mlijeka dnevno. To je kao da osoba od 50 kilograma, popije 7.5 litara mlijeka. Sad vas ja pitam: je li potrebno nuditi vodu ili ne? Voda se počinje dodavati kada hrene nadohrana i obroci postanu suši i konzistentni", kaže pedijatar Milivoj Jovančević. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.