Beba Dojenje 01. travnja 2023.

Majčino mlijeko može curiti mjesecima i godinama nakon prestanka dojenja

Foto: Pexsels/Helena Lopes
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Male količine mlijeka ili serozne tekućine obično cure tjednima, mjesecima ili godinama kod žena koje su bile trudne ili dojile'

Poznata situacija: Prestala si dojiti, ali mlijeko ti još uvijek tu i tamo curi i to traje već mjesecima, skoro pa i godinu dana. To može biti mala žućkasta kapljica poput kolostruma. 

Savjetnica za dojenje, Wendy Wisner čula je puno priča kako su majke mjesecima i godinama nakon prestanka dojenja još uvijek imale mlijeka. Mislila si da je to nemoguće, sve dok se i tebi to nije dogodilo. Savjetnica je ispričala i kako bi i majkama koje su odustale od dojenje, kad bi čule bebin plač, grudi bi im se napunile. Teško je pronaći puno informacija o ovom fenomenu. 

Možda te zanima... Curenje mlijeka u trudnoći: Treba li kolostrum skupljati? Trudnoća

"Male količine mlijeka ili serozne tekućine obično cure tjednima, mjesecima ili godinama kod žena koje su bile trudne ili dojile", piše Jan Riordan, autorica knjige Breastfeeding And Human Lactation. Savjetnica za dojenje Anne Smith kaže da je majkama nakon prestanka dojenja curilo mlijeko koje je najčešće izgledalo kao kolostrum, žućkasto "tekuće zlato" koje tijelo stvara tijekom zadnjeg tromjesečja trudnoće i prvih dana nakon poroda. 

Anne Smith ima zanimljivu teoriju o tome zašto neke majke imaju mlijeka čak i godinama nakon što su prestale dojiti. 

"Budući da su se tvoje grudi devet mjeseci prolazile kroz fizičke promjene kako bi se pripremile za majčino mlijeko, ne iznenađuje da se neće odmah vratiti u stanje od prije trudnoće nakon što prestaneš dojiti", kaže Smith. 

To ima smisla, zar ne? Osim toga, ženama koje dulje doje, više će vremena trebati da se ugasi 'tvornica mlijeka'. 

Možda te zanima... Znakovi koji pokazuju da si spremna prestati dojiti Beba

Postavlja se pitanje: Kada to curenje mlijeka može biti problem i kada bi trebala posjetiti liječnika?

Prvo, ističe Anne Smith, potpuno je normalno i uobičajeno da mlijeko spontano curi u prvim tjednima nakon prestanka dojenja. 

Nemoj nositi usku odjeću kako bi izbjegla začepljivanje kanala i pokušaj što manje 'prazniti' dojke (što više prazniš, biše će se mlijeka nastaviti proizvoditi, što je ovdje suprotno tvojem cilju).

Opet, normalno je i ako mjesecima ili godinama nakon prestanka dojenja rukom možeš iscijediti malo mlijeka. Međutim, ako spontano počne curi u bilo kojem trenutku nakon prvog mjeseca ili kasnije nakon prestanka dojenja, ili ako tu ti grudi jako tvrde, pune i osjetljive, možda bi se trebala posavjetovati s liječnikom, posebno ako ima puno mlijeka. I naravno, bilo kakvu neobičnu kvržicu na dojkama trebala bi prijaviti liječniku.

Previše mlijeka nakon prestanka dojenja može biti znak galaktoreja. U vrlo rijetkim slučajevima, galaktoreja može biti pokazatelj tumora štitnjače ili hipertireoze. To može biti i rezultat nuspojave lijekova.

Za većinu nas, međutim, malo mlijeka u dojkama nakon prestanka dojenje samo je sastavni dio života. Neke ženama i nakon desetak godina još uvijek mogu istisnuti malo mlijeka. Sad kad znaš da je to potpuno normalno i da nema velikog razloga za brigu, neka te kapi podsjete na ono vrijeme u životu kada su tvoja djeca bila mala, ljupka i čudesna. 

dojenje Možda te zanima... Koja je gornja granica za dojenje? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.