Beba Mama poslije poroda 27. svibnja 2023.

Kada očekivati menstruaciju nakon poroda i je li 'potpuno dojenje' kontracepcija?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

O čemu ovisi kad će se pojaviti prva menstruacija i kako se točno provodi tzv. 'potpuno dojenje' koje može biti sigurno sredstvo kontracepcije

Babinje je razdoblje koje počinje završetkom četvrtog doba poroda i traje 6-8 tjedana, a vrijeme povratka menstruacije različito je kod žena. 

O čemu točno ovisi kad će se pojaviti prva menstruacija i kad se najčešće ponovo javlja?

Ginekologinja prim. dr. sc. Ulla Marton kaže kako prvo menstrualno krvarenje nastupa vrlo individualno te ovisi o nizu čimbenika, najviše o dinamici i trajanju dojenja, a naravno postoje i brojni čimbenici (emocionalna stabilnost, tjelesna težina majke, izloženost stresu, uvjeti dojenja) koji utječu na dinamičke hormonske promjene i time na nastupanje menstruacije. Vrlo često prva menstruacija može biti iznimno obilna i dulja od uobičajenog menstruacijskog krvarenja.

Možda te zanima... Postporođajno krvarenje: Što trebaš znati o lohijama Beba

"Dojenje svojim hormonskim učinkom (prolaktinom), dovodi do supresije lučenja hormona jajnika i time indirektno regulira dinamičke hormonske mijene koje dovode do porasta jajne stanice, što za posljedicu ima ovulaciju što u konačnici dovodi do menstrualnog krvarenja. Pojedini čimbenici kao što su redukcija u tjelesnoj masi dojilje kao i naglašene stresne situacije mogu pogodovati izostanku pokretanja pozitivne povratne sprege koja dovodi do uspostavljana urednog menstrualnog ciklusa", objasnila je ginekologinja te napomenula kako uspostava dinamike menstrualnog ciklusa nema nikakav utjecaj na kvalitetu majčinog mlijeka.

"Na njegovu kvalitetu utječu brojni metabolički procesi u tijelu majke, njezino zdravstveno stanje, ali i hrana koju unosi u tijelo", kaže.

Možda te zanima... Babinje u tijeku: "Novopečene mame bi najradije zabranile babinjske posjete" Roditelji

Tzv. 'potpuno dojenje' - u pravilnim razmacima djelotvorno je sredstvo kontracepcije

"Tijekom akta dojenja povećava se lučenje hormona prolaktina. Prolaktin smanjuju količinu i pulzatilnost sekrecije hormona koji potiče lučenje gonadotropina (CRF) u hipotalamusu. Bez CRF-a nema gonadotropina LH i FSH koje luči hipofiza, a koji potiču sazrijevanja folikula u jajniku, nema ovulacije ni trudnoće. Zato se tijekom dojenja javlja tzv. laktacijska amenoreja.

Dojenje može biti djelotvorna kontracepcija samo ako se dijete hrani isključivo majčinim mlijekom i dojenje provodi tijekom čitavih 24 sata: noću svakih 6 sati i danju svaka 4 sata, i to u pravilnim razmacima. To je tzv. „potpuno dojenje“ . Potpuno dojenje jednako je djelotvorno kao i uzimanje peroralne kontracepcije. One žene koje ne provode potpuno dojenje nisu u potpunosti zaštićene tijekom babinja i, u koliko ne žele ponovnu trudnoću, trebale bi izabrati neku drugu metodu kontracepcije", objašnjava prof. dr. sc. Snježana Škrablin, spec. ginekolog. iz Poliklinike GinOps.

porod Možda te zanima... Oporavak od vaginalnog i carskog porođaja: 10 najčešćih pitanja i odgovora Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.