Beba Zdravlje i njega bebe 14. prosinca 2023.

Stalno podešavaš termostat? Evo na kojoj bi temperaturi trebao biti da se beba osjeća ugodno

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo ti pedijatrijske preporuke za optimalnu temperaturu sobe u kojoj beba boravi

Došli ste s djetešcem doma iz rodilišta i niste sigurni na koju bi temperaturu trebalo zagrijati sobu u kojoj dijetet boravi. Mnogi roditelji postaju pravi stručnjaci za temperaturu u sobi gdje im novorođenče boravi. To obično znači češće bacanje pogleda na termometar i stalno paljenje i gašenje grijanja. 

Koja je optimalna temperatura sobe?

Novoročenčad nema dovoljno razvijen mehanizam za termoregulaciju, zato je bitno da su uvijek pravilno utopljeni. Američka pedijatrijska akademija upozorava da pazimo na one previsoke temperature, jer su neka istraživanja povezala vrućinu s sindromom iznenadne dojenačke smrti. Ispada da previše toplo o težava bebama buđenje, pa kontroliranje temperature i izbjegavanje previše slojeva odjeće definitivno je nešto na što roditelji trebaju pripaziti.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Puno novih roditelja, u strahu od hladnoće, zna pregrijati sobu gdje beba boravi, zaboravljajući da zdravstveni stručnjaci preporučuju održavanje temperature između 20 i 22 stupnja s vlažnošću od oko 50%. 

Savjeti za utopljavanje bebe tijekom hladnijih mjeseci

  • izbjegavaj stavljanje kapica bebama u zatvorenim prostorima jer vrlo lako može doći do pregrijavanja, s kojim se tvoja beba ne zna nositi
  • ako si u dvojbi o slojevima odjeće, sjeti se da je bebama dovoljan jedan ekstra sloj od broja koji ti nosiš.
  • pazi da ne pretjeraš u slojevima 
  • pazi na poplune i dekice kako ne bi pregrijala bebu ili dovela do sindroma iznenadne dojenačke smrti
  • bilo kakve grijalice drži na sigurnoj udaljenosti od bebina krevetića kako ne bi grijale izravno u dijete 

Američka pedijatrijska akademija također jasno preporučuje da bebe za spavanje odjenete prikladno u laganu odjeću od prozračnog materijala

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.