Beba Dojenje 26. studenoga 2023.

Koja je hrana prihvatljiva, a koju bi trebala izbjegavati dok dojiš

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Od začinjene hrane, preko kofeina do sushija i ribe - koja hrane je prihvatljiva, a koju bi trebala izbjegavati mama dojilja

Ako si ono što jedeš, tako je i tvoje dojenče. Želiš mu dati samo najbolju hranu i izbjegavati onu koja može naštetiti. Ali vani je toliko konfliktnih informacija pa nas ne čudi što nove mame više ne znaju što mogu jesti, a što ne. 

Zabranjena hrana za dojilje

Dobra vijest: Popis namirnica koje bi trebala izbjegavati dok dojiš nije tako dugačak kako si možda mislila. Zašto? Zato što mliječne žlijezde koje stvaraju tvoje mlijeko i tvoje mlijeko stvara stanice koje pomažu regulaciji, koliko će onoga što si pojala i popila ući u mlijeko. 

Možda te zanima... 11 supernamirnica iz cijelog svijeta za mame koje doje Beba

Začinjena hrana - sigurna

Mame dojilje ne trebaju se plašiti začinjene hrane, kaže dr. sc. Paula Meier, direktorica za klinička istraživanja i dojenje u Odjelu za neonatalnu intenzivnu njegu Medicinskog centra Sveučilišta Rush u Chicagu.

Dok doji, beba se navikava na okuse koje mama pojede, kaže dr. Meier.  "Ako je majka tijekom trudnoće pojela čitav niz različitih namirnica, to mijenja okus i miris amnionske tekućine kojoj je dijete izloženo u maternici", kaže ona. "A dojenje je sljedeći korak".

Zapravo su neke stvari koje majke odlučile izbjegavati tijekom dojenja, poput začina i začinjene hrane, zapravo privlačne bebama. Početkom 90-ih, istraživači Julie Mennella i Gary Beauchamp izveli su studiju u kojoj su jednoj skupini mama dojilja dale tabletu češnjaka, dok su druge dobile placebo. Bebe su duže dojile, teže sisale i pile više mlijeka s mirisnim češnjakom za razliku od onih koje nisu bile izložene češnjaku. 

Mame će ograničiti svoju prehranu ako sumnjaju na povezanost između nečeg što je jelo i djetetovog ponašanja - naduto, razdražljivo itd. No, iako bi taj uzrok i posljedica mogli biti dovoljni za mamu, dr. Meier kaže da bi željela vidjeti više izravnih dokaza prije postavljanja bilo kakve dijagnoze. 

"Da zaista mogu reći da je beba imala nešto što je povezano s mlijekom, htjela bih prvo vidjeti da stolica nije kakav bi trebala biti. Vrlo je rijetko kad bi beba imala nešto jer bi to uistinu bila kontraindikacija majčinom dojenju".

dojenje Možda te zanima... Smiju li dojilje jesti začinjenu hranu? Beba

Kofein - umjereno siguran

Umjereno konzumiranje kave, čaja i gaziranih pića s kofeinom prihvatljivo je dok dojiš, prenosi HealthyChildren.org. Majčino mlijeko obično sadrži manje od 1 posto kofeina koji unosi mama. Ako piješ manje od tri šalice kave tijekom dana - u bebinom urinu nije pronađeno kofeina. 

Međutim, ako osjećaš da tvoje dojenče postaje nemirno ili razdražljivo kad konzumiraš prekomjerne količine kofeina (obično više od pet pića s kofeinom dnevno), razmisli o smanjenju unosa ili potpunom prestanku konzumacije dok dijete ne naraste. 

Studije su pokazale da na spavanje većine novorođenčadi od 3 do 6 mjeseci starosti nije utjecala majčina konzumacija kofeina. 

"Na osnovu raspoloživih kliničkih dokaza, savjetujem svojim pacijentima da pričekaju dok njihovo dijete ne napuni najmanje tri mjeseca kako bi ponovo unijeli kofein u svoju prehranu, a zatim promatraju svoje dijete radi bilo kakvih znakova nelagode ili nemira", kaže Alicia C. Simpson, u ulomku iz svoje knjige "Boost Your Breast Milk: An All-In-One Guide for Nursing Mothers to Build a Healthy Milk Supply".

dojenje beba dojilja Možda te zanima... Što ne smijem jesti dok dojim? Beba

Iako su kava, čaj, čokolada i gazirani sokovi očigledni izvori kofeina, također postoje značajne količine kofeina u hrani i pićima s okusom kave i čokolade. Čak i kava bez kofeina sadrži malo kofeina u sebi, pa imaj to na umu ako je beba na nju posebno osjetljiva.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Sushi - umjereno siguran

Za mame koje strpljivo čekaju četrdeset tjedana da pojedu sushi, možete biti sigurne da je sushi koji ne sadrži ribu s visokom količinom žive gotovo siguran za dojilje. To je zbog činjenice da se bakterija Listeria, koja se može naći u sirovoj hrani, ne prenosi lako kroz majčino mlijeko, rekla je Simpson.

No ako odlučiš pojesti sushi, imaj na umu da u tjedan dana ne bi smjela pojesti više od dva ili tri obroka ribe s malo žive. Ribe koje imaju nisku razinu žive su losos, iver, tilapiju, pastrva, aljaška kolja i som.

Riba s visokim udjelom žive - izbjegavaj

Ako se priprema na zdrav način (poput pečenja ili kuhanja), riba je dobra u tvojoj prehrani. No, zbog velikog broja faktora, većina riba i drugih morskih plodova također sadrži nezdrave kemikalije, posebno živu. U tijelu se živa može nakupljati i brzo doći na opasne razine. Visoka razina žive uglavnom utječe na središnji živčani sustav, uzrokujući neurološke probleme.

Iz tog razloga, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), Agencija za zaštitu okoliša (EPA) i WHO upozorili su trudnice, dojilje i djecu na konzumaciju ribe s visokim udjelom žive. Ribe koji bi svakako trebala izbjegavati tijekom dojenja: tuna, morski pas, sabljarka, skuša i grgeč.   

žena jede Možda te zanima... 7 idealnih večera za dojilju Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.