Beba Dojenje 21. siječnja 2017.

Napreduje li nedonošče dovoljno?

beba, dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mirjana Kolarek Karakaš, dr.med., spec. pedijatar savjetuje mamu o prehrani prijevremeno rođene bebe

Moja beba je nedonošće, rodila se s 2420 kg, zatim je pala na 2300, potom je u deset dana došla na 2430 kg. Svi me forsiraju da joj moram davati više mlijeka, ali ona je na prsima koliko ona želi i kad zaspi ne mogu je razbuditi na silu. Probala sam joj dati izdojeno mlijeko, ali onda taj dan i dan poslije puno povraća. Što da sad radim?

Gubitak težine prvih nekoliko dana po rođenju normalna je pojava, tako da vas to ne mora uznemiravati. Tim više što je vaša bebica za desetak dana nadoknadila izgubljeno. Majčino mlijeko najbolji je izbor i zlatni standard u prehrani dojenčeta. Kako biste znali koliko vaše dijete posiše mlijeka provedite takozvano pokusno dojenje.

Izvažite dijete prije i ponovno nakon što podojite dijete. Razlika u težini predstavlja količinu popijenog mlijeka. Vaša bebica bi trebala biti nakon podoja teža za 80 do 100 g. Ako dijete hranimo umjetnim mlijekom dobivat će više grama na težini, ali vaše dijete vašim mlijekom dobiva više zdravlja.

Koliko novorođenče mora jesti?

Najvažnije u svemu je da je dijete raspoloženo i da se normalno razvija. Opustite se, slijedite svoje instinkte. Jako je važna suradnja s patronažnom sestrom koja prva dolazi u kuću i pedijatar u kojega morate imati povjerenja. Prvi pregled djeteta je u pedijatrijskoj ambulanti u dobi od mjesec dana, ali ako majka ima bilo kakav problem može zatražiti savjet i prije tog datuma.

Sve što trebate znati o dojenju na zahtjev

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.