Trudnoća Trudnica 17. srpnja 2020.

Što je preeklampsija u trudnoći i kako utječe na porod?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Simptomi preeklampsije uključuju prisustvo proteina u urinu, otečenost prstiju i zglobova, glavobolje, točkice ispred očiju i druge smetnje vida te bol ispod grudnog koša, s desne strane

Preeklampsija u trudnoći uključuje povišeni krvni tlak (hipertenziju u trudnoći) i prisutnost proteina u mokraći (proteinuriju). Povišeni krvni tlak jedan je od najčešćih čimbenika koji može ugroziti zdravlje trudnice, te se javlja u 8-10 posto trudnoća, a prema istraživanjima je nešto češća u populaciji Afroamerikanaca (crna rasa). Uzroci mogu biti različiti, od genetske predispozicije do prekomjerne težine trudnice. U rizičnoj su skupini i trudnice koje očekuju blizance i žene koje su već prije trudnoće patile od bolesti bubrega, visokog krvnog tlaka ili  dijabetesa.

visoki tlak Možda te zanima... Visoki tlak u trudnoći može biti opasan i za mamu i za bebu Trudnoća

Porast krvnog tlaka često je praćen simptomima kao što su glavobolja, bljeskanje pred očima, zujanje u ušima, vrtoglavica. Međutip trudnica može imati povišen krvni tlak i bez simptoma, pa je i to  razlog zašto se pri svakom pregledu obavezno mjeri krvni tlak, bilo da ste u ranoj ili kasnoj trudnoći.

Hipertenzijom u trudnoći smatra se krvni tlak 140/90 ili viši. Sniženju tlaka trudnice mogu pridonijeti mirovanjem i smanjenjem količine soli u hrani, te je potrebno uzimanje lijekova za snižavanje tlaka koji su dozvoljeni u trudnoći (metildopa, nifedipin). Težina 
bolesti ovisi u kojem tjednu trudnoće se javi i koliko je povišen krvni tlak. Manji broj trudnica može razviti komplikacije hipertenzije u trudnoći – zastoj u rastu ploda, prijevremeni porod, prijevremeno odljuštenje posteljice. Ako se uz povišeni krvni tlak kod trudnice javlja i naglo oticanje, ne samo stopala nego i ostalih dijelova tijela, te postoji pozitivan nalaz bjelančevina u urinu, radi se o poremećaju koji se naziva preeklampsija.

Možda te zanima... Je li moguća preeklampsija bez visokog tlaka? Trudnoća

Simptomi preeklampsije uključuju prisustvo proteina u urinu, otečenost prstiju i zglobova, glavobolje, točkice ispred očiju i druge smetnje vida te bol ispod grudnog koša, s desne strane. Teška preeklampsija koja se može razviti u posljednjim tjednima trudnoće, očituje se glavoboljama, zamagljenim vidom, nepodnošenjem jakog svjetla, mučninom povraćanjem, te oticanjem gležnjeva.

zabrinuta žena Možda te zanima... Mogu li roditi zdravo dijete uz autoimune bolesti? Trudnoća

Trudnica mora biti hospitalizirana

Obično se preeklampsija javlja u prvoj trudnoći, te nakon 20 tjedna, a može negativno utjecati i na majku na nerođeno dijete. U slučaju preeklampsije trudnica mora biti hospitalizirana i pod strogim nadzorom jer se ovisno o tjednima  trudnoće, radi hitni carski rez, jer je porod jedini lijek za preeklampsiju. Ako se preeklampsija ne liječi može doći do eklampsije koja uzrokuje gubitak svijesti, komu, pa čak može i dovesti do smrti majke i djeteta te se tad neovisno o tjednima trudnoće  radi hitni carski rez kako bi se spasilo majku i spriječilo trajne posljedice za njeno zdravlje.Ukoliko je potrebno porod obaviti i tjednima prije predviđenog termina poroda, posebno kod blizanačkih trudnoća, često je potrebna intenzivna neonatološka skrb za prijevremeno rođenu novorođenčad te moraju boraviti na liječenju u jedinici intenzivnog liječenja (NICU).

Možda te zanima... Ove simptome u trudnoći ne smiješ ignorirati Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.