Beba Dojenje 02. kolovoza 2017.

Hrvatska dobiva prvu banku humanog mlijeka za bebe

Foto: Vanda Kljajo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U Međunarodnom tjednu dojenja najavljeno je vrijedno ulaganje u zdravlje najmlađe djece: osnivanje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj, s ciljem da se za prijevremeno rođenu djecu i bolesnu novorođenčad osigura najbolja moguća skrb

Povodom obilježavanja 27. Međunarodnog tjedna dojenja (1.-8. kolovoza) najavljeno je osnivanje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj. Projekt je pokrenut na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju (HUGPD), uz podršku Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, s ciljem da se za prijevremeno rođenu djecu i bolesnu novorođenčad osigura najbolja moguća skrb.

Možda te zanima... Nevjerojatan dokaz iscjeljujućih moći majčinog mlijeka Beba


Projekt i ciljeve prve banke humanog mlijeka predstavila je voditeljica radne skupine i predsjednica HUGPD-a, Dinka Barić, a pomoćnik ravnatelja KBC Zagreb, prim. dr. Milivoj Novak najavio je da se otvaranje banke mlijeka planira u prostoru u sklopu Kliničkog bolničkog centra Zagreb. U tijeku je priprema projektne dokumentacije, a trenutna procijenjena vrijednost ulaganja je 2 milijuna kuna, uz troškove adaptacije prostora.

 | Author: Vanda Kljajo Foto: Vanda Kljajo

U Hrvatskoj se godišnje u prosjeku 2000 djece rodi prijevremeno, a njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb. Majčino mlijeko je ključno za njihovo preživljavanje i razvoj. Prijevremeno rođena djeca koja se hrane majčinim mlijekom u višestruko su manjem riziku od teških infekcija i razvoja dugotrajnih komplikacija te kraće borave u bolnici. Kada novorođenčad iz medicinskih razloga ne može primiti mlijeko svoje majke, banka mlijeka osigurava donirano mlijeko, koje je prijevremeno rođenoj djeci i bolesnoj novorođenčadi hrana i lijek.

 | Author: Vanda Kljajo Foto: Vanda Kljajo

„Zaštita, promicanje i potpora dojenja je javno zdravstveni prioritet Republike Hrvatske te je niz strateških dokumenata Republike Hrvatske usmjereno ka promicanju dojenja, čije su dobrobiti višestruke. Osnivanje banke humanog mlijeka je prepoznato kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece i dio je Strateškog plana Ministarstva zdravstva 2018. - 2020. godine. Ovim putem zahvaljujem UNICEF-u i svima koji su dali svoj doprinos ovoj važnoj inicijativi.“,  izjavila je dr. sc. Ružica Palić Kramarić pomoćnica ministra zdravstva Republike Hrvatske.

Možda te zanima... Humanitarna utrka za prvu hrvatsku banku humanog mlijeka Roditelji


 „Majčino mlijeko jedan je od najdragocjenijih resursa našeg planeta. Ono je zlatni standard u prehrani najmlađih i od vitalne važnosti za svako, a posebno prijevremeno rođeno dijete. Ministarstvo zdravstva prepoznalo je vrijednost projekta i dalo mu punu podršku. Vjerujemo da će ga, kada za to dođe vrijeme, podržati i majke doniranjem svog mlijeka kako bi pomogle drugim majkama i njihovoj djeci.”, kazala je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

 | Author: Vanda Kljajo Foto: Vanda Kljajo

UNICEF će osigurati financijsku i tehničku podršku za ovu vrijednu investiciju u zdravlje najmlađih. Na humanitarnoj utrci Mliječna staza 9. i 10. rujna UNICEF će okupiti građane, tvrtke i osobe iz javnog života, kako bi zajedno osigurali uspješan „start“ prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj.

 | Author: Promo Foto: Promo

U Europi banke humanog mlijeka imaju dugu tradiciju, a prva je osnovana u Beču prije više od sto godina. U Europi danas ima 214 banaka mlijeka, a među susjednim zemljama najviše ih djeluje u Italiji (njih 30).  Put prema ovoj inicijativi osnivanja prve banke mlijeka u Hrvatskoj započele su 2012. godine udruga RODA, a prema Strateškom planu Ministarstva zdravstva otvaranje prve banke mlijeka očekuje se u 2018. godini

beba dojenje Možda te zanima... Dojenje nedonoščadi pomaže boljem razvoju mozga Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.