Beba Dojenje 29. rujna 2014.

Kada je vrijeme za odvikavanje od dojenja?

dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tomislav Kuljiš iz Centra Prirodno roditeljstvo objašnjava kako prepoznati trenutak u kojem je dijete spremno za prestanak dojenja te zašto je mamina odlučnost u vezi toga bitna da cijeli proces bude što brži i jednostavniji

 

Na pitanje kada je vrijeme za odvikavanje od dojenja, odnosno može li produženo dojenje imati neke štetne posljedice, odgovara Tomislav Kuljiš, osnivač Centra Prirodno roditeljstvo i autor programa 'Roditeljstvo i rani razvoj':

"U kulturama u kojima se uopće ne priča o odvikavanju od dojenja, uobičajeno je da mama doji dijete do četvrte, pete, nekad i šeste godine, odnosno dok dijete samoinicijativno ne prestane s dojenjem. Mami je to najnormalnija stvar i prekidanje dojenja uopće nije tema. Danas kod nas nema puno mama koje tako dugo doje, no ako je njima to u redu, mogu se nositi s tim i imaju mogućnost, dobro je da znaju da time neće napraviti ništa loše. 

Realnost je da u današnjem industrijskom svijetu, gdje mama svoju pažnju i energiju mora dijeliti s poslom i svim drugim obavezama, dojenje može postati iscrpljujuća, zahtjevna aktivnost pa mame ponekad čekaju trenutak da što prije prekinu s tim. Onda postavljaju pitanje kada mogu prekinuti s dojenjem, a da to ne bude loše i traumatsko iskustvo za dijete. Ne može se reći da je to s toliko i toliko godina ili mjeseci, već to izrazito ovisi o tome kako je dijete prošlo u prvoj godini namirenja s mamom, o senzibilnosti i potrebitosti djeteta.

Ako tražimo trenutak u kojem će biti moguće prekinuti dojenje, onda moraju biti zadovoljena dva uvjeta. Prvi je da djetetov sustav spreman ili sposoban lišiti se regulacije kroz dojenje i samostalno održavati svoje unutarnje fiziološko stanje, bez da ga mama regulira kroz dojenje. To obično dolazi nakon dovršene separacije, a to može biti s dvije, tri, četiri godine.

Dakle, prvi uvjet je da je djetetov sustav potpuno spreman pustiti dojenje, no drugi uvjet je da je mama definitivno u sebi na čisto s tim da želi prekinuti. Jer čak i ako je dijete sposobno pustiti dojenje, dok osjeća da je mama ambivalentna u vezi toga, drži se za onaj dio gdje bi mama ipak možda htjela nastaviti, osjeća da mama nije na čisto s tim, i ne želi pustiti mamu. Onda mamina neodlučnost pretvori proces prekidanja dojenja u mrcvarenje i za dijete i za mamu, što zna završiti time da mama odustane od pokušaja prekidanja dojenja, pa to onda period dojenja produži za puno mjeseci i tada je puno teže prekinuti dojenje jer je dijete hipersenzibilizirano, prestrašeno i protreseno u sebi, i ne pušta više mamu tek tako.

Važno je da mama dođe do trenutka kad zaista više ne može i kad za nju više nastavak dojenja ne dolazi u obzir. Ako je djetetov sustav u tom trenutku spreman lišiti se dojenja, dojenje se može prekinuti, jer će dijete primiti informaciju, osjetiti od mame da je to to. Dok to ne osjeti, neće pustiti, i dok nije sposobno samo se regulirati, neće pustiti, osim što ako pritisak bude prejak, morat će napraviti neke kompenzatorne mehanizme u svom sustavu, koji će biti zapravo način nošenja s traumatskim iskustvom, koje će ostaviti određene posljedice, pa bi bilo dobro da se dijete, prije nego što je spremno, ne izlaže pokušajima prekidanja ili prekidanju dojenja."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Marijana9

    Vrijeme je onda kada beba vise nije u dobi da se naziva "dojence"- (od tuda I naziv). Nekada je to bilo do godinu dana a sad se ta terminologija promijenila pa se dojencad mozda nazivaju I djeca do 3 godine (sudeci po tome da se sve vise djece vrticke dobi doji). Kao sto se djeca odvikavaju od pelena, duda, bocica I ostalog, tako je normalno da se odviknu I od dojenja u nekoj normalnoj dobi jer iznad toga postaje najblaze receno "cudno". Zasto ih se treba odviknuti? Zato sto djeca rastu I to je normalan dio odrastanja. Pa necemo valjda dozvoliti da se djeca jedan dan kad budu odrasli sjecaju kako su dojili maminu cicu.Pa veca je to trauma nego prekinuti dojenje u dobi od godine dana (18 mjeseci). Ako dijete moze samostalno izreci recenicu "Mama ja sam gladan, daj mi malo ciku", onda je zasigurno dovoljno velik da pije obicno kravlje mlijeko iz tetrapaka u SALICI.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.