Beba Dojenje 02. prosinca 2019.

Može li se beba ugušiti tijekom dojenja?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Priča jedne mame podsjetila je roditelje na čest, ali i potencijalno opasan problem kod dojenja - prejaki refleks otpuštanja mlijeka, a savjetnica za dojenje podijelila je savjete mamama koje se nalaze u istoj situaciji

Mnoge mame koje doje ne gledaju na previše mlijeka kao na problem iako u stvarnosti može predstavljati neugodnost i za mame i za bebe, a u rijetkim situacijama - može biti i opasno. Jedna mama na stranici Breastfeeding Mama Talk podijelila je svoje neugodno iskustvo kada je zvala hitnu pomoć jer se njezina beba počela gušiti zbog mlijeka.

"Poplavio je i mislila sam da ću ga izgubiti. Navodno se ova 'luda' nezgoda može dogoditi bebama i zapravo je češća nego što sam mislila", napisala je mama i objasnila kako do ovog problema dolazi kada imate prejaki refleks otpuštanja mlijeka, odnosno proizvodite previše mlijeka.

Možda te zanima... Znakovi da beba dobiva dovoljno mlijeka: Ne trebaš dojiti 20 minuta na svakoj dojci Beba

Nasreću, bebi se nije ništa dogodilo, ali njezina priča podsjetila je roditelje na problem kod dojenja o kojem se rijetko govori i kojeg majke najčešće nisu ni svjesne. "Nakon 25 godina rada s bebama, svjedočila sam mnogim sličnim pričama i bebama koje su se počele gušiti jer su njihove majke imale previše mlijeka", rekla je savjetnica za dojenje Sara Silverstein i dodala kako neke žene imaju brz refleks otpuštanja mlijeka, što znači da se mlijeko prejako otpušta iz tijela ili 'eksplodira' iz bradavica.  

Ako imaš problem prejakog refleksa otpuštanja mlijeka, pročitajte neke savjete:

Uspori proizvodnju mlijeka

Prejaki refleks otpuštanja mlijeka često se pojavljuje kada postoji pretjerana zaliha majčinog mlijeka stoga treba smanjiti količinu mlijeka koju proizvodite. Savjetnica za dojenje preporučuje strategiju kojom ćete kontrolirati svoju zalihu: "Kada majka doji s jedne strane, recimo s desne dojke, s lijevim palcem treba pritisnuti bradavicu na svojoj lijevoj dojci prema rebrima i brojati do pet." Ukoliko ponovite pritisak nekoliko puta tijekom dojenja, šaljete signal tijelu da ne otpušta mlijeko u toj dojci. 

mastitis Možda te zanima... Pet najčešćih problema s dojenjem Beba

Doji dijete samo s jedne strane prilikom jednog hranjenja

"Iz svog iskustva, shvatila sam da je najbolja metoda koristiti samo jednu dojku tijekom jednog hranjenja", govori savjetnica za dojenje. Time će se dojka potpuno isprazniti, protok mlijeka će se usporiti, a beba će dobiti sve od onog više masnog mlijeka, koje dolazi pred kraj podoja, a koje pomaže da se beba osjeća sito i prestaje sisati. Dakle, strategija pod nazivom 'block feeding' vodi se time da majke koriste samo jednu dojku u određenom vremenskom periodu (najmanje nekoliko sati) kako bi smanjile proizvodnju mlijeka u drugoj dojci prije nego se dojka zamijeni u sljedećem hranjenju. 

Provjeri je li beba pravilno zahvatila bradavicu

"Bebe koje se počnu gušiti često ne zahvate dovoljno duboko bradavicu i zbog toga dolazi do gušenja", objašnjava savjetnica za dojenje. Mlijeko bi trebalo ići ravno kroz bebino grlo, a s nepravilnim zahvaćanjem bradavice previše mlijeka ostaje u bebinim ustima. "Ako beba pravilno, dovoljno duboko zahvati bradavicu, bolje će naučiti kako postupati s protokom mlijeka."

dojenje Možda te zanima... 5 znakova da beba ne sisa pravilno Beba

Promijeni položaj u kojem dojite

Kod prejakog refleksa otpuštanja mlijeka preporučuje se dojenje u sjedećem položaju u kojem ste malo nagnuti unazad, tako da mlijeko ne curi prema dolje bebi u usta ili ipak u ležećem položaju, tako da legnete na leđa, a beba je na vama i odozgo sisa (kod jakog mlaza). No, u svakom položaju, kad osjetite nadolazeće otpuštanje mlijeka, možete maknuti bebu s dojke (imajte spreman ručnik!) i zatim je vratite na bradavicu kada se otpuštanje uspori

Potraži profesionalnu pomoć

Potražite pomoć Hrvatske udruge IBCLC savjetnica za dojenje, kako bi vam pomogle u svim navedenim strategijama i tome da se beba osjeća što ugodnije na vašoj dojki. "Iz iskustva mogu reći kako je usporavanje proizvodnje mlijeka pomoglo mnogim bebama kod kolika i ispuštanju plinova. Vidjela sam oko sto beba koje su se gušile na majčino mlijeko, no nakon stručne pomoći - nijednoj mami se to više nije ponovilo", rekla je savjetnica za dojenje.

Možda te zanima... Savjetnica za dojenje: Problemi o kojima se rijetko govori Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.