Beba Dojenje 05. listopada 2018.

Hrvatice počinju dojiti, ali broj isključivo dojene djece značajno pada poslije tri mjeseca

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svakog prvog tjedna u listopadu obilježava se Tjedan dojenja u Hrvatskoj kako bi se potaknulo dojenje i poboljšalo zdravlje novorođenih beba

Svake godine, u Hrvatskoj obilježavamo Tjedan dojenja iz istog razloga: Dojenje je jedan od najdjelotvornijih načina kojim omogućujemo djetetu najbolji početak života. Tim povodom mnoge stručne udruge i udruge civilnog društva pojačavaju aktivnosti u provođenju programa promicanja dojenja u Hrvatskoj, a kako navode na stranicama udruge Roda - Tjedan dojenja 2018. godine fokusira se na:

Sprječavanje loše ishrane u svim oblicima

  • Više od 1.9 milijarde odraslih (starosti preko 18 godina) imaju problema s viškom kilograma, od toga je 650 milijuna pretilih osoba.
  • Oko 155 milijuna djece mlađe od 5 godina ima problema s pravilnim rastom, 52 milijuna djece ima problema s gubitkom na težini, dok je preko 41 milijuna djece pretilo.
  • Optimalno dojenje pomaže spriječiti lošu ishranu u svim njezinim oblicima, s dugoročnim pozitivnim učincima na dijete i na majku.
dojenje Možda te zanima... Majčino mlijeko: najbolja hrana za vašu bebu Beba

Sigurnost opskrbe hranom, čak i u kriznim razdobljima

  • Na svijetu, 815 milijuna ljudi nema osiguranu hranu te su pothranjeni, a većina njih (489 milijuna) živi u područjima zahvaćenima različitim sukobima.
  • Preko 4000 litara vode potrebno je za proizvodnju samo 1 kilograma praha za formulu.
  • Dojenje je odluka koja je pozitivna za okoliš, čak i u kriznim situacijama. Zaštita, promocija i podrška dojenju je od velike važnosti za zdravlje našeg planeta i ljudi.

Prekidanje kruga siromaštva

  • Svaka peta osoba u regijama u razvoju živi sa manje od 1.90 dolara dnevno.
  • Ekonomski gubici u visinama i do 302 milijarde dolara godišnje povezani su s ne dojenjem, što čini 0.49% ukupnog svjetskog dohotka.
  • Dojenje pozitivno utječe na zdravlje i dobrobit majki i djece te je temelj razvoja države te njezine budućnosti. Ono pruža jednake mogućnosti svima, što može doprinijeti razbijanju kruga siromaštva.
Možda te zanima... Svake godine od posljedica nedojenja umre 820.000 djece Beba

Osim što potiče razvoj mozga i štiti zdravlje žene, dojenje se ponaša kao prvo cjepivo za bebu od kojeg svi imaju prednosti. Međutim, diljem svijeta - manje od 40 posto beba mlađih od šest mjeseci su hranjenje isključivo majčinim mlijekom

Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

Posljednji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su iz 2016. godine, a prema njima - Hrvatska je među vodećim zemljama u svijetu kada je riječ o zaštiti i promicanju dojenja. 

Naime, 82,7 posto djece u Hrvatskoj od rođenja do izlaska iz rodilišta isključivo je dojeno, ali iako smo po ranom dojenju visoko među razvijenim zemljama, broj isključivo dojene djece poslije prva tri mjeseca djetetova života značajno pada te je do navršenih šest mjeseci života samo 13,2 posto djece isključivo dojeno.

dojenje Možda te zanima... Hrvatice doje manje od 6 mjeseci, a najčešće prestaju zbog nedostatka mlijeka Beba

Najčešći razlozi su stare priče, manjak podrške iz okoline koja vjeruje da mlijeko može nestati preko noći, nema ga dovoljno ili da je postalo kiselo pa ga beba neće te manjak podrške od zdravstvenih djelatnika koji često preporučuju formulu, piše Steady Health, nezavisna zdravstveno-informacijska mreža koja je provela istraživanje na 800 majki u regiji.

U videu pogledaj što savjetnica za dojenje Maja Rečić kaže o najčešćim problemima s dojenjem:

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje početak dojenja neposredno po rođenju te isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci djetetova života uz postupno uvođenje dohrane te uz nastavak dojenja do druge godine djetetova života. 

Od najranijih trenutaka u djetetovom životu, dojenje može značiti razliku između života i smrti. Naime, poboljšanje prakse dojenja te jače promicanje i poticanje dojenja moglo bi spasiti više od 820 000 djece diljem svijeta mlađe od pet godina

Prednosti dojenja

O prednostima dojenja pisali smo nebrojeno puta, ali nikada nije naodmet ponoviti neke od najnevjerojatnijih činjenica:

  • Majčino mlijeko je mikrobiološki čisto
  • Jedino majčino mlijeko osigurava širok spektar anti-infektivnih sastojaka: makrofaga, limfocita, imunoglobulina, laktoferina, lizozima, oligosaharida, faktora rasta, brojnih enzima i mnogih drugih korisnih spojeva
  • Majčino mlijeko smanjuje rizik od probavnih, respiratornih i drugih infekcija (upale uha, urinarnih infekcija, meningitisa), SIDS-a (sindroma iznenadne dojenačke smrti), alergija i dijabetesa
  • Dojena djeca imaju niži krvni tlak, manji rizik od razvoja pretilosti i nižu razinu kolesterola u serumu
  • Majčino mlijeko je uvijek idealne temperature
  • Dojenje ima blagotvorni utjecaj na zdravlje majke: brži je oporavak od poroda, lakši gubitak suvišnih kilograma i postoji mogućnost kontrole začeća u prvih 6 mjeseci. Dugoročne su prednosti dojenja u smanjenom riziku obolijevanja od karcinoma dojke i jajnika, te u smanjenoj pojavi osteoporoze u menopauzi.
Možda te zanima... Sedam zabluda zbog kojih majke odustaju od dojenja Beba

Da je majčino mlijeko prva i najprimjerenija hrana za dijete, a dojenje jedinstvena mjera očuvanja zdravlja djece od najranije dobi, ističe i Hrvatski zavod za javno zdravstvo na čijim stranicama piše:

"Dojenjem se potiče tjelesni, emocionalni, osjetilni i kognitivni razvoj djeteta te ono ima i obrambenu funkciju protiv zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti. Isključivo dojenje smanjuje stope dojenačke smrtnosti uzrokovane dijarejom i pneumonijama te doprinosi bržem oporavku dojenčeta nakon bolesti. Dojenje ima i pozitivan učinak na zdravlje majki umanjujući rizik razvoja rana jajnika i dojke, dodatno ne opterećuje obiteljske financije i sigurno je za okoliš. Uz sve svoje pozitivne učinke na majku i dijete u ranom, najosjetljivijem razdoblju, dojenje u skladu s preporukama ima i dugotrajne učinke koji se ogledaju u cjeloživotnom zdravlju pojedinca."

Možda te zanima... Nevjerojatna fotka pokazuje da je majčino mlijeko lijek Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci