Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. listopada 2017.

Kako prestati dojiti ako se dijete buni?

mama, dojenje, dijete
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Psihologinja Natalija Stanković savjetuje mamu koja želi prestati dojiti dvogodišnju kćer

Moja djevojčica koja ima dvije godine još uvijek doji za spavanje i kada mama dođe s posla. Nije meni problem što dojimo, ali smatram da je već velika i da postoje i drugi načini da pokažemo jedna drugoj nježnosti i pažnju, pa nas zanima na koji način da pokušamo. Pokušavali smo svašta već, tipa da je ona velika curica i da bebe samo doje i svašta nešto, ali sam imala laganiji pristup, nikako na silu, ali ona kad joj kažem tako jako plače, počne plavjeti, crveniti i kao da se guši, i na kraju ja popustim i dam joj. Znam da ne postoji čaroban štapić i da svaka majka i dijete moraju pronaći način na koji će to riješiti, ali htjela bih da nam nešto predložite.

Dojenje je uistinu vrlo poseban način povezanosti majke i djeteta. Kao što i sami kažete, to je poseban odnos i način pokazivanja nježnosti, pažnje i ljubavi. Stoga odluka o tome nastaviti ili prestati dojiti često nije jednostavna. Kada tome pridodamo, na žalost, često negativan stav okoline o produženom dojenju, doći do "ispravne" odluke postaje još teže.

dojenje Možda te zanima... Koja je gornja granica za dojenje? Beba

Kada pogledamo iz djetetove perspektive, priča je vrlo jednostavna. Dok god dijete ima potrebu iskazivati bliskost na taj način, ono želi dojiti. Ako takve potrebe nestane ono će samo prestati. Ponekad se dogodi da je dojenje "samo navika" i tada će uz majčin poticaj dijete vrlo brzo i bez stresa prestati dojiti. No ponekad je dojenje snažna potreba djeteta koju bi bilo važno zadovoljiti

mama, dojenje, dijete | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Gledano iz majčine perspektive, i ona može željeti i osjećati potrebu za prestankom dojenja te se i odlučiti na taj korak, iako dijete ne mora biti u jednakoj mjeri spremno na njega. No prije prestanka dojenja, svakako bi bilo dobro razmisliti o razlozima, svojim i djetetovim potrebama te poslušati svoj unutarnji osjećaj. Mirnoća i sigurnost u odluku pomažu i vama, ali i djetetu da lakše prođete kroz taj proces. 

Postepeno privikavanje na novu situaciju

Nakon što ste odluku donijeli, razgovarajte s djetetom. Iako nije sposobno sagledati situaciju iz vaše perspektive, ono može razumjeti poruku koju mu želite prenijeti. Jasno i nježno recite mu da ga više nećete dojiti i ispričajte mu kako ćete se i dalje puno maziti i biti zajedno na sve one druge način koje do sada poznaje. Osigurajte dovoljno vremena za dijete i kontakt s njim, pratite njegovo ponašanje i reakcije te s puno ljubavi i pažnje budite uz njega. Djetetu, a vjerojatno i vama, bit će potrebno određeno vrijeme da se priviknete na novu situaciju.

mama sin Možda te zanima... 'Dojila sam dijete do tri i pol godine iako su se svi zgražavali' Vrtić

Laganiji pristup prestanku dojenja je onaj koji se odvija postupno. U vašem konkretnom slučaju mogli biste započeti s prestankom dojenja iza posla, tako da se na primjer s djetetom sretnete u parku, a ne kod kuće ili odaberete neku drugu aktivnost koja se razlikuje od dosadašnje rutine. Kada djevojčica prihvati novu rutinu, možete probati s prestankom dojenjem za spavanje. Prije toga bi bilo potrebno odvojiti dojenje od uspavljivanja, u čemu vam pomoć mogu pružiti i druge bliske osobe. U postupnom prestanku dojenja pomoći vam može i nešto od sljedećeg: ne nudite djetetu dojku, izbjegavajte mjesta ili situacije u kojima obično dojite, a kada znate da bi dijete moglo tražiti dojku pokušajte mu zaokupiti pažnju nečim drugim. Takvi postupci pomoći će djetetu da se odmakne od dojenja kao navike.

Što vam govori vaš unutarnji osjećaj?

Uvijek možete pokušati  s prestankom ili smanjenjem dojenja, a djetetovo ponašanje i reakcije biti će vam najbolji pokazatelj jeste li na pravom putu. Svakako, preuzmite odgovornost za svoju odluku tako što ćete mu dopustiti (bez da ga kritizirate i očekujete bezuvjetno prihvaćanje s njegove strane) da izrazi svoje osjećaje i „stavove“, da „protestira“ ili se „buni“, da traži više pažnje ili bude zahtjevnije nego inače. Ali, ako su promjene u ponašanju i djetetove reakcije vrlo burne, ako je dijete izrazito tužno, nesretno, nervozno, izražava strah te ako vam vaš unutarnji osjećaj govori da se ne radi samo o „običnom“ protestu ili ljutnji, već da su povrijeđenost i bol koju dijete doživljava jake i stvarne, poslušajte sebe, preispitajte svoju odluku i odgodite prestanak dojenja na neko vrijeme ili se vratite korak unatrag. Vjerojatno se ipak radi o važnoj potrebi djeteta, a ne samo o navici. 

dojenje Možda te zanima... Zašto je dojenje toliko važno za psihološki razvoj? Beba

Trenutak kada više nećete imati dvojbi i kada ćete se osjećati mirno sa svojom odlukom, vjerojatno će biti onaj pravi, a prestanak dojenja tada će proteći glatko i bez problema. Zaista, postoji mnogo načina za iskazivanje ljubavi i pažnje kroz kontakt s djetetom, a s vremenom, kako dijete raste, dojenje će ipak prestati biti jedan od njih.

Do kada ste dojili i kako ste prestali? Podijelite svoje iskustvo s drugim mamama na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.