Trudnoća Trudnica 24. veljače 2014.

Je li nova trudnoća razlog za prestanak dojenja?

dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne postoje znanstveni dokazi da dojenje u trudnoći šteti majci ili djetetu, a ako se odlučite na prestanak, neka bude nježan i postupan. Moguće je i da će starije dijete samo odustati od dojenja, zbog promijenjenog okusa majčina mlijeka

Nova trudnoća i dojenje vrlo često predstavljaju neočekivanu brigu i skup raznih emocija i dilema. Osigurati dobro stanje djeteta u trbuhu i održati dojenje s drugim djetetom izuzetno je zahtjevno, ali uz malo edukacije od strane liječnika i volje od strane majke dojenje u trudnoći može biti pozitivno i bez ikakvih posljedica.

Dojenje u trudnoći je veliki emocionalni izazov za majku. Najčešće se javljaju razne dileme i dvojbe zbog okoline koja takav postupak zbog needuciranosti može smatrati neprimjerenim, štetnim te pritom nameće majci osjećaj krivnje ili straha.

Važno je razmotriti čimbenike koji direktno utječu na konačnu odluku, a to su starost djeteta koje doji, komplikacije u trudnoći, odnos obitelji, odnosno oca prema nastavku dojenja, osjećaji majke - bol ili neugodnost prilikom dojenja, te iskustvo i želja majke za dojenjem.

Je li potrebno prestati dojiti?

Ako je dijete starije od godinu dana potrebno je procijeniti je li starije dijete spremno na prestanak dojenja i koliko je dojenje za njega potreba. Ukoliko majka mora ili želi prestati dojiti, prestanak mora biti uz mnogo utjehe, maženja i postupan. Odvajanje od dojenja velika je i stresna promjena za dijete i potrebno je biti vrlo oprezan kako ne bi došlo do emocionalne zbunjenosti, straha od odvajanja i pojave osjećaja nesigurnosti.

U trudnoći veliki broj djece prestane dojiti samo od sebe jer zbog hormonalnog statusa majke dolazi do promjena u okusu i količini mlijeka.

Majka koja ima urednu ishranu, dovoljno dobiva na težini i uzima dodatke prehrani u vidu vitamina i minerala ako je to potrebno, ne bi trebala imati nikakvih poteškoća da zadovolji potrebe proizvodnje hranjivih tvari za dijete u trbuhu i dijete koje doji ukoliko je starije od godinu dana.

Moguće prepreke dojenju u trudnoći

Postoje situacije kada je potrebno prestati s dojenjem u trudnoći, a to su krvarenja ili bolovi u maternici, ranija pozitivna anamneza u smislu prijevremenih poroda ili ranih trudnova, te ukoliko je prirast na težini manjkav.

Na kraju, u zadnjem tromjesečju velika zapreka može biti trbuh koji je sve veći te je tada položaj za dojenje sve teže pronaći, a da bude ugodan i majci i djetetu.

Odluka dojiti ili ne isključivo je na roditeljima i važno je pronaći rješenje koje će odgovarati i majci i djetetu. Ne postoje znanstveni dokazi da dojenje u trudnoći šteti majci ili djetetu, te ukoliko je trudnoća uredna suočavanjem sa vlastitim osjećajima, podrškom obitelji i konzultacijom sa liječnikom sigurno je da će i odluka biti ispravna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.