Beba Dojenje 14. svibnja 2023.

Isključivo izdajanje - opcija o kojoj se rijetko govori

Foto: Freepik ; Isključivo izdajanje
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Izdajanje je često alternativa mamama koje ne mogu dojiti, a ponekad i svojevoljni izbor. Bez obzira na razloge, o isključivom izdajanju se rijetko govori, a mi ti donosimo one najvažnije činjenice

"Dojiš ili daješ adaptirano mlijeko?" Pitanje je to s kojim se mnoge nove mame susreću, ali za neke od njih odgovor je: Nijedno. Radi se o onim mamama koje odabiru isključivo izdajati se te na taj način pružiti djetetu svoje mlijeko, ali preko bočice. 

Iako izdajanje nije neka nepoznanica, isključivo izdajanje je još uvijek relativno rijetka praksa s obzirom da se izdajanje uvijek spominje kao pomoć kod dojenja. 

Neke mame odabiru isključivo izdajanje jer imaju prijevremeno rođenu bebu koja ne može biti dojena ili imaju probleme s dojenjem, druge zbog nemogućnosti stalnog dojenja, odnosno mogućnosti da netko drugi hrani bebu, a treće jer jednostavno ne žele dojiti, ali žele djetetu omogućiti svoje mlijeko. 

Sanda Dominković Možda te zanima... 'Zašto ne dojim nego sam odlučila isključivo se izdajati?' Roditelji

Mogući razlozi za isključivo izdajanje

Mnogo je razloga zašto neke mame ne mogu dojiti svoje bebe. Savjetnica za dojenje Jophia Bok izdvojila je one najvažnije: 

  • Psihološka stanja: Neke bebe privremeno ne mogu biti dojene, primjerice zbog prijevremenog rođenja, a neke nikada, poput beba s rascjepom usna i nepca ili ozbiljnim neurološkim problemima.
  • Psihološki problemi: Neke žene koje, primjerice, imaju povijest seksualnog zlostavljanja, mogu imati velikih psiholoških problema kad je u pitanju dojenje. 
  • Poteškoće s dojenjem: Neke mame imaju problema s dojenjem, poput mastitisa, nepravilnog bebinog zahvaćanja dojke i sisanja i slično. 

Bez obzira na razlog, izdajanje definitivno nije jednostavno kao što mnogi misle. Mame koje izdajaju mlijeko, to čine pet, šest pa čak i sedam puta na dan i redovito se bude noću kada njihove bebe spavaju kako bi zadržale i povećale svoju zalihu mlijeka

izdajanje izdajalica beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na početku, dok ne uspostaviš zalihu mlijeka, možeš se osjećati kao da si vezana za izdajalicu s obzirom da izdajaš i do 10 puta na dan. Grudi će te najvjerojatnije boljeti, a uz to, tu je i ostali posao: pranje bočica za izdajanje, bočice za hranjenje i dijelova za izdajanjeSaznaj kako sterilizirati opremu za hranjenje bebe

Međutim, ubrzo ćeš uspostaviti ritam i naučiti neke trikove koji će ti sačuvati vrijeme, poput ovog korisnog primjera: Čuvaj izdajalicu u plastičnoj vrećici u hladnjaku i peri ju samo jednom na danKoliko dugo i gdje čuvati majčino mlijeko?

Možda te zanima... Moćna fotka: Glumica izdajala mlijeko na snimanju za časopis Beba

Dvije vrste izdajanja: ručno i električno

Ručno izdajanje: Najstariji, najekološkiji i najjeftiniji oblik izdajanja koji ne zahtijeva nikakvu dodatnu opremu. Ručno izdajanje mlijeka najčešće je dojiljama i najpraktičniji način izdajanja u odnosu na izdajalice. Mamama je često ovakav način puno ugodniji i učinkovitiji od izdajanja pumpicom, pogotovo u slučaju kada imaju problema s refleksom otpuštanja mlijeka ili ako su bradavice oštećene. Uz to, ručno izdajanje je nježno i ne uzrokuje bol ili modrice na dojci, a ukoliko se pojave modrice, tada je u pitanju neispravna tehnika izdajanja. 

Električne izdajalice: Danas postoji velik izbor električnih izdajalica, a savjetnica za dojenje preporučuje električnu izdajalicu kada postoji ograničeno vrijeme izdajanja ili kada su potrebne veće količine mlijeka. U svakom slučaju, ako trebaš često izdajati mlijeko - električna izdajalica najvjerojatnije ije će ti dati najbolje rezultate. Ona će ti pomoći uštedjeti puno vremena, povećati količinu mlijeka, ali isto tako imaj na umu da su električne izdajalice veće i skuplje

Pročitaj još neke važne savjete za izdajanje i pohranjivanje majčinog mlijeka.

Ako razmišljaš o isključivom izdajanju i zabrinuta si da će ono možda imati negativni efekt na povezivanje s bebom, budi bez brige. Kako savjetnica za dojenje naglašava, uspostavljanje čvrste veze s bebom apsolutno ne ovisi o metodi hranjenja bebe. Ljubav i briga prema bebi uvijek će rezultirati pozitivnim povezivanju.

I ono posljednje, nikome nemoj dopustiti da ti nametne osjećaj krivnje zbog toga što ne dojiš. To je izbor koji si sama donijela, bez obzira na razloge koje imaš. Tvoja predanost majčinstvu i brizi za dijete zasjat će kroz puno drugih stvari.

beba, hranjenje bočicom Možda te zanima... Savjeti za povezivanje s djetetom hranjenim na bočicu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.