Beba Dojenje 14. listopada 2023.

'Dojenačko spavanje' - spas za mame koje doje?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Možda ste naišli na internetu na pojam 'breastsleeping', pojam koji bi u slobodnom prijevodu glasio 'dojenačko spavanje'. Zapravo, radi se o izrazu koji je izmislio antropolog i stručnjak za spavanje, dr. James McKenna

Dr. James McKenna u svijetu je poznat kao stručnjak za područje 'zajedničkog spavanja majke i djeteta', a predložio je termin 'breastsleeping' jer smatra da termin novorođenče ne postoji samostalno, već samo u paru - majka i novorođenče. Zbog toga, po njemu ne postoji samostalno spavanje i dojenje, već isključivo 'dojenačko spavanje'. 

Što je 'dojenačko spavanje'?

'Dojenačko spavanje' podrazumijeva dojenje bebe dok i mama i beba spavaju. Dr. McKenna vjeruje kako je dijeljenje kreveta s bebom prirodno, normalno i zdravo. On smatra kako su mame koje doje fiziološki usklađene sa svojim bebama i da će mama koja doji vjerojatno većinu noći provesti u laganoj fazi sna kako bi bila spremna probuditi se ukoliko je njezina beba u opasnosti. 

Možda te zanima... Kako 'preživjeti' česte noćne podoje: 4 praktična savjeta Beba

Nadalje, dr. McKenna objašnjava kako je 'dojenačko spavanje' jako dobro za dojenje. Ono osigurava da je majčina proizvodnja mlijeka velika zbog toga što bebe koje spavaju sa svojim majkama češće doje noću i te mame najčešće duže doje. "Zbog zajedničkog spavanja, dojenje se povećava čak dva do tri puta tijekom noći, a pozitivni odnos između produženog dojenja i zajedničkog kreveta čvrsto je utvrđen", objašnjava dr. McKenna.  

Sada možda mislite: 'U redu, sve je to super, ali ja trebam svoj san i zašto bih odabrala razmještaj spavanja za koji znam da se najvjerojatnije neću naspavati i većinu noći su dojiti?'

Dr. McKenna tvrdi kako 'dojenačko spavanje' zapravo osigurava više sna za mame jer, iako će se beba vjerojatno buditi češće - također će i lakše zaspati i umiriti se, a vi se nećete morati ustajati iz kreveta kako bi je smirili. 

mama i beba spavaju zajedno Možda te zanima... Zašto bebe ne bi smjele spavati same? Beba

Je li ovo sigurno za bebu?

Većina stručnjaka smatra da dijeljenje kreveta s novorođenom bebom predstavlja opasnost. Američka pedijatrijska akademija savjetuje da roditelji ne dijele krevet s novorođenčetom, naglašavajući kako bi bebe trebale spavati u istoj sobi sa svojim roditeljima, ali ne u istom krevetu - ali, dr. McKenna se ne slaže. 

mama beba zajedničko spavanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prvo, dr. McKenna objašnjava da preporučuje zajedničko spavanje za majke koje doje jer se roditelji koji hrane dijete na bočicu najvjerojatnije neće probuditi na najmanji zvuk ili pokret kao što će se probuditi majke dojilje. Pritom, dr. McKenna ni na koji način ne napada majke koje ne doje ili izbora dijeljenja, odnosno nedijeljenja kreveta. 

beba, spavanje Možda te zanima... Sigurnost kod spavanja bebe - na što sve treba paziti Beba

On upućuje na istraživanje koje pokazuje da većina majki dojilja u nekom trenutku spava s bebama, bilo da se radi o cijeloj noći ili u nekom trenutku noći ili čak u rano jutro. On vjeruje da bi zdravstveni djelatnici trebali učiti obitelji kako da zajedničko spavanje učine sigurnijim, umjesto da ga potpuno odbacuju kao mogućnost. Također dodaje kako su mnoga istraživanja pokazala da dijeljenje kreveta ne predstavlja značajni rizik ako se poduzmu sve mjere opreza, a da nakon tri mjeseca čak i štiti bebe. 

Za one majke dojilje koje ne žele spavati sa svojim bebama ili koje to žele samo ponekad - ne postoji određen razlog zašto biste morali prakticirati 'dojenačko spavanje'. No, ako se dvoumite, zabrinuti ste oko sigurnosti ili neispavanosti - dobro je znati da postoje stručnjaci koji smatraju takvo spavanje sigurnim, naravno, kada se poduzmu sve mjere opreza.

spavanje dojenje Možda te zanima... Da se pita dijete, ono bi izabralo uspavljivanje dojenjem Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.