Beba Mama poslije poroda 30. kolovoza 2021.

Novo istraživanje: Žene godinama nakon poroda osjećaju fantomske udarce fetusa

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna od sudionica ankete navela je kako je osjećaje udaraca osjetila čak 28 godina nakon poroda.

Novo istraživanje otkrilo je da žene mogu osjetiti "fantomske udarce fetusa" čak 28 godina nakon poroda. Do tog otkrića došli su znanstvenici sa Sveučilišta Monash u Australiji kada su proveli istraživanje na 197 Australki koje su bile trudne.

Rezultati su pokazali da je 40 % žena nakon porođaja osjetilo fantomske udarce fetusa i da im se taj osjećaj javljao skoro 7 godina nakon poroda. Jedna od sudionica ankete navela je kako je osjećaje udaraca osjetila čak 28 godina nakon poroda.

trudnica, tata Možda te zanima... Kada ste osjetili prve pokrete bebe u trbuhu? Trudnoća

"Čak 20 % žena izjavilo je i da te udarce osjećaju svakodnevno, dok ih je 40 % navelo da ih osjećaju na tjednoj bazi", rekla je Disha Sasan, jedna od znanstvenica na istraživanju, za New Scientist.

Emocije su varirale 

Neke su žene fantomske udarce karakterizirale kao pozitivno iskustvo, rekavši da potiču osjećaj nostalgije ili ugode, dok je dio ispitanica rekao da se osjećaju nelagodno za vrijeme kada ih osjete. Neke ispitanice su navele kako su udarci za njih neugodno iskustvo jer su doživjele pobačaj ili traumatični porod.

"Osjećalo sam se stvarno uzrujano što me je tijelo 'zavaravalo' misleći da sam još uvijek trudna", izjasnila se jedna anonimna sudionica čije je dijete rođeno mrtvo u 24 tjednu.

Možda te zanima... Zašto je važno brojanje bebinih pokreta u trbuhu? Trudnoća

Istraživači još uvijek nisu pronašli biološko objašnjenje za udarce, no napisali su da su rezultati pokazali da su fantomski udarci nakon porođaja „široko doživljena“ senzacija.

Također su primijetili da udarci mogu biti rizični čimbenici za anksioznost i depresiju kod ranjivih žena.

"Možda se sve svodi na to kako ljudski mozak doživljava tijelo", rekao je Philip Corlett iz Medicinske škole Yale za New Scientist. Nakon trudnoće, ženski mozak i dalje možda očekuje da će osjetiti udarce zbog čega dolazi do nekih promjena u ostatku tijela, zaključio je.

Možda te zanima... Fotografija ove majke prikazuje kroz što neke žene prolaze nakon poroda Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.