Beba Dojenje 02. ožujka 2016.

5 savjeta za odvikavanje od dojenja

mama beba dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Želite li odviknuti bebu ili dijete od dojenja, iz bilo kojeg razloga, donosimo vam par savjeta kako možete probati. Ukoliko dijete nije spremno, nemojte forsirati i usporite tempo odvikavanja

1. Promjena dnevne rutine!

Sva djeca imaju neke svoje rituale kada su u pitanju vrijeme i mjesto sisanja. Na primjer, ukoliko dijete traži da sisa uvijek kada majka sjedne u svoju fotelju, pošto je naučilo tamo sisati premjestite tu fotelju na drugo mjesto i nemojte je koristiti neko vrijeme. Ako je beba navikla da sisa odmah po buđenju, onda neka tate stupe u akciju: neka mu brže-bolje ponudi omiljenu hranu, lakše će "zaboraviti" na jutarnji podoj.

2. Pronađite adekvatnu zamjenu ili razonodu!

Ponudite mališanu zdravu užinu, čitajte mu slikovnicu, kupite mu novu igračku, šetajte, igrajte se. Mnogo teže će vam biti ukoliko pričekate da dijete zatraži da sisa. Poanta je u tome da ga preduhitrite zamjenom ili razonodom u vrijeme kada naslutite da će tražiti da vam se zavuče ispod majice.

3. Skratite dužinu podoja!

Skraćivanje podoja je efikasno kod djece starije od godinu dana. Uspjeh prestanka dojenja mnogo ovisi o majci, djetetovom temperamentu kao i njegovom uzrastu. Međutim, mama mora pokušati pronaći najadekvatniji način. Metoda koja danas ne daje rezultate, već sutra može postati i te kako efikasna.

4. Trik sa senfom

Namažite obje dojke senfom. Ne jamčimo da će ovo pomoći, ali ništa vas ne košta da pokušate. Kada dijete zatraži dojku, recite joj da se mlijeko "pokvarilo", a zatim joj dajte da pogleda pa čak i da proba, ako želi. Iskustva majki nam govore da je ovo veoma efikasna metoda, jer kad se dijete  jednom razočara neće više željeti ponovo probati.

5. Budite kreativni!

Pokušajte uvjeriti vašu bebicu da je, primjera radi, mlijeko sada u hladnjaku ili smislite neki drugi izgovor. Nitko ne poznaje vašeg mališana bolje od vas, tako da – iskoristite to!

Znakovi da se prekid dojenja odvija prebrzo:

  • Dijete postaje uznemireno i plače na svaki pokušaj izbjegavanja podoja. U tom slučaju treba usporiti sa procesom odbijanja ili pronaći nov pristup odvikavanju
  • Mucanje (zamuckivanje)
  • Noćna buđenja
  • Potreba za majčinom blizinom u toku dana
  • Pronalaženje novog objekta bez kojeg se ne može (deka, plišana igračka…)
  • Nov ili pojačan strah od odvajanja
  • Griženje – ukoliko dijete nikada prije to nije činilo

Noćni podoji: da ili ne?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.