Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 22. veljače 2016.

Kako bebu odviknuti od dojenja?

dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mirnoća i sigurnost u odluku su važni da dijete što lakše prođe kroz taj proces, a važno je u tom razdoblju osigurati dovoljno vremena za dijete i kontakt s njim, pratiti njegovo ponašanje i reakcije te s puno ljubavi i pažnje biti uz njega

Ovo je pitanje koje se često postavlja na Googleu, no prije nego kako, važno je odlučiti kada prestati dojiti. Budući da ne postoji univerzalan odgovor na pitanje kada je dijete spremno za odvikavanje od dojenja, to je odluka koju svaka mama mora donijeti sama, prateći svoje dijete i svoj unutarnji osjećaj. Mirnoća i sigurnost u odluku su važni da dijete što lakše prođe kroz taj proces, a važno je u tom razdoblju osigurati dovoljno vremena za dijete i kontakt s njim, pratiti njegovo ponašanje i reakcije te s puno ljubavi i pažnje biti uz njega. 

Za mlađe dijete bolje je postupno

Starijem djetetu, koje ionako više ne dojite tako često, mogli biste objasniti situaciju, pripremiti ga i odjednom sasvim prestati s dojenjem. I tada je moguće negodovanje, traženje dojke još mjesecima kasnije i ljutnja kad je ne dobije. Budite mu u tim trenucima podrška i udovoljite njegovoj potrebi za maženjem. Za mlađe dijete bezbolnije će biti ako se odvikavanje odvija postupno.

"Primjerice, mogli biste započeti s prestankom dojenja poslije posla, tako da se na primjer s djetetom sretnete u parku, a ne kod kuće, ili odaberete neku drugu aktivnost koja se razlikuje od dosadašnje rutine. Kada dijete prihvati novu rutinu, možete probati s prestankom dojenja za spavanje. Prije toga bi bilo potrebno odvojiti dojenje od uspavljivanja, u čemu vam pomoć mogu pružiti i druge bliske osobe. U postupnom prestanku dojenja pomoći vam može i nešto od sljedećeg: ne nudite djetetu dojku, izbjegavajte mjesta ili situacije u kojima obično dojite, a kada znate da bi dijete moglo tražiti dojku pokušajte mu zaokupiti pažnju nečim drugim. Takvi postupci pomoći će djetetu da se odmakne od dojenja kao navike", predlaže Natalija Stanković, psihologinja iz Psihološkog centra Razvoj.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.